Ne yanlışız ne yalnız

İki erkeğin aşkını konu alan “Kalp Ağrısı” şarkısının video klibi ile gerici kesimler tarafından hedef gösterilen Nuri Harun Ateş, “Bu klip LGBTİ+ varoluşunu tehdit gibi görenler için yapıldı. ‘Ne yanlışız, ne yalnızız, hep vardık, hep var olacağız’ demek için yaptık” dedi.

Gizem Ertürk

Kendine has tarzı ve vokaliyle ülkemizin en özel yorumcularından Nuri Harun Ateş; sözü ve müziği pop müziğin mihenk taşı Sezen Aksuya ait romantik parçası “Kalp Ağrısı”nı İmre Haydaroğlu yönetmenliğinde kliplendirdi. “Ve bir hayal daha gerçek olur” diyen Ateş, klibe dair hislerini şu ifadelerle paylaştı: “Pretty Woman’daki ya da Notting Hill’deki Julia Roberts olduğumu hayal ederek izlediğim aşk hikayelerinden yıllar sonra, “mış gibi” yapmadan kendi gerçeğimi giyinip çıkıyorum karşınıza çünkü hepimizin hikayesi aynı, hepimizin kalbi atıyor ve bazen birini gerçekten seviyoruz, bu yüzden bu şarkılar.”


Ateş ile müzik serüvenini konuştuk.

Geçen yılın son günlerinde sözü ve müziği Sezen Aksu’ya ait Kalp Ağrısı şarkısını yayınlanmıştınız. Bu kendisiyle ilk ortaklığınız değil… Biraz tanışma hikayenizden ve ilişkinizden söz eder misiniz?
Çocukluk arkadaşım İsmail Aksöyek ile başladı kesişmemiz, sonra Yıldırım Türker, Asu Maro, Naim Dilmener’in koyduğu taşlarla sağlam bir köprü kuruldu aramızda. Buradan hepsine minnetle teşekkür ederim. İlk defa yakın dostum, yazar Çağlar Yerlikaya’nın sözlerini yazdığı, benim bestelediğim, yol arkadaşım Ogün Dalka’nın aranjesini yaptığı “Geçmişe Susmasını Söyle” düetimizle yan yana geldik. Sonrasında da bu şahane şarkısını yorumladım. Sezen Hanım’ın hepimizle kurduğu ilişki çok derin. Kendisi ülkenin kalbi gibi benim için. Çok şanslıyım yolumuz kesiştiği için, fakat kendi ilişkimi tüm onu sevenlerle aynı görüyorum. Herkes gibi hayranım ona ve aynı dönemde üretimine tanık olduğum için şükrediyorum.

VAROLUŞUMUZLA TEHDİT DEĞİLİZ

Gelelim şarkının klibine.. LGBTİ+’ya yönelik nefret propagandalarının bu kadar arttığı bir dönemde iki erkeğin aşkını perdeye yansıtan cesur bir klip çektiniz. Bu bir manifesto mu? Sanat yoluyla bir karşı duruş mu?

Aslında fotoğrafta en gerçek halimle görünmek için çektik klibi. Sevgili yönetmenimiz İmre Haydaroğlu yıllardır yaşadığım evimde çekti. Biz LGBTİ+’lar var oluşumuzla kimse için tehdit değiliz. Hepimiz aynı gemideyiz, bu hep böyleydi. Aşkı da, hüznü de, ayrılığı da aynı acıyla yaşıyoruz. Bizi kendilerinden bilsinler diye bu kadar görünür olmayı tercih ediyorum. Varoluş, dövüşebileceğiniz, ötekileştirebileceğiniz bir olgu değildir. Yan yana yaşamanın en huzurlu yolunu bulana kadar hepimizin inatla fotoğrafta gözükmesi gerekiyor çünkü vardık, varız, hep olacağız. Kimsenin karşısında değilim, yan yanayız ve hep yan yana kalacağız, dövüşmek, yok etmeye çalışmak, görmezden gelmek, yasaklamak bu gerçeği değiştirmeyecek.

Peki klibe tepkiler neler oldu? Muhafazakâr medyadan eleştiriler geldi miİ?
Akit gazetesi hemen nefret dolu bir haber yaptı, sağ olsunlar 2008 Dar-ül Love oyunundan beri yakinen takip ediyorlar beni. Onun dışında LGBTİ+ varoluşunu tehdit gibi görenlere ulaştıkça tepkiler devam edecektir. Zaten bu klip onlar için yapıldı. “Ne yanlışız, ne yalnızız, hep vardık, hep var olacağız” demek için yaptık.

Ülke gündeminde yaklaşan seçimler var. Ne hissediyorsunuz bir sanatçı olarak ülkenin geleceğine dair kaygılarınız, umutlarınız neler?
Fotoğrafa uzaktan baktığımda ümitliyim, dünya daha kolay öğrenebilir, dönüşebilir hale geldi dijital devrim sayesinde. O nedenle kaygılarıma kafamı çevirmemeye çalışıyorum. Rönesans’ta matbaa ne işe yaradıysa, günümüzde de dijital devrim o işe yarayabilir. Neden olmasın. Sağlığım el verdikçe yeni şarkılar kaydedeceğim, konserler vereceğim, fotoğrafta bizi daha net görebilmeleri için elimden geleni yapacağım.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Oyuncu Hayal Garip, şiddete maruz bırakıldığını açıkladı Emekli olduğunu açıklayan Yıldız Tilbe, düşük aylıkları eleştirdi Türkan Şoray'dan Kadir İnanır paylaşımı: "İyi haberlerin sevindirdi" Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'dan 'film çekmeyi bırakma' sinyali Titanik'in tartışmalı meşhur kapısı rekor fiyata satıldı