Özel hastanelerdeki hekimler tükendi

Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin hakları, sağlıkta piyasalaşmayla beraber tamamen özel sektörün insafına bırakıldı. İzmir Tabip Odası tarafından yapılan anket çalışmasında hekimlerin yüzde 81’i tükenmişlik hissi yaşadığını belirtti.

BERKAY SAĞOL

İzmir Tabip Odası, Özel Sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin ve sağlık çalışanların yaşadığı hak kayıplarını dikkat çekmek amacıyla yaptığı anket çalışmasını paylaştı. İzmir’deki özel sağlık kuruluşlarında çalışan yaklaşık 3 bin civarında İzmir Tabip Odası üyesi sağlık çalışanları arasında yapılan anket çalışmasında, 2002 yılında başlayan sağlıkta dönüşüm politikası ile birlikte özel sağlık sektör yatırımlarını teşvik edilmesi sonucu 2002 yılında 270 olan özel sağlık kuruluş sayısının 577’ye çıktığı aktarıldı.

Özel Sağlık kuruluşlarında yaşanan süreci ortaya koymak adına İzmir Tabip Odası üyesi 3 bin civarında sağlık çalışanı arasında yaptıkları anket çalışmasının detaylarını paylaşan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Pandeminin başlangıcında birçok özel sağlık kuruluşu, hasta sayılarında düşme ve ciro kaybını ileri sürülerek sağlık çalışanlarını ya ücretsiz izne çıkarılmış ya da daha düşük ücretlerle çalıştırmıştır. Pandemi nedeniyle kamu hastanelerinden sağlık hizmetine ulaşamayan ya da tedirginlik yaşayan hastalar özel sağlık kuruluşlarına yönelmiş, bu kuruluşlarda çalışan sağlık çalışanlarının iş yükü belirgin artış göstermiştir. 4857 Sayılı İş Kanunu’na göre çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Ankete katılanların yüzde 19’u 55 saatin, yüzde 46’sı 45 saatin üzerinde çalıştığını ifade etmiştir. Uzun çalışma saatleri, dinlenme sürelerinin olmaması hekimlerde yorulmayı, mesleğini yerine getirirken hata yapma oranı artırmaya, sağlık sorunların oluşmasına neden oldu. Ankete katılanların yüzde 20’si Covid-19 enfeksiyonu geçirdi” dedi.

HEKİMLER DİNLENEMİYOR

Hekimlerin bu süreçte resmi tatillerde çalışmaya devam ettiğinin bilgisini paylaşan Op. Dr. Çamlı, hekimlerin öğle arası yemek yeme ve dinlenme saatlerinin olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Ankete katılanların yüzde 47’si resmi tatillerde tam zamanlı, yüzde 21 i ise kısmi çalıştığını belirtmiştir. Hekimlerin yüzde 47’si 1 Mayıs’ta bile çalışmaktadır. Ankete katılan hekimlerin% 38’i son iki yıl içerisinde toplamda 10 günden az, yüzde 41’i 11-20 gün, izin kullanabilmiştir. Bu kadar az izin kullanımında izinlerde gelirinin kesilmesi ve her işyeri değişiminde izin hakkının sıfırlanması önemli bir rol oynamaktadır. Neredeyse tuvalet ihtiyacının bile mesai dışı saatlerde giderilmesinin isteneceği bir ortam yaratılmıştır. Son dönemde iş yasasının getireceği yükümlülüklerden kaçınmak ve mali açıdan bazı avantajlar elde etmek adına işverenler özel hastanelerde çalışan hekimleri çalışan statüsünden çıkarılıp, şirket kurmaya zorlamaktadır.”

Ankete katılan hekimlerin yüzde 53’ünün şu anki çalışma koşullarından memnun olmadığını belirten Op. Dr. Çamlı, “Hekimlerin yüzde 54’ü çalıştığı kurumdaki aylık kazancının yaşamı için yetersiz olduğunu belirtti Döviz cinsinden kazanç değişimi sorgulandığında katılımcıların yüzde 45’i 2 kat civarında azaldığını, yüzde 27’si en az 5 kat ve üzeri azalma olduğunu, yüzde 16’sı en az 10 kat azalma olduğunu belirtmiştir. Bu olumsuz artan iş yüküne karşın, azalan gelir hekimlerin motivasyonunu düşürmekte, bedensel ve ruhsal sağlıklarını olumsuz etkilemektedir. Yüzde 61’i sosyal hayatlarının giderek kötüleştiğini, yüzde 70’i ciro baskısı yaşadığını, yüzde 61’i iş güvencesi kaygısı taşıdığını belirtmiştir. Katılımcıların yüzde 81’i değişen dönemlerde ve düzeylerde tükenmişlik hissi yaşadığını belirtmiş olup yüzde 19’u sürekli bir tükenmişlik içerisinde olduğunu belirtmiştir. Yüzde 45’i ruh sağlığının tedavi gerektirecek düzeyde kötü olduğunu belirtmiştir. Bu sonuçlarla sağlıkta dönüşüm programının hekimlere artan emek sömürüsü, dışında bir şey sunmadığını söyleyebiliriz” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Gülten belgeseli izleyiciyle buluşuyor İzmir’in 1 Mayıs tarihi TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı İklim krizi ‘sinek kâbusu’ yarattı