SOL Parti’den asbestli gemiye karşı yürüyüş kararı: Bağımsızlık için yürüyeceğiz

Brezilya mahkemesinin limana geri dön kararına rağmen Aliağa’ya doğru yolculuğuna devam eden zehirli atık gemisine karşı SOL Parti İzmir İl Örgütü yürüyüş kararı aldı. Yapılan açıklamada, “Dünyanın çöplüğü olmamak için yürüyeceğiz. Bağımsızlık için yürüyeceğiz” denildi.

BİRGÜN EGE

Zehirli atık dolu Nae Sao Paulo gemisi söküm için İzmir Aliağa’ya gelmesine tepkiler devam ediyor. Brezilya mahkemesinin gemisi için limana geri dön kararına rağmen, uydu görüntülerinden geminin hala hareket halinde olduğunu ve İzmir’e doğru yola devam ettiği görüldü. SOL Parti İzmir İl Örgütü karara tepki göstererek yürüyüş başlatacağını duyurdu. Açıklamada, 21 Ağustos Pazar günü, Karşıyaka Çarşı’dan yola çıkılarak zehirli geminin protesto edileceği bildirildi.

Geminin içerisindeki asbest miktarının söylenenin üstünde olduğu dile getirilen açıklamada, “Bu geminin aynı tonajdaki, aynı büyüklükteki ikiz gemisinde 760 ton asbest çıktı. Bu rakam Aliağa’da 3 yıldır sökülen tüm gemilerdeki asbestin toplamından fazladır. Bu zehir denizlerimize akacaktır. Gemiden kopan parçalar ülkemizin dört bir yanına dağıtılacaktır. İşçilerimizle birlikte bu şehirde hatta bu ülkede yaşayan herkes saçılan zehri bir şekilde soluyacaktır. Halkını değil sermayeyi düşünen iktidarın Bakanı, geminin yüzde 15’lik bir kısmına bakıp sadece 9.6 ton asbest var diyor. Dünyadaki ve Türkiye’deki yaşam savunucuları ise bu rakamın 100 kat fazla olduğunu söylüyor. Brezilya’daki mahkemeler, ‘Bu gemi zehirli, yola çıkmasın, Türkiye’deki halkı zehirler’ diyor” denildi.

ALDIĞIMIZ HAVA ZEHİRLE DOLACAK

AKP’nin rant uğruna Türkiye’yi zehirlemeyi göze aldığı vurgulanan açıklamada şunlar belirtildi:“900 tona yakın asbest barındıran Nae Sao Paulo gemisi, sırf para kazanmak uğruna söküm için Aliağa’ya getiriliyor. Yüzdüğümüz deniz, içtiğimiz su, aldığımız hava zehirle dolacaktır. İzmir’in emekçi ilçesi Aliağa’da binlerce işçi bu asbest denilen zehir nedeniyle akciğer kanseri oldu. Bu gemi İzmir’e gelirse, normal bir gemiden çıkan zehrin 100 katı zehir etrafa saçılacaktır.”

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Geçim sıkıntılarıyla, pahalılıkla, işsizlikle boğuşan halkımızın şimdi de yaşamı tehlikeye atılıyor. Türkiye Hükümeti ise mahkeme kararından bir gün önce geminin yola çıkmasını sağlıyor. Brezilya’daki mahkemeler bizim hakkımızı bu hükümetten daha fazla savunuyor. Ceplerine girecek dolarlar için bu gemiyi İzmir’e çağıranlara yazıklar olsun. Yıllar boyunca emperyalizme bağımlı hale getirilen ülkemiz şimdi de dünyanın çöpünü alıyor. AKP iktidarı, batırdığı ekonomiyi bu şekilde düzeltmeye çalışıyor. Kentimiz ve tüm ülkemiz batının çöplüğü yapılıyor. Kurtuluş mücadelesinin 100. yılının kutlandığı bu günlerde zehirli gemiye karşı verilen mücadele aynı zamanda bağımsız bir Türkiye mücadelesidir. 21 Ağustos’ta Karşıyaka Çarşı girişinden başlayarak bu gemi İzmir’e gelmesin diye yürüyeceğiz. Dünyanın çöplüğü olmamak için yürüyeceğiz. Bağımsızlık için yürüyeceğiz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Erdoğan ekonomik krizi kabul etti; asgari ücret zammına kapıyı kapattı Yaşlı yoksulluğu patlaması yaşandı İmamoğlu 'kırık sandalye' olayını anlattı: Erdoğan'a verdiği yanıtı söyledi Erdoğan ve Altınok'un geçen hafta açtığı kulenin son durumu kameralara yansıdı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak uyarısı