Tekin Yayınevi’ne ve yazarına tazminat cezası

Haber Merkezi

Tekin Yayınevi ile Yazar Hamide Yiğit’e ‘Tekmili Birden IŞİD’ kitabı nedeniyle İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), tarafından açılan davada karar belli oldu. İstanbul 20’nci Asliye Hukuk Mahkemesi heyeti Tekin Yayınevi ve yazarına 10 bin TL manevi tazminat cezası verildi.

Yayınevi’nin avukatı Kenan Yıldız, davada yaptığı savunmada bilirkişi raporunu hatırlatarak şunları söyledi: “Somut delil durumuna göre hukuka dayalı her şey söylenmiş, somut delil durumuna uygun bilirkişi raporu da savunmamızı destekler niteliktedir. Ancak yargılamanın bu aşamasında geldiğimiz nokta ne yazık ki hukuku ve hukuk güvenliğini savunmak durumuna düştük. Bu tür bir davada geçen celse tutanağa geçen beyanlarımızdaki gerekçelerle ceza yargılamasının bekletici mesele yapılması hukuka ve hakkaniyete, bu aşamada artık hukuk güvenliğine açıkça aykırı olacaktır.”
Av. Yıldız, davanın reddedilmesini istedi ancak mahkeme yayınevi ile yazara ceza verdi.

Toplam onaylanan ve istinafta olan davayla birlikte faiz ile savunma giderleri de dahil edildiğinde yayınevi 60 bin TL tazminat ödeyecek.

Kitap hakkında 3 Şubat 2020’de hazırlanan bilirkişi raporuna göre kitabın içindeki bilgiler kaynaklardan edinilen bilgilere dayandırılıyor. Bilirkişi raporunun sonuç kısmı şu şekilde: “Kitap ve kitabın dayandırıldığı kaynaklar hakkında yapmış olduğum inceleme sonucunda davalı tarafından davacı hakkında yazılmış olan kısımların sadece kişisel düşünceler değil kaynaklardan edinilmiş bilgilere dayandırılmış olması ve yazılanlar ile kaynaklar arasında herhangi bir çelişkinin göze çarpmaması sebebiyle kitabın davacının kişilik haklarına saldırı içeren cümleler içermediği kanısına varmış bulunuyorum.”

Ayrıca kitapla ilgili daha önce de AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile damadı Berat Albayrak da davacı olmuş, Hamide Yiğit’e ceza verilmişti. Karara itiraz edilmişti.

KISKAÇ ALTINDAYIZ

Tekin Yayınevi’nin Genel Yayın Yönetmeni Elif Akkaya karara ilişkin yaptığı açıklamada, kitaba çok kez dava açıldığını söyledi. Düşüncenin ifade edilmesi yönünde anayasal haklarının çiğnendiğini aktaran Akkaya, şunları dile getirdi: “İHH denilen kuruluş bir kitabın peşine düştü. Bu kitapta cezalandırılan huşular, uluslararası kaynaklar referans gösterilerek açık alıntı yapıldığı belli olan nereden alındığı belli bilgilerdi. Bilirkişi lehimize rapor verdiği halde mahkeme bunu dikkate almadı. Biz anayasal hakkımız olan hukuk ve ifade özgürlüğü kapsamında bilginin ifade edilmesi, yayılmasına aracılık yapan yayıncıların bu denli ‘şiddetli’ cezalandırılması kabul edilemez. Hem ekonomik hem de siyasi olarak kıskaç altındayız ve yayımladığımız kitaplardan ötürü cezalandırılıyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı Özel'den Erdoğan'a öğretmen ataması tepkisi Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilini tekrar kamuya açtı Özgür Özel açıkladı: Erdoğan'la yüz yüze bir görüşmemiz olacak