Silahlanmanın bedeli 2 bin 278 can

Umut Vakfı'nın 2022 yılı raporuna göre ülkedeki silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi hayatını kaybetti, 4 bin 231 kişi yaralandı.

Haber Merkezi

İktidarın cezasızlık politikası ve ülkede çetelerin cirit atmasının sonuçları raporlara yansıdı. Umut Vakfı, ‘Türkiye Silahlı Şiddet Haritası’ 2022 raporunu yayımladı. Rapora göre 2022 yılında, medyaya 3 bin 984 silahlı şiddet olayı yansıdı. Ülke genelinde yaşanan bu silahlı şiddet olaylarında 2 bin 278 kişi öldürüldü, 4 bin 231 kişi de yaralandı. Silahlı şiddet olaylarının 616’sında kesici aletler kullanılırken 3 bin 368 cinayet ateşli silahlarla işlendi. Ateşli silahların da incelendiği raporda, 143 olayda asker ve polislerin kullandığı beylik silahları, 2 bin 528 olayda tabancalar, 840 olayda ise kalaşnikofların da aralarında bulunduğu uzun namlulu silahlar kullanıldı.

EN FAZLA MARMARA’DA

Bölgelere göre çıkarılan şiddet haritasında, en çok silahlı şiddetin yaşandığı bölge önceki yıllarda olduğu gibi Marmara Bölgesi oldu. Bin 136 silahlı şiddetin medyaya yansıdığı Marmara Bölgesi’nde yaşanan olaylarda 560 kişi hayatını kaybederken, bin 218 kişinin ise yaralandığı kayıtlara geçti. Marmara Bölgesi’ni 571 olayla Akdeniz, 566 olayla Güneydoğu Anadolu, 543 olayla ise Karadeniz Bölgesi’nin izlediği görüldü. İç Anadolu Bölgesi’nde 463 olay yaşanırken, Ege’de 459 ve Doğu Anadolu’da 246 olay yaşandı.

Bireysel silahlanmadaki artışa dikkat çekilen raporda, şu görüşlere yer verildi: "TBMM’ye defalarca araştırma önergeleri, teklifler verilmesine rağmen yetkililerce bunların kabul edilmemesi, bireysel silahlanmaya göz yummak oluyor. Silaha kolaylıkla ulaşan şiddet yanlıları hem insanları, hem de kedileri, köpekleri, yani her türlü canlıyı hedef göstererek yaralıyor, öldürüyorlar. Çeşitli suçlardan insanlar tutuklanırken silahlarla pozlar verip sosyal medyada yayınlayanlar hakkında hiçbir işlem yapılmadığı gibi insanları vuran, hayvanları katleden, sokaklarda çatışan, kadınları katledenler, çocukları, kadınları taciz ve tecavüz edenler karakollara, adliyelere, cezaevlerine ön kapıdan girip, arka kapıdan çıkıyorlar.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor AKP’liler sarayın müdavimi olmuş Özgür Özel randevu isteyeceklerini açıkladı: Erdoğan'la görüşme ne zaman olacak? Görevine iade edilen akademisyene bir yıldır oda verilmedi Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı