"Size asgari ücretin altında bir ücret ödenirse haklı fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu arada işverenler işçiye asgari ücretin altında ücret ödemeleri koşulunda idari para cezası ile de karşı karşıya kalırlar. Bu konuda Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işçi şikâyetlerini almakla yetkilidir."

Patronum asgari ücret vermek istemiyor

Soru: Asgari ücret şu an 4 bin 250 lira ama patronum maaşımı haftalık ödüyor. Bu durumda ücretim 3 bin 900 lira olacak. Ben 12 senedir aynı yerde çalışıyorum, hep asgari ücretliydim. Ama bu sene vermek istemiyor kıdem ve ihbar nasıl alabilirim? Nasıl yol izlemek gerek?

Cevap: Asgari ücret ülkemizde çalışanlara ödenebilecek en düşük ücret anlamına gelmektedir. İşverenlerin işçiye herhangi bir gerekçeyle devletçe belirlenen asgari ücretin altında bir ücret ödemesi yasal değildir. İşçi bu nedenle iş sözleşmesini haklı nedenle derhal sona erdirip kıdem tazminatını talep ederek işten ayrılabilir. İşçinin haklı nedenle yaptığı fesihlerde ihbar tazminatı değil sadece kıdem tazminatı söz konusudur. Dolayısı ile size asgari ücretin altında bir ücret ödenirse haklı fesih hakkınızı kullanabilirsiniz. Bu arada işverenler işçiye asgari ücretin altında ücret ödemeleri koşulunda İdari para cezası ile de karşı karşıya kalırlar. Bu konuda Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) işçi şikâyetlerini almakla yetkilidir. Ne yapmanız gerektiğine gelecek olursak;

12 yıl çok önemli bir süre ve bu sürenin karşılığı bu günkü asgari ücretten yaklaşık 60 bin liraya tekabül ediyor. Dolayısı ile bunca yıllık emeğinizin karşılığı kıdem hakkınızın zarar görmemesi için bir avukat desteği almanız ve onun önerileri doğrultusunda hareket etmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlayacaktır.

MALULEN EMEKLİLİK HAKKIM VAR MI?

Soru: 2010 yılı askerde tüberküloz hastalığına yakalandım ve 5 ay hava değişiminden sonra çürüğe ayırdılar. Askerden önce sigortam var. Askerden sonra da 2013 yılında tekrar tüberküloz geçirdim, o ara çalışıyordum. Hastanede yattım ilaç iğne vs. İstirahatten sonra işe devam ettim. Şu an 4900 gün primim var. İş yerinde şartlar beni çok zorluyor, sürekli rahatsızlanıyorum. Bu ay öncesi rahatsızlandım, hastaneye çıktım ve zatürre olduğumu söylediler, istirahat verdiler ve işe yine devam ettim. Bu hafta tekrar rahatsızlık geçirdim. Doktor bronşit olduğumu belirtti şu an evde istirahat ediyorum. Benim sorum daha önce tüberküloz hastalığı geçirmiş olmam malulen emeklilik hakkı doğurur mu?

Cevap: Bir kişinin malulen emekli olup olamayacağına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Kurulu karar veriyor. Sizin prim ödeme gün sayınız ve sigortalılık süreniz Malulen Emeklilik için uygun olmakla birlikte bu tek başına yeterli değil. Prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresi dışında çalışma gücünün en az 2/3’ini kaybedenler (ki bu da yüzde 60’lık bir rapor gerektiriyor) malulen emekli olabilir. Bunun için SGK Sağlık Kurulu’na başvurup, bir devlet hastanesine sevk almalısınız, Daha sonra kurulun vereceği raporun SGK Sağlık kurulunca değerlendirmesi ile sonuç belirleniyor.