"Oy ve Ötesi'ni sandıktan uzak tutmak için emniyet müdürleri görevlendirildi"

Gazeteci Barış Pehlivan, bir süredir İçişleri Bakanı Soylu'nun hedef gösterdiği Oy ve Ötesi Derneği'nin sandıklara yaklaştırılmaması için emniyet müdürlerine talimat verildiğini yazdı.

Gazeteci Barış Pehlivan, emniyet müdürlerine verilen talimatla, sandık sonuçlarını takip eden Oy ve Ötesi aracılığıyla gelen müşahitlerin sandık çevresine yaklaştırılmamasının istendiğini kaydetti. Pehlivan, İstanbul, Ankara ve İzmir’de özel bir ekibin görevlendirildiğini söyledi.

Cumhuriyet gazetesi yazarı Pehlivan, "Seçimde Emniyet müdürlerine özel görev" başlıklı bugünkü yazısında İçiçleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bir süredir hedef gösterdiği Oy ve Ötesi Derneği için emniyet müdürlerine ‘talimat’ gittiğini yazdı.

28 Mayıs'ta gerçekleştirilecek cumhurbaşkanı ikinci tur seçiminde bazı polis başmüfettişlerinin seçim günü üç büyük kentte belirlenen okullarda hazır olacaklarını belirten Pehlivan, "Örneğin, sadece İstanbul’un 19 ilçesindeki okullarda 61 polis başmüfettişi görevlendirildi. Peki, amaç ne? Emniyet müdürlerine verilen sözlü talimatta, Oy ve Ötesi aracılığıyla gelen müşahitlerin sandık çevresine yaklaştırılmaması istenildi" diye yazdı.

Büyük kentlerde Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy potansiyelinin yüksek olduğu okullar için İçişleri Bakanlığı'nın özel bir görevlendirme yaptığını kaydeden Pehlivan, "Görünen o ki 1. sınıf Emniyet müdürleri o okullarda Oy ve Ötesi üzerinden gelen yasal müşahitleri sandığa yaklaştırmamak için bir çaba içinde olacak. Aslında 28 Mayıs’ta biraz da böylesi kararları oylayacağız" ifadelerini kullandı.

Pehlivan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Normalde, seçim günü okullarda güvenlik için komiser ve komiser yardımcısı görevlendirilirdi. YSK’nin de bu konuda bilgisi ve izni olurdu.

Ancak öğrendim ki...

Emniyet Genel Müdürlüğü ile valilikler aracılığıyla İstanbul, Ankara ve İzmir’de bu pazar günü için özel bir görevlendirme yapıldı. Buna göre, 1. sınıf Emniyet müdürü olan polis başmüfettişleri de seçim günü üç büyük kentte belirlenen okullarda hazır bulunacak.

Örneğin, sadece İstanbul’un 19 ilçesindeki okullarda 61 polis başmüfettişi görevlendirildi.

Peki, amaç ne?

Emniyet müdürlerine verilen sözlü talimatta, Oy ve Ötesi aracılığıyla gelen müşahitlerin sandık çevresine yaklaştırılmaması istenildi.

Hukukta ve görev tanımında yeri olmayan bu kararın uygulanacağı okulları inceliyorum...

Neredeyse hepsindeki katılım oranı yüzde 91 düzeyinde. Yani, seçmenler vatandaşlık görevine yoğun bir şekilde sahip çıkmış.

İşin çarpıcı yanı ise şu:

Misal, İstanbul’un bir ilçesindeki birinci turda kullanılan oy oranlarını inceliyorum...

Kılıçdaroğlu küçük bir oranla Erdoğan’a karşı birinci çıkmış.

İşte bu pazar o ilçedeki 7 ayrı okula polis başmüfettişleri görevlendirildi.

Özel görevlendirmenin yapıldığı okullardan birine bakıyorum: İlk turda yüzde 92.51 oranında katılım olmuş. Kılıçdaroğlu 13 bin 169 oyla, 7 bin 462 oy alan Erdoğan’ın önüne geçmiş.

Bir başka örnek...

İstanbul’un başka bir ilçesinde Erdoğan büyük farkla Kılıçdaroğlu’nun önüne geçmiş. Lakin o ilçedeki bir okulda Kılıçdaroğlu 13 bin 335 oy alarak 10 bin 8 oy alan Erdoğan’a karşı birinci çıkmış. Şimdi o okuldan da bir Emniyet müdürü sorumlu olacak.

Örnekler uzatılabilir. Ama sanırım anlaşıldı.

Büyük kentlerde Kılıçdaroğlu’nun oy potansiyelinin yüksek olduğu okullar için İçişleri Bakanlığı özel bir görevlendirme yaptı. Görünen o ki 1. sınıf Emniyet müdürleri o okullarda Oy ve Ötesi üzerinden gelen yasal müşahitleri sandığa yaklaştırmamak için bir çaba içinde olacak.

Aslında 28 Mayıs’ta biraz da böylesi kararları oylayacağız."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı AKP'li Bursa Büyükşehir Başkanı Aktaş, 26 milyon liralık şirkete ortakmış Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı İsmailağa’dan Cübbeli Ahmet açıklaması: Tekkemiz ve cemaatimizle hiçbir ünsiyeti kalmamıştır