Ressam İbrahim Örs, Kopenhag’da yaşamını yitirdi

Usta ressam İbrahim Örs, üç yıldır böbrek yetmezliği tedavisi gördüğü Kopenhag’da yaşama veda etti. Çarşamba günü vefat eden sanatçının cenazesi Salı günü Kopenhag’dan Bodrum’a getirilecek ve İasos’ta toprağa verilecek.

68 Kuşağı’nın öncü sanatçılarında olan Örs, ilk resimlerinde; toplumsal yaşamın gözden kaçan ayrıntılarını gülmece öğeleriyle süsleyerek, gerçekliğin abartılmış anlam yükünü, deformasyon tekniğiyle sunardı. Bu yönüyle Türk resminde fantastik gerçekçiler grubuna yakın bir kişiliği temsil eden sanatçı, 1965-1971 yılları arasında, İDGSA resim Bölümünde öğrenim gördü. 1971-1972 yıllarında, Kopenhag Kraliyet Akademisinde gravür çalışmaları yaptı. İlk kişisel sergisini 1971’de, İsveç’te açtı. Türkiye’deki ilk sergisini ise İstanbul’da (Galata) gerçekleştirdi.

1972-1985 yılları arasında, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi - Öğretim Üyeliği yaptı. Örs, Bedri Rahmi Eyüpoğlu’nun hem öğrencisi hem de asistanı oldu. 1985’te Danimarka’ya konuk öğretmen olarak gitti, bir süre sonra Kopenhag’a yerleşti.

1988 Kopenhag Belediyesi’nin açtığı duvar resmi yarışmasında, yaptığı 200 m²lik, “Anadolu’dan Selam” adlı duvar resmiyle büyük ödülü aldı. Bu büyük duvar resmi Kopenhag’daki önemli bir binanın duvarına uygulandı.

Pek çok sanat ödülü bulunan, Türk kültürü ve klasik Avrupa sanatından, özellikle de barok sanatından esinlenen İbrahim Örs’ün yay biçimli çizgilerden oluşan kendine has bir boyama tarzı vardı. “68 kuşağı” temsilcilerinden olan Örs, yapıtlarında ölüdoğa, nesneler, portre ve at başları gibi izlekleri kendine özgü bir yorumla yansıttı. Resimlerinde açıktan koyuya geçerek ton basamaklarındaki nüanslarla bir perspektif sağladı.

Sanatı kıvrımlı şekiller ve birim tekrarlarla kurgulanmış köktenci bir abartı ve sistematik bir deformasyon zevkiyle de açıklanabilen Örs, yapıtlarında, zemin üzerinde üst üste düzenlediği katmanlar aracılığıyla resme derinlik izlenimi vermiş, sanatın olanaklarını, geleneksel perspektifin dışında kullandı.

‘Eleştirel gerçekçilik’ anlayışı içinde yer alan sanatçının resimlerinde 80’lerde bir soyutlama eğilimi başladı. Bir figür sanatçısı olan İbrahim Örs, düşüncelerini, duygularını figürsüz soyutlayamazdı. Resimlerinde doğa gözlemi olarak figür sağlamlığı yer alıyor. Ona göre resim kontrastlar oyunudur, bir resimde ne kadar kontrast varsa, resim o kadar zenginleşir.

2005 yılında, yazar Zafer E. Bilgin tarafından yazılan “İbrahim Örs” kitabı ve 2008 yılında da yazar İbrahim Karaoğlu’nun yazdığı “Başka Ayna” adlı kitap yayınlandı.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Şair Haydar Ergülen'den 'vize' isyanı Müziği bırakan Deniz Tekin İngilizce öğretmeni oldu Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Kaybolma sanatı Aşkın Nur Yengi’den emekli aylıklarına gönderme