Piyasada madeni para sıkıntısı: Eritilip hurdaya mı gidiyor?

Piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu söyleyen Ekonomist Mahfi Eğilmez, paraların eritilip hurdaya çevrilme ihtimalinin araştırılmasını istedi.

Ekonomist Mahfi Eğilmez, sosyal medya hesabından piyasada madeni para sıkıntısı olduğuna dair duyumlar aldığını, paraların eritilip hurdaya çevriliyor olabileceğini, Darphane'nin konuyu incelemesi gerektiğini söyledi.

Gresham Kanunu'na gönderme yapan Eğilmez, paylaşımında "Bazı iş sahipleri piyasada madeni para sıkıntısı olduğunu iletiyorlar ve madeni paraların eritilip hurdaya gitmiş olup olmadığını soruyorlar. Gresham Kanunu, çok yüksek enflasyon sonucu 500 yıl sonra tekrar ortaya çıkmış olabilir mi? Darphanenin bu konuyu araştırması gerekir." dedi.

GRESHAM KANUNU NEDİR?

Eğilmez'in paylaşımında geçen Gresham Kanunu adını, Kraliçe I. Elizabeth'in mali danışmanı olan Sir Thomas Gresham'dan alıyor. Kanun, "kötü para iyi parayı kovar" şeklinde özetleniyor. Bu kanuna göre, göreli nominal değerleri aynı, fakat külçe değerleri farklı iki madeni paradan külçe değeri yüksek olan dolaşımdan çekilir. Böylelikle, külçe değeri küçük olan para (kötü para) külçe değeri yüksek olan parayı (iyi para) kovmuş olur.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Zam yok, açlık var Fahiş fiyatlar boykot getirdi: "Hafta sonu kafe ve restoranlara gitmeyin" Maaşını taşımak isteyen emeklilere ‘faiz’ engeli Dolar/TL güne nasıl başladı?