Operasyon Saray’a düğün hediyesidir!

İçeride ve dışarıda sıkışan iktidar ülkeyi her alanda uçuruma sürüklerken, sorunların üstünü örtmek için muhalefeti hedef almayı sürdürüyor. Dün de 6 yıl önceki Kobane olayları için HDP’ye operasyon çekildi.

Politika Servisi

Gerilim politikalarıyla ülkenin can alıcı sorunlarının üstünü perdelemeye çalışan bu nedenle her gün bir toplumsal kesimi hedef alan AKP iktidarı dün de HDP’yi hedef aldı.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü “Kobane soruşturması” kapsamında 7 ilde 82 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 2014 tarihli Kobane olayları ile ilgili düzenlenen operasyonlarda dönemin HDP MYK üyeleri ve eski milletvekillerin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski milletvekillerinden Sırrı Süreyya Önder, Aytla Ata Akat, Emine Ayna, Altan Tan, Nazm Gür, RTÜK üyesi Ali Ürküt, Alp Altınörs gibi isimler de var.

Başsavcılık, Kobane eylemlerine ilişkin yürüttüğü soruşturma kapsamında halen milletvekili olan 7 HDP’linin dokunulmazlıklarının kaldırılması talebiyle fezleke düzenleneceğini duyurdu.

Soruşturmaya ilişkin açıklamada “6- 7- 8 Ekim 2014 tarihlerinde, ülke genelinde ‘Kobani’ olayları olarak bilinen eylemlerde halka sokağa çıkıp terör eylemleri gerçekleştirmeleri yönünde çok sayıda çağrı yapıldığı” iddialarına yer verildi. Açıklamada, “Sokağa çıkma çağrısı yapan terör örgütü ve sözde yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, bu kapsamda Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

HDP tarafından yapılan paylaşımda, “Partimize karşı başlatılan intikam saldırısının kararı dün (önceki gün) yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek” denildi.

DEMOKRATİK SİYASETE DARBEDİR

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar parti genel merkezi önünde bir açıklama yaptı. Partisine yönelik operasyonları “bir darbe planı” olarak niteleyen Sancar, “Bu darbeci zihniyetin bir uygulamasıdır. Partimiz şahsında demokratik siyasete, demokratik siyaset üzerinden de demokrasi umuduna darbe indirmiştir bu iktidar. Buna gözaltı operasyonu demek durumu hafifletir. Bu, apaçık bir intikam operasyonudur” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, operasyona ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını iletti.

AKP’YE GÖRE ADLİ MERCİLERİN TAKDİRİ

Operasyon sonrası Hükümet’ten ilk açıklamayı Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yaptı. Varank, uygulamanın “adli mercilerin takdiri” olduğunu iddia etti. “Şimdi birtakım kişiler çıkıp, 6 yıl sonra mı bu işlemler yapılıyor diye yaygara çıkarmaya çalışıyor” diyen Varank “Günlerce şehirlerimizi yakıp yıkan, birçok sivilimizin canına kasteden bu olayları, bu işin sorumlularını unutacağımızı sanıyorlarsa, büyük yanılgı içindeler. Türkiye’yi dize getirme planlarının ilk aşaması olan 6-8 Ekim olaylarını biz asla unutmayız. Bize kurulan tüm tuzakları tersine çevirdik” ifadelerini kullandı.

DÜĞÜNDEN SONRA OPERASYON

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Yüksel Kocaman tarafından yürütülen soruşturma bir yıl önce başlatıldı. Soruşturma kapsamında ilk olarak HDP eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın ifadesi alındı. Tutuklu yargılandığı dosyadan tahliye edilen Demirtaş, aynı gün Kobane soruşturması kapsamında ifadesi alınarak, hakkında yeniden tutuklama kararı verildi. Başsavcı Kocaman geçen hafta lüks balayı ve düğününün hemen ardından Saray’a giderek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etmesiyle gündeme gelmişti. HDP MYK Üyeleri hakkında başlatılan soruşturmada 6 yıldır tek bir ifade dahi alınmadı.

HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ GÖZALTILAR

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın varsa derhal gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları paylaşılmasını istedi. Aksi taktirde operasyonun şaibeli olacağını söyleyen Temurci, “Oyunu görüp, oyunu birlikte bozmalıyız. Haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz” dedi.

DEVA Partisi Milletvekili Mustafa Yeneroğlu da HDP’yi yönelik operasyonun hukuki gerekçelerle yapılmadığını dile getirdi, ‘devlet adaletle yönetilir’ dedi.

Saadet Partisi Sözcüsü Birol Aydın da şöyle dedi:

İnatla ‘adalete olan güven’ sarsılmaya devam ediliyor. 6 yıl sonra ne değişti de, yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan dolayı insanları sabahın erken saatlerinde evlerinden gözaltına alıyorsunuz?

GÜNDEM DEĞİŞTİRME HAMLESİ

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Şişhane’deki İl Başkanlığı’nda operasyonların “gündem değiştirmek” amacıyla yapıldığını ifade eti. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, “Kobane soruşturması” kapsamında HDP’lilerin gözaltına alınmasına, “Gözaltılar Saray’a düğün hediyesidir!” diyerek tepki gösterdi. CHP Milletvekili Tuncay Özkan da Twitter hesabından, “Kardeşim Sırrı Önder’e yaptığınız zulümdür. Tam altı yıl sonra yargılanıp serbest kaldıkları dosyadan yüzlerce siyasetçiye yaptığınız zulümdür. Bunların sonunda zulmünüzde boğulursunuz” diye yazdı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ise operasyona ilişkin, geçtiğimiz haftaki nikah töreninin ardından Saray’ı ziyaret eden Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kocaman’a göndermede bulunarak şu ifadeleri yazdı: “Vah garibim saraya gidince balayına gidememiş anlaşılan. Helikopter mahzun, oteller mahzun. Gözaltına alınan Adam balayına gidememiş siz neyi gündeme getiriyorsunuz?” derler adama.

ÇÖKEN İKTİDAR TÜM MUHALEFET KANALLARINI KAPATMAYA ÇALIŞIYOR

SOL Parti: Çöken iktidar tüm muhalefet kanallarını kapatmaya çalışıyor. Bu operasyonlar iktidarın zorbalığının sınırı olmadığını bir kez daha kanıtladığı gibi çaresizliğinin ne kadar derinleştiğini de ortaya koyuyor. AKP iktidarının tüm politikalar çöktü. Suriye’de, Libya’da ve son olarak Doğu Akdeniz’deki tüm iddiaları yerle bir oldu. Yurtiçinde pandemi ile mücadelede tam bir fiyasko yaşanıyor. Tarikatların karanlığı bir bir ortalığa dökülüyor. Her alanda iddiaları çöken iktidar tüm muhalifleri yıldırmaya, muhalefet kanallarını tıkamaya, suskun itaatkâr bir toplum yaratmaya çalışıyor. Muhalefete yönelik artan baskılar, başta pandemi sürecinde büyük bir sorumluluk üstlenen TTB olmak üzere meslek kuruluşlarına saldırılar ve şimdi sosyal medya baskınları ve HDP’ye yönelik operasyon bu zincirin parçalarıdır. Baskılara ve hukuksuzluğa karşı birlikte mücadele edeceğiz.

Emek Partisi: Operasyon salt HDP’ye yönelik olarak değerlendirilemez. Aynı zamanda siyaset yapma hakkına yönelik bir operasyondur. Yürütmeyle ilişkisinin başsavcının saraya düğün ziyaretiyle sembolleştiği yargıdan hukuk ve adalet çıkmayacağı açıktır. Siyasi iktidar, aynı zamanda HDP’ye operasyonla “terörle mücadele” algısı yaratarak, ekonomi, pandemi, çalışma yaşamı, eğitim ve sağlık başta olmak üzere içine girdiği açmazların üzerini örtmeyi amaçlıyor.
Türkiye Komünist Partisi: Salgını da ülkeyi de yönetemeyen AKP iktidarı, otoritesini polis baskınlarıyla, gözaltılarla, tehditlerle sağlayabileceğini zannediyor. Ancak zora başvurarak ayakta kalan bir iktidarın ömrü bitmiştir. Ülkeyi kendinizle birlikte dibe sürüklüyorsunuz.

Türkiye İşçi Partisi: HDPlilere ve sosyalistlere yönelik gözaltıların hukuki dayanağı olmadığını biliyoruz. Saray’ın muhalefeti sindirmek, bölmek, ekonomideki, sağlıktaki, dış politikadaki başarısızlıkları gizlemek için baskıyı arttırdığını da biliyoruz. Hepsi boşuna. Sinmeyeceğiz, baş eğmeyeceğiz.

Türkiye Komünist Hareketi: HDP yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen gözaltılar, hukuki değil tamamiyle siyasi bir karardır. Milli Güvenlik Kurulu toplantısından hemen sonra gerçekleştirilen bu operasyon, ABD emperyalizminin başını çektiği Irak ve Suriye’nin kuzeyindeki temaslarla bağlantılı bir operasyondur.

NE OLMUŞTU?

IŞİD tarafından 2014 yılının Eylül ayında Suriye’nin Kobane kentine yönelik düzenlenen saldırıların artması ve kentin kuşatılması sonrasında HDP’nin çağrısıyla ülke genelinde eylemler düzenlendi. Hükümetten saldırılara sessiz kalınmaması yönünde çağrılar yükselirken dönemin AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan o sıralarda “Kobane düştü, düşüyor” açıklaması yaptı. 6-7-8 Ekim tarihlerinde düzenlenen olaylarda toplam 54 kişi hayatını kaybetti. Olayların açığa kavuşturulmasını isteyen HDP’nin meclise verdiği araştırma önergeleri AKP-MHP oylarıyla her seferinde reddedildi. Son olarak geçen yıl ekim ayında HDP Grup Başkanvekilleri Fatma Kurtulan ve Saruhan Oluç “Kobane olayları”nın araştırılması önergesi reddedildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Altınok, '600 daire' sorulunca sinirlendi: Hakaretler yağdırdı Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Erbakan, 'İstanbul adayımızı çekmeye hazırız' diyerek şartlarını sıraladı İstanbul’u istiyorsa Erdoğan nerede? Zeydan Karalar ikinci döneme hazır: Seçim için oran verdi