Öğretmenlere ödül darbesi

AKP iktidarında mesleki itibarları zedelenen öğretmenler, ödülde de ayrımcılık yaşadı. MEB’den 2021’de ödül alan 11 bin 657 kişiden 4 bininin öğretmen, geri kalanların ise AKP’li okul idarecileri olduğu ortaya çıktı.

Mustafa BİLDİRCİN

2021 yılında MEB’den ödül alan personel listesi, MEB Tebliğler Dergisi’nin Eylül sayısında yayımlandı. AKP iktidarında öğretmene verilen önem giderek azalırken 2021’de MEB’den ödül alan 11 bin 657 personelden yalnızca 3 bin 966’sını öğretmen olduğu ortaya çıktı.


AKP iktidarında en çok hasar alan alanların başında eğitim yer aldı. AKP döneminde atanan hemen her yeni bakanla eğitim sistemi değiştirilirken öğretmenlik mesleğinin itibarı da giderek azaldı. Siyasi iktidar tarafından öğretmenlik mesleğinin itibarını zedeleyen söylem ve tutumlar neredeyse olağan hale geldi. Eğitim istihdamına getirilen “Sözleşmeli-ücretli-kadrolu” ayrımı, öğretmenlik mesleğine büyük darbe vurdu. Haklarını arayan, özeldeki olumsuz çalışma koşullarına isyan eden öğretmenler iktidar temsilcileri tarafından birçok defa hedef gösterildi.

ÖĞRETMENE GÖSTERMELİK ÖDÜL

MEB’in Tebliğler Dergisi’nin Eylül sayısında yayımlanan, “2021 Yılında Ödül Alan Personel Listesi” de öğretmene verilen değerin düşüklüğünü bir kez daha gözler önüne serdi. Listeye göre, 2021 yılında toplam 11 bin 657 personel MEB’den ödül aldı. Ödül alanların unvanları da listede paylaşıldı. Listeye göre, ödül alan toplam personelin içinde öğretmenlerin oranı yüzde 35’te kaldı. MEB, 2021 yılında yalnızca 3 bin 966 öğretmeni ödüle layık buldu. Toplam 11 bin 657 kişi içinde 3 bin 966 öğretmenin isminin yer aldığı ödül listesindeki müdür ve müdür yardımcısı sayısının fazlalığı dikkati çekti.

İktidarın öğretmenlik mesleğinin itibarını zedelediğini anlatan Eğitim Sen Ankara 2 No’lu Şube Başkanı Hüseyin Köklü, “Öğretmenleri, ‘Kadrolu-sözleşmeli-ücretli’ diye ayırdıkları yetmiyormuş gibi ödülde de yok sayıyorlar” dedi. Görev yeri değişikliğinde puan sisteminin önemli olduğunu belirten Köklü, “Bu ödüller de mesleki puanı doğrudan etkiliyor. Ödüllerin büyük oranda okul idarecilerine verilmiş olması, yöneticilerin tamamına yakınının Eğitim Bir Sen üyesi olduğunu da aklımıza getiriyor” diye konuştu. Köklü, listenin üzüntü verici olduğunu kaydederek, “İktidar, öğretmenlik mesleğinin saygınlığını azaltan uygulamalara derhal son vermeli. Öğretmenler istihdam biçimleri yönünden ayrılmamalı. Öğretmen, öğretmendir” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Tarikatlarla bir protokol daha: Kapılar onlara açık 1 milyondan fazla çocuk kayıp 1 öğün ücretsiz yemek davasında karar: Mahkeme 'MEB çocukları aç bırakabilir' dedi Yoksulluk temel hak dinlemiyor: Sosyal yardım yoksa eğitim yok Şaibe üniversitesi