Son on günde altı şüpheli ölüm

Şüpheli cinayetlere her geçen gün yenisi ekleniyor. Son 10 günde 6 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu. SOL Feminist Hareket üyeleri, iktidarın cezasızlık politikasının kadın katillerine cesaret verdiğini söyledi.

İlayda KAYA

Kadına yönelik şiddet ve cinayetin ardı arkası kesilmezken şüpheli cinayetler de gün geçtikçe artıyor. Haziran ayının başından itibaren son 10 günde en az 6 kadın şüpheli şekilde hayatını kaybetti. Nasıl ve kim tarafından öldürüldükleri belirlenemeyen kadınların cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmalar devam ederken, ölen bazı kadınların daha önce tanıdıkları erkekler tarafından şiddet gördüğü ve uzaklaştırma kararı aldırdığı belirlendi. SOL Feminist Hareket üyesi Dilara Kurtuluş, BirGün’e yaptığı açıklamada, kadın cinayetlerinin takipçisi olduklarını söyledi.

KATİLLER KORUNUYOR

Kurtuluş, iktidarın politikalarının kadınların yaşamlarının her alanında baskı yarattığını belirterek şunları söyledi: “İktidarın kadınlar üzerine uyguladığı gerici politikalar, kadınların yaşamın her alanında maruz kaldığı çeşitli baskıları yoğunlaştırdığı gibi kadın cinayetlerini de arttırdı. Kendi “örnek ve makul kadınlık” imajını tüm topluma dayatmaya çalışan iktidar, bu imaja uymayan kadınların hayatlarını da tehdit ediyor. Yaşanılan cinayetler, genel itibariyle bu imaja uyulmaması ithamıyla gerçekleşiyor. Kadının çalışıyor olması, sosyal hayatının olması, etek giymesi, kahkaha atması vb. sözde gerekçelerle kadınlar katlediliyor. Katiller ise namus ve tahrik indirimleri gibi gerekçelerle kısa sürelerde çıkıyorlar.”

Cezasızlık politikasının katillere cesaret verdiğini söyleyen Kurtuluş, “Bu cezasızlık yetmezmiş gibi, faili meçhul kadın cinayetleri için de aynı aymazlık yaşanıyor. Şüpheli kadın cinayetleri yeterince araştırılmıyor, soruşturmalar ve davalar uzuyor, bazense kadınların yaşam tarzları üzerinde yakıştırmalar yapılarak cinayet failinin bulunamayacağı yönünde kanılar yaratılıyor. Katillere cinayet işleme özgüvenini veren bu indirimler, kadın cinayetlerinin şüpheli kalması gerçekliği ve her gün televizyonlarda kadınlara biçilen annelik, makul kadınlık rolleri... İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede çıkılması, 6284’e yapılan saldırılar da bu özgüvenin büyümesinde rol alıyor. Tüm bunlardan dolayı, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 başta olmak üzere kadınların hayatlarını koruyacak yasalar derhal işler hale getirilmelidir"dedi. 

MÜCADELEYE DEVAM

Kurtuluş, kadınlara seslenerek "Biz yaşamlarımız için gerici ittifaka karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

***

GÜVENLİK SAĞLANMALI

SOL Feminist Hareket üyeleri, şiddete maruz bırakılan kadınlar için alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

•Kadın sığınma evleri arttırılmalı

•Güvenlik ile gizlilik geliştirilmeli

•Kadınların ekonomik sorunlarını giderecek uygulamalar sağlanmalı

•Ücretsiz hukuk desteği verilmeli

•Eğitimde eşitlik sağlanmalı

***

KATİLDEN BİR GARİP SAVUNMA

İstanbul Bağcılar'da kayıp olarak aranırken, cesedi bulunan Pınar Damar'ı öldürdüğünü itiraf eden Metin Aydin dün hâkim karşısına çıktı. Aydin duruşmadaki ifadesinde "Bayıldı sandım, öldüğünü anladığımda dünyam başıma yıkıldı. Adli Tıp Kurumu'nun önünde onu son bir kez görmek için bekliyordum" dedi. Mahkeme Adli Tıp Kurumu'na Pınar Damar'ın cinsel saldırıya uğrayıp uğramadığı konusunda detaylı rapor hazırlanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

***

EVLİ OLDUĞU KADINI ÖLDÜRDÜ

İzmir'in Gaziemir ilçesinde önceki gün akşam 43 yaşındaki TIR şoförü Mustafa Yılmaz, evli olduğu 40 yaşındaki Nermin Yılmaz'ı ateşli silahla vurdu. Ardından Mustafa Yılmaz, aynı silahla intihar etti. Çevredekilerin ihbarı üzerine adrese sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekibinin yaptığı kontrolde, Nermin Yılmaz ve Mustafa Yılmaz'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Polis ve savcının olay yerindeki incelemelerinin ardından Nermin Yılmaz ve Mustafa Yılmaz'ın cansız bedenleri, otopsi için İzmir Adli Kurumu morguna kaldırıldı. Polis, olayla ilgili soruşturma başlattı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel duyurdu: CHP, büyük emekli mitingi düzenleyecek Bayraktar’a ‘yürü ya kulum’ denmiş Parayı öğüttüler CEO'nun, küflenmiş çikolata paylaşan tüketiciye yanıtı tepki çekti: Paylaşımı sildi Kulis: Kabine'de değişiklik bekleniyor