TMMOB’dan emsal artış açıklaması: Piyasanın kârlılığı referans alınıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin emsal artışı kararı ve kararın kent geneline yayılması hakkındaki tartışmalar sürerken TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, yapılan konutlarda piyasanın karlılığının referans alındığını ve yanlış bir karar varsa dava açacaklarını söyledi.

Berkay SAĞOL

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında meydana gelen depremin üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Bu sürede yaklaşık 80 bin depremzede emsal artışı taleplerini dile getirdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde ise parsel bazında yüzde 20 ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı alındı.

Depremden sonra ortaya çıkan barınma sorununun müteahhit kârı arttığı ölçüde çözüleceğinin önerildiğini belirten TMMOB İKK Dönem Sekreteri Aykut Akdemir, “Deprem sonrasında da ortaya çıkan sorunun çözümü için bugün yine piyasanın kârlılığı referans alınmaktadır. Emsal artışı için verilen Meclis kararı mühendislik, mimarlık ve şehircilik disiplinlerinin varlık nedenlerini ortadan kaldırmakta ve ilgili bilimleri hiçe saymaktadır. Bu durum yeni altyapı, ulaşım, sosyal donatı, okul, otopark vb. ihtiyaçları yaratacak ve yaratılan yoğunluğun üzerine bu ihtiyaçları karşılayacak yeni alanlar oluşturulmak zorunda kalacaktır. Bu artış açıkça ‘İzmir’e ihanet’tir. Bu kararın altına imza atan belediye başkanları ve meclis üyelerinin İzmir’de trafik sorunu olduğundan, koku sorunu olduğundan, altyapının yetmediğinden bahsetmeye ve yoğun bir yağış olduğunda doğal afeti gerekçe göstermeye artık hakkı bulunmamaktadır. Bu karara imza atanlar bilmelidir ki İzmir’de yaşanacak olası her afetten birinci dereceden kendileri sorumludurlar” diye konuştu.

‘DEVLET İHALEYLE MALİYETİ ARTTIRDI’

Sosyal devlet vurgusu yapan Akdemir, “Sosyal devlet Bayraklı’nın tepelerine 8 bin konut yapılırken var. Ama Bayraklı merkezine gelince müteahhit var. Bayraklı’nın tepelerine 8 bin konut yapılana kadar Bayraklı merkezdeki depremzedelerin evleri çok uygun fiyata sosyal devlet anlayışıyla yapılabilirdi. Böyle bir gerçeklik yok. Kasım ayında maliyet tutarı 220 bin le 260 bin arasındaydı. Devlet ihale yaptığında maliyet daha da düşük olması gerekirken 360 bin TL'ye çıktı. Depremzedelere asıl hakkını vermeyenler, yapması gerekenleri yapmayanlar önce özür dileyecek. Bunları yapmayanlar emsal artışı veremez. Depremzedelerin hakkını vermeyenler, deprem vergisinin hesabını veremeyenler asıl suçludur. Bugün müteahhitlerin canı yanmıyor. Depremzedelerin canı yanıyor. Bir oyun oynanıyor ve depremzedeleri bu oyunun parçası yapanlar tarih önünde hesap verecek” ifadelerini kullandı.

Akdemir şunları söyledi: “TMMOB'a bağlı meslek odaları olarak bugün İzmir’de hayata geçirilmeye çalışılan ve yarın başka kentlere örnek olacak olması muhtemel olan, mühendislik, mimarlık ve şehircilik disiplinlerinin varlık nedenini ortadan kaldıran, yeni afetlere kapı aralayan karardan acilen vazgeçmelerini bekliyoruz. Aksi halde bilimsel dayanaktan yoksun kararlara karşı her türlü hukuki girişimde bulunacağız. Dolayısıyla yanlış bir karar varsa buna da dava açacağız.”

‘SORUNLAR YÜZDE 60 BÜYÜYECEK’

Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Zafer Mutluer ise, “Gelişen süreçte birtakım yanlış kararlar alındı, burada depremzedelerin kaybettikleri evlere sahip olmasının koşulu olarak müteahhitlerin oraya girmesi ve vatandaştan olabildiğince az para alması hedeflendi. Bu doğal olarak müteahhitlerin kârının artırılmasını gerektiriyor. Yapılan artışların toplamında, mevcut nüfusa ek yüzde 50-60 artış olduğunu söylemek mümkün. Bununda bölgelerde aynı oranda somut sonuçları olacak” dedi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı Mücadele bütün Datça kıyıları için Su indirimi için ilk adım Otizmli çocuğa şiddet davası görüldü