Nükleer savaşa doğru

DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyum içeren mühimmat sağlayacağını açıklaması nükleer savaş korkusuna yol açtı. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile düzenlediği basın toplantısında Batı’yı, Ukrayna’ya nükleer nitelikte silah vermekle suçlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, böylesi bir sevikaya gereken cevabı vereceklerini belirtti. Kremlin Sarayı’nda Çin lideri Şi ile görüşmesinin ardından konuşan Putin, Ukrayna’daki durumu da ele aldıklarını aktararak, nükleer sevkiyata iizn vermeyeceklerini söyledi.


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da Rossiya-1 kanalına yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevkiyatıyla ilgili açıklamasına tepki gösterdi. Anglosaksonların eylemlerinde çoktan yönlerini kaybettiğini belirten Lavrov bu eylemlerin dünya çapında stratejik istikrarı baltaladığını bildirdi.

SAVAŞ ÇIĞRINDAN ÇIKAR

Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyumlu mühimmat sevkiyatının gerçekleşmesi halinde Londra’nın sadece risk almakla kalmayıp aynı zamanda uluslararası insancıl hukuku da ihlal edeceğini dile getiren Lavrov, İngiltere’nin 1999’da Yugoslavya’da da “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” işlediğini savundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bu tip uranyumlu mühimmatın Kosova’da, Sırbistan’da kullanıldığını, bu şekilde şehirlerin bombalandığını dile getirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığında Devlet Bakanı Baroness Annabel Goldie önceki gün “Ukrayna’ya bir filo Challenger 2 ana muharebe tankı hibe etmemizin yanı sıra zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermiler dahil mühimmat sağlayacağız. Bu tür mermiler, modern tankların ve zırhlı araçların imha edilmesinde son derece etkili” ifadelerini kullanmıştı.

DÜŞMANCA TEPKİLER

Öte yandan Çin lideri Şi’nin üç günlük Moskova çıkarması bitti. Kremlin Sarayı’nda Putin ile iki kez bir araya gelerek Batı’ya meydan okudular. Şi-Putin görüşmelerinde adil ve demokratik çok kutuplu dünya düzeninin oluşturulması için dayanışma içinde çalışılacağı belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov Batı’nın görüşmelere ilişkin tepkisini "düşmanca" diye eleştirdi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yunanistan'da 5,7 büyüklüğünde deprem Almanya'da 63 yıllık uygulama sona erdi İsrail ve ABD, kritik görüşme için tarih belirleyecek Japonya'da 'diyet gıda' alarmı: Ölü sayısı 5'e yükseldi Bakalım Alman barış güçleri seslerini duyurabilecek mi?