TMMOB'dan 'Afet ve Dönüşüm' çalıştayı

TMMOB Afet ve Dönüşüm çalıştayı gerçekleştirdi. Çalıştaya katılan Rıza Bey Apartmanı’nda beş yakınını kaybeden depremzede Emine Yücel, “Çaresizliği acı bir şekilde deneyimledik. İzmir’de binlerce ev, Rıza Bey Apartmanı gibi katliam yapmak üzere hazırda bekliyor” dedi.

BİRGÜN EGE

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen ve İzmir Depremi’nin ardından yıkılan, hasar alan binaların yapım sürecinin ve depremzedelerin yaşadığı sorunların masaya yatırıldığı ‘Afet ve Dönüşüm’ çalıştayı İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleşti. Çalıştaya Eski SHP Genel Başkanı ve Dışişleri eski Bakanı Murat Karayalçın da konuşmacı olarak katıldı.

‘RANT UĞRUNA ÇÜRÜK BİNALAR İNŞA ETTİLER’

Depremde Rıza Bey Apartmanı’nda iki çocuğunu, iki yeğenini ve kayınvalidesini kaybeden Emine Yücel açılış konuşmasını yaptı. Yücel, “Bir anne düşünün ki enkaz altında kalmış dört yavrudan bari bir tanesinin sağ çıkması için dua eder. Hangi anne bir diğer yavrusunda vazgeçebilir ki? Tabi ki hiçbir anne. Çaresizliği bu denli acı bir şekilde deneyimledik. Deprem ülkemizin gerçeği olan doğal bir olgu. Ancak ülkemizde yaşanan birçok depremde canlarımız enkaz altında kalarak katlediliyorlar. Her depremden sonra giderilmeyecek manevi zararlar ortaya çıkıyor. Sonradan yaşadıklarımızı gözden geçirdiğimde, canla, başla çalışanları dışında tutarak, aslında arama kurtarma çalışmalarının bile ne kadar yetersiz olduğunu, ne kadar teknolojiden uzak, el yordamıyla ve hiçbir organizasyon olmadan yapıldığını fark ettim. Mesela Rıza Bey Apartmanı’nda arama kurtarma çalışması yapılırken ki, 1 hafta sürmüştür bu arama kurtarma çalışması, aydınlatma amacıyla bir projektör bile kullanılmadı” dedi.

Yücel şunları söyledi: “Tarım arazisi olarak kullanılan Manavkuyu bölgesi, rant uğruna imara açıldı. Rant uğruna çürük binalar inşa ettiler. Şu an İzmir’de binlerce ev, Rıza Bey Apartmanı gibi katliam yapmak üzere hazırda bekliyor. Hem de içerisinde canlarla birlikte. Bakanlıkça, az hasarlı, oturulabilir diye rapor verilen binaların, zemin etütleri yapılmadan, içerisinde canları barındırmaya devam ediyor. Sonrası yine can kayıpları, yine felaket.”

‘KAMU ASLİ GÖREVİNİ YAPMADI’

TMMOB İKK Sekreteri Aykut Akdemir ise, “Kamunun gerekli sorumluluğunu yerine getirmediğini görüyoruz. 31 Ekim'den beri söylediğimiz bir cümle var. Yıkılan binaların hepsi aynı yerinde inşa edilip depremzedelere teslim edilmeli. Kamunun asli görevi budur. Sosyal devlet anlayışından uzak bir süreç yaşandı ve depremzedelerle müteahhitler karşı karşıya kaldı. Depremde yıkılan binaların yerine yenisinin yapılmasının o zamanki maliyeti 225 bin TL’ydi. Bu maliyet şu anda 700 bin TL’ye yükseldi. Deprem bölgesindeki vatandaşların bu rakamları ödemesi mümkün değil. Bayraklı bölgesinde emekliler yoğun, ortalama gelirleri düşük. Demografik yapı tümüyle boşaltılarak, bu insanlar Bayraklı’nın tepelerine götürülecek. Buraya da daha çok parası olanlara ev yapılacak. Hukuksuzluğun bir diğer kanıtı ise depremden sonra iki farklı kanun işletilmesi. Hem 7269 sayılı Doğal Afet Kanunu hem de 6306 Kentsel Dönüşüm Kanunu uygulandı. Meclis'te sorulan bütün sorularımız yanıtsız kaldı. Kamu görevini yapmıyorsa depremzedeler kendi yolunu çizmeli. O yüzden kooperatif sürecine girildi. Sözümüz olması gerekiyor diye düşünüp bu çalıştayı yapmaya karar verdik” ifadelerini kullandı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Metin Altıok’un ismi Konak’ta yaşayacak Güllük Limanı’nın işletme hakkı 45 yıllığına satıldı Aytaç Kurt: Birinci görevim Datça’yı korumak Tunç Soyer'den veda buluşması: Maksimum potansiyelimle çalıştım Buca’da ‘Halk Buluşması’