Nar yeniden çiçek açacak

İzmir Gazeteciler Cemiyeti, medyada şiddet dilini dönüştürmek ve farkındalık yaratmak için hayata geçirdiği ‘Nar-Şiddete Karşı İletişim’ projesini bitirdi.

BirGün/EGE

‘NAR-Şiddete Karşı İletişim’ projesini İzmir, Manisa ve Muğla’da hayata geçiren İzmir Gazeteciler Cemiyeti, İGC Havagazı Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlediği etkinlik ile projenin sona erdiğini duyurdu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi projenin çıkış noktasından bahsederek, “Birkaç yıl önce İzmir’in birtakım sivil toplum örgütü mensuplarıyla konuşurken, keşke şiddet gören kadınların mahallesine gitsek ve o mahallede kadınların yalnız olmadığını birlikte haykırsak diye konuştuğumu hatırlıyorum. Kıvılcım o gün yandı aslında. Medyada nefret dilini önlemeye çalışıp, gazetecilere eğitim vererek barış dilini hâkim kılarken, halka nasıl dokunabiliriz diye çok düşündük. Şiddetin en yoğun yaşandığı mahalleleri saptayarak, şiddet veri haritası oluşturduk ve mahalle mahalle topluma dokunduk. Şiddetin en yoğun göründüğü mahallelerde o mahallenin kanaat önderleriyle, imamıyla, muhtarıyla, berberiyle, taksi şoförleriyle bir araya geldik” dedi.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, 15 ay süren projenin pandeminin ağır yaşandığı zamanlarda hayata geçtiğini hatırlatarak, projeyle özellikle Türkiye’nin kanayan yaralarından olan ve önüne geçilemeyen kadın ve LGBTİ+ bireylerin karşılaştığı şiddete karşı farkındalığı artırdıklarını söyledi. Gappi, destek veren tüm kuruluşlara teşekkür ederek, “Önemli bir teşekkürüm de verdiği finansal destekle projenin hayata geçmesini sağlayan Hollanda Büyükelçiliğimize. Tüm katkı verenler sayesinde iki ayrı sosyal sorumluluk ödülünü aldık, Türkiye’nin yıldızları arasına girdik. Bir meslek projesinin üzerine çıkarak dişe yüreğe dokunur bir projeyi gerçek kıldığımız için gururluyum. Eminim ki, projemiz yeni açılımlarla çok daha gelişecek, İzmir’deki tüm esnafa, ‘kentimize şiddet giremez’ etiketleri yapıştıracağımız günler de gelecektir” dedi.

‘YÜRÜNECEK YOLUMUZ VAR’

Kadına yönelik şiddet verilerinin gerçek olmadığına değinen Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, proje kapsamında yapılan ziyaretlerden bahsetti. Alankuş, “Maalesef kadına yönelik şiddet denildiğinde, veriler çok dağınık ve gerçek verilere ulaşamıyoruz. Biz, bu verileri toparlayarak mahalle mahalle gezerek, şiddet nerelerdeyse oradakilere ulaşalım dedik. Eğitimler verdik. Şiddete karşı iletişim kampanyası hazırlandı, çalışmalar yapıldı. Ege bölgesinde yaşayan gazetecilerle birlikte kampanyalar yürüttük. Belgeseller, kamu spotları ürettik. Çok güzel bir kadın enerjisi ortaya çıktı. Kadın dayanışmasıyla üzerinden gelemeyeceğimiz hiçbir şey yok. Yürünecek çok yol var” diye konuştu. İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç ise Nar Projesi ile İzmir’de çok iyi sonuçlar elde edildiğini söyleyerek, “Kadın çalışmaları, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in de önem verdiği bir alan. Kadın erkek el ele, kentte söz sahibi olan İzmir Barosu, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri olarak, kadın erkek ayrımı yapmaksızın tüm sivil toplum kuruluşlarıyla güzel bir iş çıkardık. Emek verenlere teşekkür ederim” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ege'nin ünlü gazozları Helil Kınay: En önemli projem işsizlik ve yoksullukla mücadele olacak CHP Kemalpaşa Belediye Başkan Adayı Mehmet Türkmen: Belediye gelirlerini artıracağız Metin Altıok’un ismi Konak’ta yaşayacak İzmir'de sel felaketi: 2 kişi yaşamını yitirdi