Muhalif rap şarkıcısına ölüm cezası verilebilir

Kültür Sanat Servisi

İran’da Mahsa Jîna Amani’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından başlayan ve ülke geneline yayılan hükümet karşıtı protestoları destekleyen muhalif rap şarkıcısı Toomaj Salehi, yozlaşma, fesatlık, propaganda, “düşman” bir hükümetle işbirliği ve şiddeti kışkırtmakla suçlanıyor. BBC Türkçe’de yer alan habere göre ülkedeki protestolara katıldığını gösteren videoları paylaştıktan sonra geçen ay gözaltına alınan şarkıcının ölüm cezasına çarptırılabileceği belirtildi.

Salehi 30 Ekim’de, gözaltına alınmasından birkaç gün önce CBC News adlı haber kanalıyla yaptığı bir röportajda düzeni eleştiren videolar yayımlamanın zor olduğunu ve kendisini rejim güçleri için bir hedef haline getirdiğini söyledi. Salehi röportaj sırasında, İranlıların korkunç bir yerde yaşadığını ve gücüne, parasına ve silahlarına tutunmak için tüm ülkeyi öldürmeye hazır olan bir mafya ile baş etmeye çalıştığını belirtti. İran devlet medyası kasım ayında, Salehi’nin İsfahan eyaletinde gözaltına alındığını gösteren bir video yayınladı. Videonun ardından, ifade özgürlüğü savunuculuğu grubu Article 19, Toomaj’ın “baskı altında itiraf etmeye zorlanmasını” kınadı.

MÜZİSYENLERDEN ÇAĞRI

CBC’ye konuşan Salehi’nin Londra’da yaşayan kuzeni Azadeh Babadi, rap şarkıcısının suçlu bulunmasını sağlamak için delil uydurulmasından korktuğunu ifade etti. Çok sayıda müzisyen de, benzer endişeleri dile getirerek Salehi’nin isminin sosyal medyada yoğun bir şekilde paylaşılmasını talep etti. Salehi, protestolarla ilgili rap şarkıları da yayımlamıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Müziği bırakan Deniz Tekin İngilizce öğretmeni oldu Aşkın Nur Yengi’den emekli aylıklarına gönderme Márquez'in 'Yüzyıllık Yalnızlık'ı dizi oluyor: Tarih verildi Tepki çeken fotoğrafların ardından Uraz Kaygılaroğlu'ndan yeni açıklama