TAKSAV Tiyatro Festivali gün sayıyor

TAKSAV’ın düzenlediği Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 9’uncu kez 3-13 Aralık tarihinde yapılıyor. Festivalin açılış töreninde Onur, Emek ve Direnç ödülleri sahipleri ile buluşturulacak.

Geysu MALAY

TAKSAV (Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf) tarafından düzenlenen 9’uncu Uluslararası İzmir Tiyatro Festivali bu yıl 3-13 Aralık tarihinde gerçekleşecek. Festivalin açılışı 2 Aralık’ta saat 19.00’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde yapılacak. Törende ifadenin, iradenin, direnişin türlü türlü yolu olduğunu gösteren Dengin Ceyhan’ın resitali yer alacak. Açılış töreninde Onur, Emek ve Direnç ödülleri sahipleri ile buluşturulacak.

Festivalin onur ödülünü Deniz Türkali alırken, emek ödülü Cengiz Bozkurt’a verilecek. Direnç ödülü ise, Covid-19 nedeniyle dünyanın mesafeli, temassız bir sahneye dönüşüp, perdelerini indirdiği evlere kapandığı süreçte; yaşamın sürdürülebilirliği için canları pahasına dirençle mücadele eden, tüm sağlıkçılar adına İzmir Tabip Odası’na verildi.

9’uncu yıla pandemi ortamında girilirken festivalin teması direnç olarak belirlendi. İzmirlilere tiyatro ve sanat dolu 10 gün yaşatma hedefine sahip, tümüyle gönüllülerden oluşan TAKSAV Festival ekibince düzenlenen programda yer alan oyunların 15’i ve atölyeler ücretsiz olacak. Oyunlarla ilgili davetiyeler ilgili Belediyelerin Kültür Müdürlüklerinden sağlanırken, atölyeler için e-posta kanalıyla başvuru yapılması gerekiyor.

Azerbaycan Devlet Akademik Rus Dram Tiyatrosu’nun “Mutluluğun Bedeli” adlı oyunu ile olacak. 2’si “Azerbaycan Cumhuriyeti Onur Sanatçısı” olan 6 sanatçının yer aldığı oyun 13 Aralık’ta İzmir Sanat Merkezinde, Rusça olarak oynanacak, izleme kolaylığı sağlamak için Türkçe üst yazı ile sunulacak. Oyun, Festivalin direnç temasına uygun olarak, insanın hayalleri uğruna en zor engelleri aşmaya nasıl hazır olduğuna ilişkin örnekler sunuyor.

Gürcistan’dan gelecek olan Batumi Inclusive Theatre’ın “Sabır“ adlı oyununda ise işitme engelli çocukları olan bir ailenin dramı işlenecek.

Oyun hem Türkçe üst yazı hem de canlı işitme dili tercümanı eşliğinde 11 Aralık’ta Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek.

FESTİVALDE KADIN OYUNLARI AĞIRLIKTA

Festival oyunlarından Biteatral’in Bir Delinin Güncesi, Toprak Sahne’nin Sığınamayanlar’ı, Sanat Sepet’in Münevver’i, Sardunya’nın Çatlak’ı ile Asmalı Sahne’nin Fazilet Mahkemesi ile ’kadın” oyunlarının öne çıktığı görülüyor.

Ayrıca, Bornova’da yaşayan Deli İbo’dan esinlerenek yazılmış olan Delibo’dan uyarlanan Alesta’nın oyunu yazarının çocukluğunun geçtiği Çamdibi Nedret Güvenç Sahnesinde izleyicileri ile buluşacak. Entropi Sahne Çiğli’de Oğuz Atay’dan uyarlanan Korkuyu Beklerken, Reha Özcan ise Karabağlar’da Bir Garip Orhan Veli’yi sahneleyecekler. Festival kapsamında Karagöz oyununa Narlıdere’de alan açılırken, Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu’da Konak Güzel Yalı Kültür Merkezi ev sahipliği yapacak. Festivalin bir de Kürtçe oyunu var. Şano Nan ekibinin Kemeraltı’ndaki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde sahnelediği tek kişilik oyun bir politik komedi; Tesbihli Hırsız (DİZÊ Bİ TİZBÎ).

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Tunç Soyer'den veda buluşması: Maksimum potansiyelimle çalıştım Aytaç Kurt: Birinci görevim Datça’yı korumak Güllük Limanı’nın işletme hakkı 45 yıllığına satıldı İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi Egeşehir A.Ş. dirençli kent için devrede Selçuk’ta anketler "Filiz Ceritoğlu Sengel" diyor