Milli Park ihalesinin iptali için soru önergesi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, koruma altında olması gereken Dilek Yarımadası Kalamaki Milli Parkı için düzenlenen ihalenin hukuksuz olduğunu söyleyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

BİRGÜN EGE

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, Aydın'ın Kuşadası ilçesinde bulunan Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın ihaleyle bir işletmeye verildiğini belirtti. İhale şartnamesinde yer alan bazı maddelerin hukuka, Türkiye'nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşmelere, 2873 Sayılı Milli Parklar Kanunu'na 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kanunu’na aykırı olduğunu ifade eden Tezcan, konuyu Meclis gündemine taşıdı.

İhale şartnamesinde yer alan maddelerle işletmecinin alanlarda eğlence programı, davet, düğün, konser, şenlik, temsil, tiyatro vb. etkinlikleri düzenleyebileceğine dikkat çeken Tezcan, Milli Park’ta yangın riski nedeniyle mangal yakmak yasaklanmışken, işletmeciye müşterilerin masasına mangal servisi yapma imkânı da tanındığını vurguladı.

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı’nın belirli bölümlerinin “Kentsel Sit”, “Arkeolojik Sit” ve “Doğal Sit” alanı olarak tanımlandığını ve korunduğunu söyleyen Tezcan, “Dilek Yarımadası flora ve faunası birçok bitki ve hayvan türlerinin özel koruma alanıdır. Milli Park'ın gece ve gündüz korunmaması durumunda Milli Park'a has endemik bitki ve hayvanların yetkili makamların izni olmadan toplanıp yurt dışına kaçırılması yani biyokaçakçılık tehlikesi vardır. Milli Park'ın gece kullanıma açılması uygulamasının yaratacağı bir başka risk ise insan kaçakçılığıdır. Ayrıca ihale kapsamında yapılan uygulamalar yangın riskini de artıracaktır. Bütün bunların yanı sıra işletmecinin ihaleyi aldıktan sonra mevzuata aykırı olarak milli parkta lokanta, büfe inşa ettiği, müşterilere ateşli piknik anlamına gelecek mangal servisi yaptığı, doğal çevreyle uyumlu olmayan, tahrip eden çevre düzenlemesi yaptığı tespit edilmiştir” dedi.

Tezcan’ın Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye şu soruları yöneltti:

“-Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Park’ında mevzuata aykırı olarak yapılan ve milli parkın tahribine neden olacak işletme ihalesini iptal etmeyi düşünüyor musunuz?
-Gürültü ve ışık kirliliği yaratarak doğal yaşamı tehdit edecek, aynı zamanda güvenlik riskleri doğuracak düğün, eğlence, tiyatro vb. etkinliklere ve gece geç vakitlere kadar ziyaretçi girişine izin verecek misiniz? Bu riskleri önlemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?
-Yangın riski taşıyan mangal servisine izin verecek misiniz? Yangın riskine karşı ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?
-Doğal yaşamı tahrip eden, uyumsuz yapılaşma, çevre düzenlemeleri ve uygulamaları önlemek için ne yapmayı düşünüyorsunuz?”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Selçuk’ta anketler "Filiz Ceritoğlu Sengel" diyor Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karikatür Yarışması’nda finale kalan eserler belli oldu CHP Çeşme Belediye Başkan Adayı Lâl Denizli: Çeşme’yi koruyacağız Tunç Soyer'den veda buluşması: Maksimum potansiyelimle çalıştım CHP Konak Belediye Başkan Adayı Nilüfer Çınarlı Mutlu: Yoksulluğu yok edeceğiz