Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler anılıyor: "Unutmadık, unutturmayacağız"

Aralarında Metin Altıok, Behçet Aysan, Hasret Gültekin’in de olduğu 33 aydın ve yazarın gericiler tarafından öldürüldüğü, Sivas Katliamı’nın 29’uncu yılı. Hayatını kaybedenler anılıyor: "Aynı acıların bu topraklarda bir daha yaşanmaması için; sevgi tohumlarını ekip, birlik ve beraberliği sağlamak onlara olan borcumuzdur."

Pir Sultan Abdal Kültür Etkinlikleri’ne katılanların konakladığı Sivas Madımak Oteli'nin ateşe verilmesi sonucu 2 Temmuz 1993’te 33 aydının katledilişinin 29. yılında bir dizi etkinlik düzenlendi. 33 aydın ve yazarın gericiler tarafından öldürüldüğü Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenler anılıyor...

29 yıl önce yaşanan katliamı lanetlemek ve hayatını kaybedenleri anmak için çok sayıda siyasi parti, sivil toplum kuruluşu ve yurttaş Sivas'a geldi.

Katliamın yaşandığı otelin önüne gitmek için toplanan yurttaşlar hayatını kaybedenlerin fotoğraflarını taşıyarak yürüyüş gerçekleştirdi.

SOL Parti Başkanlar Kurulu Üyesi İlknur Başer, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıak, bugün, 2 Temmuz Sivas Katliamı’nın 29. yıldönümü dolayısıyla Sivas’ta düzenlenen anma törenine katıldı.

CHP heyeti, 33 kişinin katledildiği Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasını istedi. Heyet, Madımak Oteli’nde hayatını kaybedenleri unutmadıklarını, unutturmayacaklarını ve adaleti tesis edene kadar çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.

Anma etkinliklerine katılan CHP’liler ise ANKA'ya yaptıkları açıklamada şöyle konuştu:

ULAŞ KARASU: "MADIMAK'TA YAŞANAN KATLİAMI ASLA UNUTTURMAYACAĞIZ"

CHP Sivas Milletvekili Ulaş Karasu: "Gördüğünüz gibi binada Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi yazıyor. Buradan yetkililere sormak istiyorum; bu binada bilimin b’si kültürün k’si kalmış mıdır? Bu bina, 29 yıl önce gerçekleştirilen olay sonrasında bir utanç müzesi olmuştur. Buraya bilim de yazsanız kültür de yazsanız 29 yıl önce burası tüm dünya tarihi açısından bir utanç müzesi olmuştur. Olması gereken buranın utanç müzesi olmasıdır. Bundan kimse korkmasın çekinmesin. Bunun dünyada örnekleri var, Almanya’da Türk vatandaşları yakıldı, Almanya orayı utanç müzesi yaptı, ‘İnsanlık tarihine bir utanç olarak geçti, bizim ülkemizde yaşandı ne yazık ki bu olay’ dedi. Sivaslılar olarak bizler de buranın utanç müzesi olmasından asla gocunmayız. Çünkü burası 29 yıl önce bu meydanda toplanan 10-15 bin kişinin ‘Cumhuriyet burada kuruldu burada yıkılacak’ sloganları ile otel ateşe verilmiştir. Burada 33 tane canımız, 2 tane de çalışan personel olmak üzere 35 tane bu ülkenin evladı şehit olmuştur. Bunun hesabının sorulabilmesi için, gelecek nesilleri burada yaşanan bu utancın anlatılabilmesi için bunun gerçekleşmesi gerekiyor. Bizler Madımak’ta yaşanan katliamı asla unutturmayacağız. CHP olarak bu ülkede yaşanan acıların hesabını soracağız, aynı zamanda da iktidara geldiğimizde bu acılarla helalleşeceğiz. Devlet cezalandırılmayandan cezasını soracak."

AYLİN NAZLIAKA: "OTELİN ANIT MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka: "29 yıldır bunca insan buraya geliyor çünkü bu süreç hala vicdanları kanatmaya devam ediyor. Bizler bir daha 2 Temmuzlar yaşanmasın, Sivas Katliamı olmasın istiyoruz. O yüzden de öncelikle Alevilerden özür dilenmesi gerektiğinin altını çizmek istiyoruz. İkinci olarak, burada canlarımızı yitirdiğimiz otelin bir anıt müzeye dönüştürülmesini istiyoruz. Türkiye’de ayrılığın gayrılığın olmadığı, herkesin bir ve barış içinde yaşadığı bir dünya arzu ediyoruz, böyle bir Türkiye inşası için çalışıyoruz ve biliyoruz ki buradaki güzel ve vicdanlı insanlarla birlikte ilk seçimlerde böyle bir Türkiye’yi inşa edeceğiz."

SEZGİN TANRIKULU: "SİVAS KATLİAMI'NIN HESABINI DA SORACAĞIZ"

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu: Anadolu toprakları çok katliam gördü ama yakın tarihimiz insanların böyle diri diri yakıldığı katliama Sivas’ta tanık oldu. Tabii daha öncesi de var; Çorum var Maraş var. Sivas Katliamı Anadolu topraklarının Alevi nüfustan arındırılması projesinin bir parçasıydı aynı zamanda, kısmen de başarılı oldu ve Alevi nüfus Anadolu coğrafyasından sürüldüler, atıldılar. Bu acıyı hiçbir zaman unutmayacağız. Bu katliamı gerçekleştirenler yargı tarafından, siyasal iktidar tarafından korundular, kollandılar, yakalanmadılar, yargılanmadılar ve cezasızlıkla korundurlar. Bu iktidarı değiştireceğiz, Sivas Katliamı’nın hesabını da soracağız. Adaletle mutlaka ama mutlaka Sivas mağdurlarını ve yurttaşlarımızı buluşturacağız.

Fotoğraf: ANKA

İMAMOĞLU BEZİRCİ'Yİ MEZARI BAŞINDA ANDI

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Madımak Otel’de 32 aydınla birlikte katledilen yazar, eleştirmen, şair ve çevirmen Asım Bezirci’nin Zincirlikuyu Mezarlığı'ndaki kabrini ziyaret etti. CHP milletvekili Turan Aydoğan, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı ve İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat da İmamoğlu'na eşlik etti.

İmamoğlu, kabri başında dua ettiği Bezirci’yi, şu sözlerle andı:

“Bugün Asım Bezirci'nin mezarını ziyaret ederken, aslında katledilen 33 güzel insanın, iyi insanımızın, vatandaşımızın, canlarımızın huzurundaymış hissiyle buradayız. Asım Bezirci'nin nezdinde, bütün katledilen insanlarımızı rahmetle anıyoruz. Ruhları şad olsun. Ne yazık ki tarihimizde, hepimizi çok derin üzen ve acısı hiçbir zaman dinmeyecek olan, ama aynı zamanda geleceğe doğru bakışımızda da en büyük duanın, ‘Milletimiz ve vatanımız böyle bir acıyı, böyle bir anı hiçbir zaman yaşamasın’ temennisiyle, duasıyla hareket etmemiz gerekir. Bu tür katliamlara ve davranışlara vesile olan anlayışların zeminini oluşturan bakış açılarının ve bizzat eylemin içinde olan insanların varlığından, gerçekten bu milleti ve bu vatanı Allah korusun. O dualarla ben şahsen bugün buradayım. Hem milletvekilimiz hem Kadıköy Belediye Başkanımızla bir arada rahmetle anıyoruz, minnetle anıyoruz. Kabrine dua ediyoruz. Üzüntülüyüz elbette. Çok iyi dost Rıfat Ilgaz'la yan yana yatıyorlar. Rıfat Ilgaz'ı yazan ve onunla çok iyi dost olan birisiydi Asım Bezirci. Allah rahmet etsin. Mekanı cennet olsun.”

LİDERLERDEN MESAJ

33 aydının ve 2 otel çalışanının Madımak Oteli'ndeki katliamda yanarak ölmesinin 29. yıl dönümünde, siyasi liderler de mesaj paylaştı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Acısını ilk günkü gibi yüreğimizde hissettiğimiz, Sivas Katliamında yitirdiğimiz canlarımızı saygı ve rahmetle anıyorum. Aynı acıların bu topraklarda bir daha yaşanmaması için; sevgi tohumlarını ekip, birlik ve beraberliği sağlamak onlara olan borcumuzdur" dedi.


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise mesajında, "29 yıl önce Madımak Oteli'nde, yüreğimize düşen ateşin acısı hâlâ içimizde... Hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyorum. Ruhları şad olsun" ifadelerine yer verdi.

Tutuklu eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Sivas Katliamı'nda hayatını kaybedenleri, "Sivas Katliamı'nın derin yarası yine sızlıyor çünkü aradan geçen bunca yıla rağmen hakiki bir yüzleşme olmadı. Bunu sağlama ve aynı acıların bir daha asla yaşanmaması için mücadele etme sözümüzü yineliyor, yaşamını yitirenlerin anısı önünde saygıyla eğiliyorum" diyerek andı.

Diğer siyasiler tarafından paylaşılan mesajlar şöyle:

"FAŞİZME KARŞI OMUZ OMUZA"

Sivas Katliamı'nın 29. yılı nedeniyle, Kırklareli Emek ve Demokrasi Platformu öncülüğünde öğretmenevi önünde bir araya gelenler katliamı unutturmayacakları mesajını.

Çeşitli siyasi parti, sendika, meslek örgütleri ve yurttaşlardan oluşan kalabalık Sivas'ta katledilenler anısına saygı duruşunda bulundu. Anmada, "Sivas Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız. Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

ZOGULDAK'TA DA ANILDI

Zonguldak Demokrasi Platformu, Sivas Katliamı'nın 29'uncu yılı dolayısıyla Zonguldak Madenci Anıtı'nda bir araya gelerek hayatını kaybedenleri andı.

Demokrasi Platformu adına bildiriyi Maden Mühendisleri Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk okudu.

"Sivas Katliamı'nı unutmadık, unutturmayacağız" mesajı verilen açıklamada, "Bizler, Demokrasi Platformu Bileşenleri olarak, 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşadığımız katliamı lanetliyoruz. Gericiliğin ülkemizde gerçekleştirdiği en büyük katliamlardan birisi olan 2 Temmuz Sivas Katliamında katledilen, aralarında çok değerli aydın ve sanatçının da bulunduğu yurttaşlarımızı saygı ile anıyoruz. Kimsenin düşünceleri, inançları ve yaşam tarzları nedeniyle katledilmediği aydınlık bir Türkiye için mücadele kararlılığımızı bir kez daha dile getiriyoruz" denildi.

BEŞİKTAŞ'TA ANMA

Sivas Katliamı’nda hayatını kaybeden 33 aydın, Beşiktaş Cemevi ve Mustafa Kemal Merkezi’nde düzenlenen programlarla anıldı.

Etkinliklerin ilki Beşiktaş Mustafa Kemal Merkezi’ndeki Unutmamak Müzesi’nde, ikincisi Beşiktaş Cemevi’nde yapıldı. Anma törenlerinde, katledilen 33 aydın, yazar ve sanatçı için hazırlanan anma köşesine karanfiller bırakıldı.

Fotoğraf: ANKA

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Sivas Katliamı için yayınladığı mesajında “Sivas Katliamı'nın 29. yılında, Madımak'ta katledilen aydınlarımızı ve sanatçılarımızı hasretle anıyoruz. Yaraları birlikte saracak, aydınlık bir geleceği hep beraber kuracağız” dedi.

İZMİR'DE ANMA

İzmir’de Alevi kurumları, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları, 29 yıl önce Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydını andı. Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleştirilen kitlesel anmanın ardından basın açıklaması yapıldı.

Açıklamada, "Madımak Katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve insanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz ve olamaz" denildi.

ANTALYA'DA ANMA

Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri ile Antalya Alevi Bileşenleri, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenler için Attalos Heykeli önünde anma etkinliği düzenledi.

Saygı duruşunun ardından yapılan basın açıklamasında, "Unutmak, en başta inancımıza, direncimize, bilincimize ve bu uğurda bedel ödeyen, Kerbela’dan Şeyh Bedrettin’e, Pir Sultan’a ve bugüne kadar, hak ve hakikat mücadelesinde inançları uğruna bedel ödeyenlere ihanettir. Unutmak; Asım Bezirci’nin Kalemine, Hasret Gültekin’in Bağlamasına, Nesimi Çimen’in Curasına, Asuman Sivri’nin Semahına, Koray Kaya’nın düşlerine ihanettir.Madımak Katliamı’nı Unutmadık, Unutturmayacağız!" denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Uzman isim hesapladı: Temmuz zammı için "en düşük emekli aylığı" tahmini SGK: Emekli promosyonu ödemeleri için 19 bankayla protokol imzalandı Sandığa giderken bunları hatırla İmamoğlu'ndan YSK'ye eleştiri: Süreci yönetemediler Meteoroloji'den sağanak uyarısı