Tarihin en yakın asteroit geçişlerinden biri: Dünya’ya 3600 kilometre yaklaştı

Geçen hafta sonu ilk kez tespit edilen ve “2023 BU” adı verilen kamyon büyüklüğündeki asteroit, Dünya’ya 3 bin 600 kilometre mesafeden geçerek en yakın asteroit geçişlerinden birini gerçekleştirdi.

Geçen hafta sonu ilk kez tespit edilen ve “2023 BU” adı verilen kamyon büyüklüğündeki asteroit, Dünya’nın 3 bin 600 kilometre yakınından geçti.

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), kamyonet boyutundaki asteroidin, Dünya’ya oldukça yaklaşacağını ancak çarpmayacağını duyurmuştu. NASA açıklamasında, "2023 BU" adlı asteroidin Dünya'ya en çok yaklaşan asteroidlerden biri olacağı belirtilmişti.

Çapının 3,5 ila 8,5 metre arasında olduğu tahmin edilen “2023 BU”, TSİ 03.27'de Güney Amerika'nın en güneyindeki nokta yakınlarından geçti.

Asteroit böylece Dünya'ya, genelde 36 bin kilometre mesafede seyreden uydulardan çok daha fazla yaklaştı.

NASA, asteroidin yörüngesini şöyle paylaştı:

NASA, asteroidin Dünya için tehlike oluşturmadığını açıklamıştı. Asteroit, Dünya'ya çarpacak bir yörüngeden geçse bile atmosferde büyük bir yangın topu halinde parçalanacaktı.

Kırım’daki amatör gökbilimci Gennady Borisov'un geçen hafta sonu tespit ettiği asteroidin yörüngesinin, Dünya'daki yer çekimi nedeniyle büyük ölçüde değişeceği hesaplanıyordu.

NASA’ya göre asteroit, Güneş'in çevresinde her 359 günde bir dönmek yerine 425 gün sürecek oval bir yörüngeye girecek.

Dünya'ya yakın geçme ve zarar verme ihtimali olan büyük asteroitlerin çoğu tespit edilmiş durumda.

Örneğin 2013'te Rusya'nın güneyinde Dünya'nın atmosferine çarpan Chelyabinsk adlı asteroidin çapı 20 metreye yakındı ve çarpmanın etkisiyle camları kıracak şiddette şok dalgaları yaratmıştı.

Dinozorların yok olmasına neden olan asteroidin çapının ise yaklaşık 12 kilometre olduğu tahmin ediliyor.

(AA, BBC Türkçe)

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Çocuğun bulduğu fosil 202 milyon yaşındaymış Dünyada yaşam nasıl başladı: Genç bilim insanı Furkan Öztürk’ten ‘çığır açıcı keşif’ Bilim insanları: Afrika'daki ölümcül sıcak hava dalgasının sebebi insan etkisi Araştırma: Bazı bakteriler vampir gibi Dünya'ya 2 bin ışık yılı uzakta: Yıldız kaynaklı 'en büyük' kara delik keşfedildi