Sorumlu yine marketler oldu

Yurttaş fiyat artışları altında eziliyor, iktidar zincir marketleri sorumlu tutuyor. Fakat devletin marketinde bile ürünler zincir marketten pahalı. Ancak iktidar sorumluluğu bu marketlere atıyor.

Asena TUNCA

BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç’ın ekonomi yönetimini eleştirmesinin ardından zincir marketler tekrar hedefe oturtuldu. Özellikle ‘üç harfliler’ olarak anılan ve neredeyse tamamı AKP döneminde büyüyen marketler hem iktidar hem de yandaş medya tarafından hedef gösterildi. Özellikle BİM, ŞOK ve A-101’in pahalılığın gerçek sorumlusu olduğu iddia edildi.

İktidar ve yandaş medya tarafından bu iddia edilse de gerçekler çok daha farklı. Zincir marketlerdeki ürünler devlet tarafından açılan Tarım Kredi Kooperatifi Marketi’ndekinden daha ucuz. Örneğin pirinç Tarım Kredi’de 36,9 TL’ye satılırken zincir marketlerde 30 lirayı bile bulmuyor.

Tarım Kredi Kooperatifi Marketlerinde daha pahalı olan temel ürünler şöyle: Bulgur, fasulye, makarna, ayçiçek yağı, çay, beyaz peynir, yoğurt, süt, çamaşır deterjanı.

"İKTİDAR ENFLASYONUN SORUMLULUĞUNU MARKETLERE YIKMAK İSTİYOR"

BirGün yazarı Ozan Gündoğdu, BirGün TV’ye yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “AKP’nin izlediği tabloya baktığımızda ‘enflasyon düşüyor aslında sizin sorununuz marketlerle’ diyeceğini tahmin etmek zor değil. Dolayısıyla enflasyonun sorumluluğunu üzerinden atıp marketlere yıkmak isteyen hükümet bunun için kendi medya ve basın aparatlarını da kullanılacak. Kış ayları itibarıyla hükümetin bütün sorumluluğu zincir marketlere yıktığı, ‘bakın enflasyon düşüyor siz fiyatları düşürmüyorsunuz’ dediği, baz etkisini halktan saklayıp baz etkisiyle düşen enflasyonu göstererek ‘enflasyon düştü Türkiye’de her şey yolunda sizin marketiniz sorunlu’ dediği bir dille karşı karşıya kalacağız.”

Zincir marketleri savunmanın zor olduğunu da söyleyen Gündoğdu, “Perakende sektörünün yüzde 80’inden fazlasını 5 büyük zincir market kontrol altına almış durumda. AKP iktidarı halkın refahını seçime kadar yüksek seviyelerde tutmak istiyor. Buna karşılık zincir marketler enflasyonun sorumluluğunu üstlenmek istemiyor” ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, zincir marketlerin gündeme daha sık geleceğini belirterek şöyle konuştu: “Sadece perakendeci ile muhatap oluyor, zincirin diğer halkalarını görmüyor. Görmediği için de zincir marketler bu işin olağan şüphelisi oluyor. Bu noktada onları savunmak çok zor açıkçası çünkü geniş halk kesimlerinden zincir marketlere ciddi bir öfke var. İktidar da bunun farkında ‘hazır böyle bir öfke var biz bu öfkeyi politikleştirelim ve sorumluluğu üzerimizden atalım’ diyecekler.”

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan 21 Kasım’da Katar dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtlarken artan enflasyondan zincir marketleri sorumlu tutmuştu. Erdoğan, “Para cezası demek ki bunları ıslah etmiyor. Para cezasının dışında atılacak adımları da ilk kabine toplantımızda inşallah masaya yatırırız ve oradan da bunların üzerine ayrıca gideriz. Değişik öneriler var. Bütün mesele yaptırımın çok daha ağır olması. Bu bunlara ürkütücü gelebilir. Bunu halletmek lazım” ifadelerini kullanmıştı.

Bazı ürünlerin fiyatları marketlerde şöyle (TL)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Ekonomi seneye düzelir inşallah! Gram altında yeni rekor! Merkez Bankası rezervleri eriyor Altın fiyatlarında son durum Diyanet'ten hayat pahalılığı fetvası: ‘Fiyatları tayin eden Allah’tır’