Mübadillerin torunlarından İzmir'e ziyaret

Yurt dışında ve Türkiye’nin farklı yerlerinde yaşayan mübadil torunları, APİKAM Göç ve Mübadele Anı Evi’ni ziyaret etti.

BİRGÜN EGE

Yurt dışında ve Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan mübadil torunları sosyal medya üzerinden iletişim kurup, tanışarak İzmir'de buluştular. Buluşmalarının ilk durağı İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılında kurmuş olduğu Buca'da bulunan Göç ve Mübadele Anı Evi oldu.

30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında bir protokol ile imzalandı. Protokol, Türk devletine tabi Ortodoks Rumlar ile Yunan devletine tabi Müslüman Türklerin karşılıklı olarak değişimini ifade ediyor. Anlaşma öncesinde gelen ve gidenlerle birlikte yaklaşık 1 milyon 200 bin Ortodoks/Rum Yunanistan’a, 500 bine yakın Türk/Müslüman da Türkiye’ye göç etmek zorunda kaldı.

İki ülke arasında yaşanan bu göç, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Buca Göç ve Mübadele Anı Evi'nde işitsel ve görsel bir sergi ile anlatılıyor. Yurt içi ve yurt dışından gelen mübadil torunları Anı Evi'nde geçmişe giderek dedelerinin ve ninelerinin hatıralarına tanık olmanın heyecanı ile sergiyi ziyaret ettiler.

Bir yandan göç sırasında yaşanan topraklarından koparılmanın verdiği zorluklar ve acılar için duygulandılar, diğer yandan tarihimizin bu önemli kesitinin bir anı evinde yaşatılıyor olmasının sevinci ve gururunu yaşadılar. 2’nci ve 3’üncü kuşak mübadiller Anı Evi yakınında yer alan Mübadele Anıtı önünde toplu fotoğraf çekildikten sonra ayrıldılar.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Ege’nin kadim halkı Yörükler Gemi sökümüne karşı kampanya AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı