TMO eliyle fındık fiyatlarına baskı

Mustafa BİLDİRCİN

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Milletvekili Necati Tığlı, TMO’nun piyasaya fındık satış kararına yönelik değerlendirme yaptı. Fındık piyasasında tekelcilik iddialarına karşı Rekabet Kurulu’nu soruşturma başlattığını anımsatan Tığlı, “En büyük yabancı firmayı rekabeti engellediği için şikâyet edip Rekabet Kurulu’na soruşturma yaptıran iktidar, diğer taraftan TMO vasıtasıyla piyasada rekabeti önleyici adımlar atabiliyor. Bu nasıl bir çelişki anlamak güç” dedi.

TMO’nun piyasaya fındık satışı yönündeki kararına yönelik konuşan Tığlı, özetle şunları söyledi:

"Bu satış kararı, serbest piyasada fındık fiyatlarının nispeten küçük bir miktar artış olduğunda dahi birilerini rahatsız edip TMO’yu satış yapmaya zorladığının kanıtı. Fındık 61 TL yerine 70 TL’den satılsa ihracatımız nasıl zarar görecek açıklayabilir misiniz? TMO'nun fındık satış kararına ilişkin açıklamaları, gerekçeleri tamamen ihracatçılar, tekel piyasanın temsilcisi üç dört firmanın görüşleriyle aynı hiçbir fark yok. 2015 yılında 240 bin ton iç fındık ihracatından 2,82 milyar dolar gelir elde edilirken ülkenin ihracat geliri de yükselmişti. O zaman fiyat 20 TL’nin üzerine çıktığında yine bu kesimler ihracat zarar görecek diye ortalığı karıştırıyordu. Fındık uluslararası piyasalarda işlem gören bir ürün olduğu için destekleme fiyatı dövize endeksli olmalı dediğimizde kastettiğimiz buydu.

TMO’nun müdahale alımıyla üretici lehine fiyat istikrarı sağlaması ve dengeleyici bir kurum olarak piyasada var olması ancak belli parametreler dahilinde gerçekleşebilir. Bu piyasa gerçeklerinden uzak taban fiyatla, yabancı alıcıların yönlendirmesiyle piyasanın yabancı alıcıların insafına terk edildiğini gösteren yeni bir örnek.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi Dünya Bankası'ndan alınan kredide 'mülteci' şartı: CHP tepki gösterdi Bakan Şimşek: Halkı ikna etmemiz gerekiyor Merkez Bankası anketi: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini değişti Bakan Bayraktar yanıtladı: Doğalgaz ve elektriğe zam yapılacak mı?