Tutuklular adeta yaşam savaşında

Mahkûmlar cezaevinde adeta yaşam savaşı veriyor. Kilis Cezaevi’nde işkence ve kötü muamele nedeniyle 6 mahkûm şikâyette bulundu. Türkoğlu Cezaevi’nde ise uygulamalar infaz hâkimliğine 7 kez şikâyet edildi.

Dilan ESEN

Tutuklular üzerindeki ‘disiplin cezası’ baskısı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun (TİHEK) raporlarına yansıyor. Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’nde bir yılda 244 kez disiplin cezası verilirken Kahramanmaraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki tutuklular ise 7 kez idareyi infaz hâkimliğine şikâyet etti.

Üyelerini AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın atadığı TİHEK’in Kilis L Tipi Kapalı Cezaevi’ne 9 Mart 2022’de yaptığı ziyarete ilişkin raporunda dikkat çeken bilgiler yer aldı. Cezaevinde son bir yılda işkence ve kötü muamele iddiasıyla 6 tutuklu ve hükümlünün şikâyette bulunduğu belirtilen raporda, kurumda 3 personel hakkında da idari yönden işlem yürütüldüğü aktarıldı.

Cezaevi yönetimi tarafından mahkûmlara bir yıl içinde 244 disiplin cezası verildiği aktarılan raporda, bu cezaların konularına göre sayıları şöyle oldu:

•Kınama: 23
•Bazı etkinliklerden alıkoyma: 19
•Ücret karşılığı çalıştırılan işten alıkoyma: 3
•Haberleşme kısıtlaması: 19
•Ziyaretçi kısıtlaması: 47
•Hücreye koyma: 113
(1-10 gün arasında değişen)
•Hücreye koyma: 20
(10-20 gün arasında değişen)

Raporda, bu yıl içerisinde üç mahkûmun, koğuş değişikliği talep ederek açlık grevi yaptığı da aktarıldı.

İDAREDEN ŞİKÂYETÇİLER

TİHEK üyelerinin Kahramanmaraş Türkoğlu 1 No’lu L Tipi Kapalı Cezaevi’ne 29 Temmuz 2021’de yaptığı ziyarete ilişkin raporda ise tutuklu ve hükümlülerin cezaevi yönetiminden şikâyetçi olduğu belirtildi. Mahkûmlar, infaz hâkimliğine son bir yıl içinde cezaevi uygulamalarını tam 7 kez şikâyet etti. Raporda, şikâyet konularının gözlem ve değerlendirme, tarafsız koğuşa ayrılma gibi konulara ilişkin olduğu aktarıldı.

Rapora göre mahkûmlar, son altı ayda kurum idaresine ise 8 şikâyette bulundu. Şikâyet konuları, yemek, görüş günü, görüş şekli, kantin ürünlerinin dağıtımı, emanet eşya teslimi oldu.

70 HASTA TEK PSİKOLOG

Ayrıca raporda dikkat çeken bir diğer bilgi de psiko-sosyal servise ilişkin. Psiko-sosyal serviste düzenli olarak takip edilen 22’si riskli 70 mahkûmun bulunduğu aktarılırken 200 kişinin de ruhsal rahatsızlıklarının olduğu belirtildi. Rapora göre 2019’dan bu yana 3 intihar vakasının yaşandığı cezaevinde tüm bunlara rağmen yalnızca bir psikolog bulunuyor.

Raporda, kurumda zemin ve duvarları beyaz renkli ve yumuşak malzemeyle kaplı 4 yumuşak oda bulunduğu aktarılırken zeminde kan lekeleri görüldüğü ifade edildi. Raporda, şöyle denildi: “Kurum İdaresince bu lekelerin kendine zarar veren/verme ihtimali bulunan mahpuslar sakinleşmeleri için bu alana getirildiklerinde yaralarını kendi kendilerine kanatmaları sebebiyle oluştuğu ifade edilmiştir.”

***

TARİHİ GEÇMİŞ İLAÇ!

Bitlis Cezaevi’ni ziyaret eden TİHEK, giderlerin pet şişeyle kapatıldığını, revirde bulunan ilaçların tarihinin geçtiğini, çarşafların da kirli olduğunu tespit etti. Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre TİHEK’in, Bitlis E Tipi Kapalı Cezaevi’ne 7 Aralık 2021’deki ziyaretine ilişkin raporunda, sıcak suya erişime dair cezaevi idaresinin haftada 4 gün iki saat, her gün sabahları her koğuşa 15 dakika su verdiği belirtildi. Tutukluların sıcak suya erişim süresinin bazen 1 saate kadar inebildiğini aktarılan raporda, cezaevinde önemli şikâyetlerden birini de elektrik faturaları oluşturduğu belirtilen raporda, faturaların ise ticarethane aboneliği üzerinden çok yüksek geldiği kaydedildi. Raporda, “Ziyaret heyeti tarafından revir incelenmiş olup revirde bulunan bazı ilaçların ve kremlerin son kullanma tarihlerinin geçmiş olduğu; yataklı diş ünitelerinin üzerinde bulunan çarşafların ise eski ve yıpranmış olduğu görülmüştür” ifadeleri yer aldı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
İsmailağa Cemaati'nde liderlik kavgası: Cübbeli Ahmet'ten açıklama Meteoroloji'den 44 il için sarı kodlu uyarı: Toz taşınımı ve sağanak bekleniyor Bahçeli'den Ferdi Tayfur'lu mesaj: Ben sana dost oldum sen düşman oldun Otizmli gence bakıcı şiddeti Menzilcilerin kavgası, deprem dönemindeki vurgunu ortaya serdi: "Deliller karartıldı, yargı seyretti"