Salgın sona ermiş gibi bir adım daha

SGK, salgın nedeniyle kronik hastalığı olan yurttaşların doğrudan eczaneden ilaç almasına olanak sağlayan uygulamanın sona ereceğini duyurdu. Artık yurttaşların ilaçlarını alabilmesi için rapor alması gerekecek.

HABER MERKEZİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Covid-19 salgını nedeniyle 2020 yılında kronik hastaların raporlarının süresini uzatarak yurttaşların doğrudan eczanelerden ilaç temin etmesine olanak sağlamıştı. Bu adımın da “Sağlık hizmetine erişiminde aksamaya neden olunmaması ve olası bulaş riskinin azaltılması” için atıldığı açıklanmış.


Ancak, SGK’den yapılan açıklamada bu uygulamaya son verileceği ve kronik hastalığı olan yurttaşların raporlarının uzatılmayacağı açıklandı. SGK’nin açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

“Koronavirüs nedeniyle vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişiminde aksamaya neden olunmaması ve olası bulaş riskinin azaltılması amacıyla sağlık raporlarının süresine ve bu raporlara istinaden reçetesiz temin edilecek ilaçlara ilişkin duyurular yapılmış ve bu kapsamda kronik hastalık raporlarının süresi uzatılarak vatandaşlarımızın doğrudan eczanelerden ilaç temini yapması sağlanmıştır. 28 Şubat tarihinde belirtilen ilaç grupları için de reçetesiz ilaç temin edilmesine son verilecek, bunun dışında kalan ilaçlara ait raporların süreleri ise 30 Nisan tarihine dek uzatılarak reçetesiz ilaç temini uygulamasına devam edilecektir.”

Yapılan açıklamada, “1 Mart tarihinden itibaren belirtilen ilaçların temini yeni düzenlenecek rapor ve bu rapora istinaden düzenlenecek reçete ile mümkün olacak olup halen süresi devam eden sağlık raporlarına istinaden ilaçlar ise reçete karşılığında temin edilebilecektir” denildi.

1 Mart itibariyle şu ilaçlar için yurttaşların yeniden reçete ve rapor alması gerekecek:

• Hepatit tedavisinde kullanılan ilaçlar.
• Kanser tedavisi ilaçları
• Göz hastalıkları tedavisinde kullanılan ilaçlar.
• Sağlık Bakanlığı Renkli Reçete Sistemi’ne dahil ilaçlar.

***

Geçen hafta ilaca da zam geldi

Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı, geçen hafta itibarıyla 100'ün üzerinde ilaca yüzde 30-35 aralığında zam geldiğini açıklamıştı. Ercan'a göre; bir zam da gelecek ay ilaçların fiyatlandırılmasında kullanılan avro/TL kurunun güncellenmesi nedeniyle gelecek. Ercanlı, fiyatı artan ilaçların bazı antibiyotikler, insülin ilaçları ve kan sulandırıcılar olduğu bilgisini de vermişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi