Türkiyeli sinemacılardan İran'daki protestolara destek: Yanınızdayız

Türkiyeli sinemacılar, Mahsa (Jîna) Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara destek için bir imza kampanyası başlattı.

Türkiyeli sinemacılar, Jîna Mahsa Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolara destek için bir imza kampanyası başlattı.

Türkiyeli sinemacılar, İranlı yönetmenler Bahman Ghobadi ve Asghar Farhadi’nin, Mahsa Amini'nin ölümünün ardından İran'da başlayan protestolar için yaptığı destek çağrısının ardından imza kampanyası başlattı.

Sinemacılardan Açık Çağrı" başlıklı imza metninde şu ifadeler kullanıldı:

"İranlı kız kardeşlerimizin maruz kaldıkları baskıya rağmen umut ve kararlılıkla sürdürdükleri özgürlük mücadelesini büyük bir kaygıyla takip ediyoruz. Rejim güçleri tarafından başını örtmediği için dövülerek öldürülen Jîna Mahsa Amini'nin, protesto gösterisinde 6 kurşunla öldürülen Hadis Najafi'nin, bu direnişte hayatını kaybeden İran’ın güçlü, cesur kadın ve erkeklerinin acısını derinden hissediyoruz.

Özgürlük, insanlığın ortak temel değerlerinden en vazgeçilmez olanıdır.

Hakları için direnirken ölümü göze alan bir halkın onurlu karşı duruşu önünde saygıyla eğiliyor, er geç özgürlüğün galip geleceği umudunu taşıyoruz. Yanınızdayız. Kardeşiniziz."

İmzalama süreci devam ettiği için, imzalayan sanatçıların listesi henüz açıklanmadı.

NE OLMUŞTU?

13 Eylül'de Tahran'daki ailesini ziyarete giden Mahsa Amini, saçının bir kısmı göründüğü gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltında darp edildi. Darp nedeniyle hastaneye kaldırılan Amini, tedavisinin üçüncü gününde 16 Eylül'de hayatını kaybetti. Amini’nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından İranlı kadınlar sokaklara döküldü. Sokaklarda devam eden protestolarda "Kahrolsun şeriat", "Humeyni'ye ölüm", "Zalimlere ölüm" ve "Diktatöre ölüm" sloganları atıldı. Ülkedeki protestolar 10 günü aşkın süredir devam ediyor.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kaybolma sanatı Şair Haydar Ergülen'den 'vize' isyanı Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Sahte fragman izlenme rekoru kırdı "The Platform 2" filmi geliyor: İlk görseller paylaşıldı