Şiddet son bulmuyor

Mor Çatı’nın raporuna göre geçen yıl vakfa bin 279 kadın şiddete maruz bırakıldığı için başvurdu. Raporda, genç kadın başvurusunun arttığı belirtildi.

HABER MERKEZİ

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’na, 2020 yılında bin 279 kadın şiddete maruz bırakıldığı için ilk kez başvurdu. Mor Çatı’nın 2020 Yılı Faaliyet Raporu’na göre vakıf geçen yıl toplam 3 bin 936 kadınla görüşme gerçekleştirdi. Mor Çatı dayanışma merkezi, sığınağa giden kadınların yerini öğrenmek isteyenler tarafından 108 kez arandı.

Raporda, koronavirüs salgınından İstanbul Sözleşmesi’nin feshine kadınların içerisinde bulundukları ortama dikkat çekildi.
Vakfa ilk kez başvuran kadınların, birden fazla maruz bırakıldıkları şiddet türleri şöyle sıralandı:

Psikolojik şiddet: Bin 164

Fiziksel şiddet: 849

Ekonomik şiddet: 374

Cinsel şiddet: 197

Israrlı takip: 61

Dijital şiddet: 44

Flört şiddeti: 8

BAŞVURAN GENÇ KADIN SAYISI ARTIYOR

Başvuru yapan kadınların daha çok 25-34 yaş aralığında olduğuna dikkat çekilen raporda, şu ifadelere yer verildi: “15 yaşından küçük 5 çocuk ya bize doğrudan ulaştı ya da kendisine ulaşmamız için biri aradı. Genç kadınların başvuruları arttı. Özellikle pandemiden dolayı üniversitelerin uzaktan eğitime dönmesi ve genç kadınların aile evine dönmek zorunda kalması, kadınların kök ailelerinden yaşadıkları şiddete dair bize başvurmalarına sebep oldu. Genç kadınların evlerine döndüklerinde ve yaşadıklarına dair paylaşımlarında, patriyarkal sistemin yeniden üretildiğini, kadınların yaşamına, hayat tarzına, davranış kodlarına müdahale edildiğini ve tüm bunları yapmak için şiddetin bir kontrol aracı olarak kullanıldığını görüyoruz. Başvuran kadınların 145’i boşanmış, 225’i evlenmemiş, 10’unun kocası ölmüş, 695’i resmi nikahlı, 2’si sözlü/nişanlı.”

***

Erkek kadını rehin alındı

İstanbul Esenler’deki Tekstilkent’te, İ.H.G. adlı erkek kendisinden ayrılmak isteyen Y.G. adlı kadını rehin aldı. Bu sırada M.Ç. isimli kadın, İ.H.G.’yi Y.G.’yi bırakması konusunda uyarırken, açılan ateşle bacağından yaralandı. Uzun süren uğraşlar sonucu İ.H.G., polis tarafından gözaltına alındı.

Bursa’nın Merkez Osmangazi ilçesinde ise pırpır diye tabir edilen kasalı motosikletin üzerinde yanındaki genç kadını darp eden şahıs kameraya yakalandı. 2 kişi olaya müdahale edip genç kadının darp edilmesini engelledi.

***

Doktor muayanede taciz etti

İstanbul Taksim Eğitim Araştırma Hastanesi’nde bir doktor, önceki gün B.Y. adlı kadını tacize maruz bırakmakla suçlandı.

B.Y., ortopedi ve travmatoloji doktoru S.U.'ya 18 Mart’ta muayene olmak için hastaneye gitti. B.Y. ikinci muayene sırasında yaşadıklarını BirGün’e, şöyle anlattı: “14 Nisan’da sonuçlarımı almak için ikinci kez yanına gittim. Muayene için sedyeye oturdum. Bu esnada S.U. tarafından taciz edildim. Daha sonra bilgisayardan bana ekranı gösterirken bir anda göbeğimden öptü. Bana ‘Umarım ileriye gitmemişimdir’ dedi. Ben, ‘İleriye gittiniz’ dedikten sonra özür diledi.

Olayın etkisi ve şokuyla hastaneden hızla çıkış yapıp oturduğum bölgedeki Gaziosmanpaşa Karakolu’na gittim, durumu anlattım. Polisler, olay Taksim’de gerçekleştiği için oradaki karakola gitmemi istedi. Daha sonra Taksim Polis Karakolu’na gidip burada doktordan şikâyetçi olmak istediğini söylediğini dile getiren B.Y., “Olayı anlatırken ‘Emin misin öptü mü’ diye karşılık aldım” diye konuştu. B.Y. dün Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne giderek Ulutaş hakkında suç duyurusunda bulundu.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
ABD’de ölü bulunan Yağmur Taktaş'ın ailesi, Andre Can F.'den şikayetçi oldu Yaylada cansız bedeni bulunan kadının üç arkadaşı gözaltına alındı Faile tekrar yurtdışı yasağı ‘Önce yaraladılar sonra saldırdılar’ Elazığ'da şüpheli ölüm: 68 yaşındaki kadın konteynerde ölü bulundu