Şehir hastanesi bitti, ulaşım yok

Açılışına sayılı günler kalan İzmir Şehir Hastanesi’nin ulaşım problemiyle ilgili tartışmalar sürüyor. Prof. Dr. Kaynak, “İnsan trafiğini karşılayacak ulaşım sistemi ancak binanın açılma aşamasında gündeme geliyor” dedi.

Berkay SAĞOL

İzmir’in Bayraklı ilçesinde temeli 2013 yılında atılan ve açılışı birçok kez ertelenen şehir hastanesinin 2023 yılının başında açılması bekleniyor. Şehir hastanesinin açılmasına sayılı günler kala, hastaneye ulaşım sorunuyla ilgili tartışmalar devam ediyor. Geçen aylarda gündeme gelen ve tartışmalara neden olan teleferik projesi yeniden gündeme geldi.

Pazartesi günü gerçekleştirilen İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında, şehir hastanesine ulaşım için önerilen teleferik projesi hakkında adım atıldı. “Şehir Hastanesi Teleferik Hattına Ait Uygulamaya Esas Kesin Projeleri İşi’’ kapsamında Kablolu Ulaşım Sistemi yatırımına ait Ulaşım Etüt Raporunun son hali meclis üyelerine sunuldu. İlgili önerge görüşülmek üzere “acil kaydıyla” Hukuk, Ulaşım ve Bütçe Komisyonlarına havale edildi.

Teleferik projesini yorumlayan İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Teleferik projesinin detaylarını, nereden nereye yapılacağını, günde ne kadar insan taşınabileceğini bilmiyoruz. Detay bilmediğimiz için tahmin yürütmek istemiyoruz. Temel problem bu kadar büyük hacimli sağlık tesisi yapılırken, ulaşımla ilgili problemin hiç gündeme gelmemesi. Buranın insan trafiğini karşılayacak altyapı ve ulaşım sistemi ancak binanın açılma aşaması geldiğinde gündeme geliyor” dedi.

GÜNLÜK İNSAN TRAFİĞİ 80 BİNLERİ BULACAK

Prof. Dr. Kaynak, “Şehir hastanesi 2 bin 60 yataklı bir hastane ve Sağlık Bakanlığı’nın mevzuatına bakarak bir hesap yapılacak olursa yaklaşık 3 bin 500 civarında hemşire, 2 bin 500 civarında hekim ihtiyacı var. Sadece bu iki meslek grubu 6 bin kişi yapıyor. Böyle büyük hastanelerde bunun yanı sıra, temizlik personelinden, teknisyene ve morg görevlisine kadar 52 farklı meslek grubu görev alıyor. Sadece 10 bin kişilik bir çalışma grubu olacak. Günlük hasta trafiğinin de 70 bin kişi olacağı hesaplandığına göre, hastanenin insan trafiği günlük 80 binleri bulacak. Bu büyüklükte bir hastane projelendiriliyorken, şehrin altyapısı, ulaşım kolaylıkları, yol ve güzergâh özellikleri değerlendirilerek proje yapılmış olmalıydı. Biz TMMOB’un odalarıyla değerlendirdiğimiz zaman bu hastanenin böyle bir insan trafiğini kaldırabilecek ulaşım sisteminin olmadığını görüyoruz. Teleferik gibi alternatifler bu sıkışıklıktan dolayı doğdu. Bu kadar yüksek insan trafiği, teleferikle ne kadar hafifletilebilecek bilmiyoruz” diye konuştu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çanakkale kül soluyacak Bayraklı’da kemer sıkma politikası Velilerden özel okul yönetimine protesto: Öğretmenlerimizin yanındayız TPI Kompozit’te işçiler greve gidiyor TPI Kompozit’te 6 işçi işten çıkartıldı