Ramazan öncesi zam yağmuru

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üretici ile market arasındaki fiyat farkının geçen ay sonuna kıyasla yüzde 4,4 arttığına dikkat çekti. Lahana yüzde 25, yeşil soğan yüzde 15,1, yeşil mercimek yüzde 8,4 zamlandı.

HABER MERKEZİ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre, 28 Şubat ile 17 Mart arasında marketlerde lahana yüzde 25, yeşil soğan yüzde 15,1, kuru soğan yüzde 9, yeşil mercimek yüzde 8,4 zamlandı. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dün yaptığı açıklamada, ramazan ayının yaklaşmasıyla artan gıda fiyatlarına dikkat çekti.

Bayraktar, ramazan ayının yaklaşmasıyla üretici ile market arasındaki fiyat farkının geçen ay sonuna kıyasla 4,4 kata kadar çıktığını belirterek, “Üreticilerimizin ve halkımızın mağdur olmaması için spekülasyonlara fırsat verilmemeli, tedbirler zamanında alınmalı, pazarlama sorunları çözülmeli, gıda denetimleri artırılmalıdır” dedi. Deprem felaketinin bölgedeki tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilediğine dikkat çeken Bayraktar, "Gıda arzında sıkıntı yaşanmaması için çiftçilerimizi desteklemek, üretime devam etmelerini sağlamak zorundayız" dedi. Bayraktar'ın paylaştığı verileri göre, ramazan öncesi, 28 Şubat-17 Mart arasında geçen 17 günlük süreçte üretici ile market arasındaki en fazla fiyat farkı, yüzde 345 ile limonda görüldü. Limondaki fiyat artışını yüzde 258 ile elma, yüzde 237 ile kuru üzüm, yüzde 217 ile marul takip etti. Markette limon 4,4 kat, elma 3,6 kat, kuru üzüm 3,4 kat, marul 3,2 kat, kırmızı mercimek 3,1 kat fazlaya satıldı. Üreticide 3 lira 50 kuruş olan limon 15 lira 56 kuruşa, 5 lira olan elma 17 lira 92 kuruşa, 25 lira olan kuru üzüm 84 lira 32 kuruşa, 4 lira 82 kuruş olan marul 15 lira 29 kuruşa satıldı. TZOB verilerine göre, 17 günlük süreçte 39 ürünün 28’inde fiyat artışı görülürken 11’inde ise azalma oldu. Markette en fazla fiyat artışı yüzde 26 ile lahanada görüldü. Lahanadaki fiyat artışını, yüzde 15 ile yeşil soğan, yüzde 9 ile kuru soğan takip etti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Zam yok, açlık var Fahiş fiyatlar boykot getirdi: "Hafta sonu kafe ve restoranlara gitmeyin" Maaşını taşımak isteyen emeklilere ‘faiz’ engeli Dolar/TL güne nasıl başladı?