Sağlık Bakanlığı'nın açıklaması tartışma yarattı: "Kılıf uyduruyorlar"

BirGün’ün manşetten duyurduğu ‘muayene hakkının üçle sınırlandırılmasının’ ardından Sağlık Bakanlığı’nın açıklaması tartışma yarattı. Dr. Demir ve Dr. Kılıç “Bakanlık, randevu sistemi mesajını güncellemek zorunda kaldı. Baskı sonucu uygulamadan dönüldü” diye konuştu.

Sibel BAHÇETEPE

Gazetemizin gündeme getirdiği “Hastalık hakkı üçle sınırlandırıldı” manşeti sonrasında, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklama tepkilere neden oldu. Bakanlık önce “kota sınırlaması yok” iddiasında bulundu, ardından da Merkezi Hekim Randevu Sistemi’ndeki (MHRS) randevu bildiriminde güncellemeye gitti. Dr. Ergün Demir ile Dr. Güray Kılıç, bakanlığın önceki gün sessizce harekete geçtiğini savundu. Hekimler, “Sağlık Bakanlığı, kamuoyu baskısı ile yanlış olan ‘muayene randevularına kota’ uygulamasından dönmüş ve acilen MHRS randevularına yönelik herhangi yeni bir düzenleme gerçekleştirmiştir” dedi.

MHRS GÜNCELLEMESİ

Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerden 1 ayda en fazla 3 kez randevu alınabileceğine yönelik haberimizin üzerine, hem sağlık meslek örgütleri hem de siyasi partiler, “Hani sağlıkta çağ atlamıştık” sorusunu yöneltti. Bakanlık açıklamasında, “MHRS randevularına yönelik herhangi bir yeni düzenleme yapılmamış olup kota getirilmesi söz konusu değildir. Ayrıca randevu cetveline dair planlama aylık değil 15 günlük yapılmaktadır" açıklamasında bulundu. Konuyu gündeme getiren hekimler Ergün Demir ve Güray Kılıç bu açıklamaya tepki gösterdi. Demir ve Kılıç, şunları ifade etti: “Sağlık Bakanlığı, kamuoyu baskısı ile yanlış olan ‘muayene randevularına kota’ uygulamasından döndü ve acilen MHRS randevularına yönelik yeni bir düzenleme gerçekleştirdi.”

Doktorlar, randevu almak için MHRS üzerinden müracaat eden engelli ve kronik rahatsızlığı bulunan yurttaşlara geçen hafta “30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz” mesajlarının gelmesiyle süreci öğrendiklerini belirtti. Demir ve Kılıç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu durumdan, herhangi bir yazılı tebliğ yapılmadığından hastane yöneticilerinin de haberi olmadığı, sadece ‘bilgi işlem ve bilgisayar firmalarına bilgi’ verildiği ve böylece randevu kısıtı getirildiği bilgisine ulaştık. Bu gelişmeler üzerine ‘Kronik hastalığı olan ve takip edilmesi gereken hastalar, engelliler ve kanser hastaları bu durumda ne yapacaklar?’ sorusu ile bilgi paylaştık. BirGün gazetesinin manşet haberi sonrası birçok basın ve yayın kuruluşu da haberi yayımladı. Habertürk TV programında canlı yayında bu durum tespit edildi, bakanlığa sorulduğu ve açıklama beklendiği ifade edildi. Haberin yarattığı etki ile kamuoyu baskısı oluşmaya başlayınca; Bakanlık sessizce harekete geçmek zorunda kalmış ve ilgili Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü yetkilileri tarafından öğleye doğru MHRS üzerinden güncelleme yapılmış; öğleden sonra da müracaat eden vatandaşlara ‘30 günde en fazla 3 randevu alabilirsiniz’ yerine ‘Aktif 3 randevunuz bulunmaktadır. Randevunuz gerçekleştikten sonra yeni randevular alabilirsiniz’ mesajı gelmeye başlamıştır.”

***

KOTA ASLINDA KABUL EDİLDİ

Dr. Ergün Demir ve Güray Kılıç, yetkililerce aslında kota uygulamasının kabul edildiğine dikkat çekerek, şunlar kaydedildi: “Bakanlık açıklamasında ‘kota getirilmesi söz konusu değildir. Hali hazırda ki mevcut uygulamaya göre, MHRS’de bir kişinin aktif olarak üç randevusu bulunabilmektedir’ ifadeleri ile üç randevu kotasını da kabul etmiş oldu. Kamuoyu baskısı ile de yaptıkları uygulamadan şimdilik dönmüş bulunmaktalar. İnfial, bakanlığı sistem mesajını ‘çevirerek’ güncellemek zorunda bıraktırdı.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Havalar ısındı, yılın ilk kene vakası görüldü Bakanlık bürosu değil, tabip odası İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” İzmir’de hafta sonu seçim Alzheimer tedavisine bir adım daha: Koruyucu gen unutturmayacak