TAKSAV 9. Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali başladı

TAKSAV’ın düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 9’uncu kez 3-13 Aralık tarihinde gerçekleşecek. Festivalin açılış töreninde onur, emek ve direnç ödülleri sahipleri ile buluşturuldu.

BİRGÜN EGE

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf (TAKSAV) tarafından düzenlenen 9’uncu Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 3-13 Aralık tarihleri arası 10 gün süreyle gerçekleştirilecek. Açılış törenine TAKSAV Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar, İzmir Şehir Tiyatrosu Yücel Erten, CHP eski Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.

İzmir’de 2012 yılında düzenlenmeye başlayan Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali, bugüne kadar Merhaba, İtiraz, Dayanışma, Özgürlük, Umut, Cesaret ve Yaşamak temaları ile yapılırken, festivalin bu yılki teması “Direnç” olarak belirlendi. Festival, Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde gerçekleştirilen açılış töreni ile başladı.

TAKSAV Başkanı Prof. Dr. Selçuk Candansayar açılışta yaptığı konuşmada, “Pandemi zaten zor bir dünyada Türkiye’nin işini daha da zorlaştırdı. Biz bu yıl İzmir’de tüm koşullara rağmen tiyatroyu tekrar canlandırmak için çaba harcadık. Bu festivalde İzmir’deki belediyelerin büyük katkısı oldu. Birbirimize çok yaklaşmasak bile birlikte hareket etmenin yollarını beraber bulacağız. Çünkü çok fazla ihtiyacımız var. Belki bu festival bir araya gelmek için küçük bir aracı olacak” dedi.
Törende ifadenin, iradenin, direnişin türlü türlü yolu olduğunu gösteren Dengin Ceyhan’ın resitali yer alırken, onur, emek ve direnç ödülleri sahipleri ile buluşturuldu. Festivalin onur ödülünü Deniz Türkali alırken, emek ödülü Cengiz Bozkurt’a verildi. Direnç ödülü ise, Covid-19 nedeniyle dünyanın mesafeli, temassız bir sahneye dönüşüp, perdelerini indirdiği evlere kapandığı süreçte; yaşamın sürdürülebilirliği için canları pahasına dirençle mücadele eden, tüm sağlıkçılar adına İzmir Tabip Odası’na verildi.

Emek ödülünü alan Cengiz Bozkurt yaptığı konuşmada, “TAKSAV’ın binbir emekle düzenlediği festivalde burada olmaktan onur duyuyorum. Emek ödülünü Türkiye’nin en ücra köşelerinde binbir kısıtlamaya rağmen tiyatro oynayama çalışan oyuncu arkadaşlarım adına alıyorum” diye konuştu. Onur ödülünü alan Deniz Türkali ödülünü tüm sağlık emekçilerine adadı.

‘DİRENMEYE DEVAM EDİYORUZ’

Direnç ödülünü tüm sağlık emekçileri adına alan İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı, “Bu anlamlı ödüle layık gören herkese teşekkür ediyorum. Ülke ve dünya olarak zor günler geçiriyoruz. Pandeminin başından beri sağlık emekçileri yaşamlarını riske atarak sağlık hizmeti veriyorlar. Başlangıçta balkonlardan alkışladılar, ‘Hakkınız ödenmez’ dediler ve ödemediler. Binlerce sağlık emekçisi Covid-19 oldu ve 500’e yakın sağlık emekçisi hayatını kaybetti. Binlerce sağlık emekçisi korunamadı ve en basit sağlık hizmetlerinden bile uzak kaldılar. Bu süreçte halkımızın bize sahip çıkması, bize bakması, bizi dinlemesi hekimlerin ne söylediğine ilgi göstermesi hepimiz için büyük bir onur kaynağı oldu. Bu süreçte direnmeye devam ediyoruz. Hem toplumun sağlık hakkı, hem de sağlık emekçilerinin özlük hakları için direnmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Soyer: İzmir 40 vergi veriyor, 1 yatırım alıyor KESK’ten okullarda siyasi propaganda tepkisi İMO İzmir: Şantiyelerde, mühendislere yönelik şiddet son bulsun İkizköylüler: Akbelen Ormanını vermeyeceğiz Buca’da ‘Halk Buluşması’