Türkiye'de de görüldü: Maymun çiçeğinde 21 güne dikkat

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Avrupa ve ABD'de görülen maymun çiçeği hastalığının Türkiye'de de bir kişide tespit edildiğini duyurdu. Peki Türkiye'de ilk vakanın görüldüğü maymun çiçeği hakkında neler biliyoruz?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, bir kişi de maymun çiçeği hastalığının tespit edildiğini duyurdu.

Bağışıklık sistemi yetersizliği olan 37 yaşındaki hastanın tecrit edilerek tedavi altına alındığını belirtti. Hastanın hangi kentte olduğu ise bilgiler arasında yer almadı.

Bu hastalık daha önce birçok Avrupa ve Amerika ülkesinde görülmüştü. Ateş, döküntü, şiddetli baş ağrısı, sırt ağrısı, kas ağrıları, enerji eksikliği ve şişmiş lenf düğümleri, maymun çiçeği ile ilişkili en yaygın belirtiler olarak biliniyor.

21 GÜNE KADAR GÖRÜLEBİLİYOR

Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) göre, maymun çiçeği olan hastalarda ateşin başlamasından sonraki 1 ila 3 gün içinde deri döküntüleri görülüyor.

Döküntüler daha çok yüzde yoğunlaşırken, yüze ilave olarak, avuç içi ve ayak tabanları, ağız mukozasını, cinsel organları da etkiliyor.

Maymun çiçeğinin kuluçka süresi genellikle 6 ila 13 gün olarak bilinse de DSÖ’ye göre bu süre 5 ila 21 gün arasında değişebiliyor.

Euronews'in haberine göre maymun çiçeği, 1980’li yıllarda tamamen ortadan kalkan çiçek hastalığının daha az bulaşıcı, daha hafif semptomlara neden olan ve daha az ölümcül hastalığa yol açan bir çeşit akraba virüsü olarak biliniyor. ABD Hastalık Kontrol Merkezlerine (CDC) göre, maymun çiçeği, virüs enfeksiyonu sonucu meydana gelen nadir hastalıklardan biri.

VİRAL ENFEKSİYON

DSÖ verileri bu virüsün ilk Orta ve Batı Afrika’daki tropik yağmur ormanlarında ortaya çıktığını ortaya koyuyor.

Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı’na (UKHSA) göre, maymun çiçeği insanlar arasında kolayca yayılmayan nadir bir viral enfeksiyon.

DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde.

NERELERDE GÖRÜLDÜ?

CDC’ye göre, hastalık 1958’de araştırma maymun kolonilerinde keşfedildi. İnsana bulaşan ilk vaka 1970 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (DRC) rapor edildi.

O tarihten bu yana Benin, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gabon, Fildişi Sahili, Liberya, Nijerya, Kongo Cumhuriyeti, Sierra Leone ve Güney Sudan’ın da içinde bulunduğu 11 Afrika ülkesinde bu virüs görüldü.

CDC’ye göre, Afrika dışında bildirilen ilk maymun çiçeği salgını, 2003 yılında ABD’de enfekte memeli bir hayvanın ithalatı sonucu ortaya çıktı.

Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC) verilerine göre, 2018 ve 2019'da, tümü Nijerya'da yolculuk yapmış ikisi İngiltere, biri İsrail'den ve biri Singapur'dan yolcuya maymun çiçeği teşhisi kondu.

Dünya geneline yayılmaya başlayan maymun çiçeği, Avrupa'da İngiltere ve Fransa'nın ardından Kuzey Amerika'da da görüldü.

2003'TE ABD'DE 47 KİŞİ ÖLDÜ

DSÖ’ye göre, şu anda maymun çiçeği için önerilen özel bir tedavi yok. Çiçek hastalığına karşı aşılamanın hastalığı önlemede yaklaşık yüzde 85 oranında etkili olduğu tespit edildi.

Bu nedenle, ciddi maymun hastalığı semptomlarını önlemek için çocuklukta önceden çiçek aşısı yapılmasını öneriliyor.

Maymun çiçeği virüsünün doğal konağı kemirgenlerin yanı sıra ip sincapları, ağaç sincapları, yurt, primatlar ve diğer türler de virüsün taşıyıcıları olarak tanımlandı.

Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatıyor. 2003 yılında ABD'de yaşanan yayılmada, 47 kişi ölmüştü.

BULAŞMA TEMASLA OLUYOR

Maymun çiçeğinin doğal nedeni henüz tespit edilmedi, ancak kemirgenler en olası kaynak olmasına rağmen, enfekte hayvanlardan az pişmiş et ve diğer hayvansal ürünleri yemenin olası bir risk faktörü olacağı tahmin ediliyor

DSÖ, bulaşmanın, enfekte hayvanların kan, vücut sıvıları veya deri veya mukoza lezyonları ile doğrudan temas yoluyla gerçekleşebileceği görüşünde.

Maymun çiçeği virüsü taşıyan kişilerin çoğu hastalığı hafif atlatsa bile DSÖ’ye göre, bu virüsten ölüm oranı yüzde 11 civarında. Çocuklar ve gençlerde ölüm oranı daha fazla olabiliyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Akciğer uzmanı uyardı: “Uzayan öksürüğü ciddiye alın, bu bir alarmdır” Uzmanı uyardı: Temelsiz öz güven psikolojik sorunlara yol açabilir Nefret söylemlerine asla geçit vermeyeceğiz Seyrantepe değil, Virantepe Yoğunluğun nedeni sistemin kendisi