Mor Çatı’dan şiddete karşı rehber

BİRGÜN KADIN

Kadına yönelik şiddet deyince birçoğumuzun aklına fiziksel şiddet geliyor; oysa şiddetin birçok biçimi var. Bazen de yeterli bilgiye sahip olmadığımız için yaşadığımız deneyimin apaçık erkek şiddeti olduğunun ayırdına varamayabiliyoruz. Ya da hiç başımıza gelmez sanıyoruz ve şiddete maruz kalınca ne yapacağımızı bilemiyoruz...

İşte Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nın hazırladığı bu bilgi notu, bu gibi durumları yaşamamamız için küçük bir kılavuz niteliğinde...

KADINA YÖNELİK ŞİDDET NEDİR?

Kadına yönelik şiddet, cinsiyeti nedeniyle kadına uygulanan sistematik şiddet davranışlarıdır. Bu şiddetin ardında, erkeklerin toplumun her alanında görülen egemenlikleri ve kadın ile erkek arasındaki eşitsizlikler yatar. Erkeklerin kadınlara şiddet uygulamasının nedeni; güç göstermek, öfke boşaltmak, kadınları kontrol etmek ya da cezalandırmaktır. Fiziksel, cinsel, psikolojik, ekonomik, dijital şiddet biçimlerinin tümü bu amaca yöneliktir.

ŞİDDET BİÇİMLERİ

Bedensel güç veya üstünlük, bir şiddet aracı olarak kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak veya cezalandırmak amacıyla kullanılıyorsa “fiziksel şiddet” söz konusudur. Bu şiddet biçimi, fiziksel üstünlük kurarak, bedene temas ederek ya da eşya kullanarak uygulanabilir.

Duygusal güç veya ihtiyaçlar, kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla şiddet aracı olarak kullanılıyorsa “psikolojik şiddet” söz konusudur. Psikolojik şiddeti tarif etmek daha zordur.
Cinselliğin kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla şiddet aracı olarak kullanılmasına “cinsel şiddet” denir. Kadınlar, sıklıkla fiziksel şiddet sonrası cinsel şiddete maruz kalırlar. Ancak utandıkları ve kendilerini suçlu hissettikleri için çoğu kez cinsel şiddeti açıklayamazlar. Bu yüzden, evlilik içinde ve dışında cinsel şiddet çok yaygın olmasına rağmen, yapılan araştırmalarda cinsel şiddet oranının diğer şiddet biçimlerine göre daha düşük olduğu görülür. Tecavüz etmek, cinsel ilişkiye zorlamak, başka kişilerle cinsel ilişkiye girmeye zorlamak yaygın görülen cinsel şiddet biçimleridir.

Maddi güç ve üstünlük, bir şiddet aracı olarak kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla kullanılıyorsa “ekonomik şiddet” söz konusudur. En yaygın ekonomik şiddet biçimleri arasında kadının çalışmasına engel olmak, gelirine el koymak, borçlandırmak, maddi gelirini sömürmek yer alır.
Teknolojik araçların kadını kontrol etmek, denetlemek, küçük düşürmek, aşağılamak, cezalandırmak amacıyla kullanımı ise “dijital şiddet”tir. Son 10 yılda sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla yaygınlaşan, kadının dijital ortamda takip edilmesini içeren şiddet biçimleri, “yeni kuşak şiddet” olarak da adlandırılmaktadır.

NE YAPABİLİRSİNİZ?

Şiddete maruz bırakıldığınızda size en yakın karakola, jandarma komutanlığına, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM), Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İl Müdürlüğü’ne, savcılığa, kaymakamlığa/valiliğe, aile mahkemesine, belediyelere ve kadın örgütlerine başvurabilirsiniz.

Bunun yanı sıra, evden çıkamadığınız durumlarda ise günün her saatinde Alo 183 Sosyal Destek Hattı’nı ve 155 Polis İmdat’ı arayabilirsiniz.

6284 sayılı Kanun’dan yararlanarak şiddet uygulayana karşı, evden uzaklaştırmak, iletişim araçlarıyla rahatsız etmesini engellemek, evinize, işinize veya diğer adreslerinize yaklaşmasını engellemek, kişisel bilgilerinizi gizletmek, kişinin silahına el koydurtmak, kişiden korunmak amacıyla yakın koruma talep etmek, tedbir nafakası talep etmek, geçici maddi yardım talep etmek, geçici velayet talep etmek, geçici genel sağlık sigortasına başvurmak, müşterek konuta şerh koydurtmak gibi bazı önlemler alabilirsiniz.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Oyuncu Hayal Garip, şiddete maruz bırakıldığını açıkladı Uşak Üniversitesi'nde taciz skandalı: Öğretim görevlisi açığa alındı Bursa’da vahşet: Hamile kadını cinsel ilişki sırasında öldüren erkekten çirkin savunma Fatih'te bir kadına şiddet uygulayan erkek, tutuklandı İntihar girişiminde bulunan Zelal: Abilerim istismar etti, ailem intihara zorladı