Umudu büyütme aracı sahnelerimiz

Sözü ve müziği Sezen Aksu'ya ait olan 'Bi Git' şarkısı ile dinleyicileriyle buluşan Suzan Kardeş “Sahnemiz de bu umudu büyütmek için bir aracıdır. Orada insanlar kendilerinden bir şey bulsun isteriz” diye konuşuyor.

Işıl ÇALIŞKAN

Hayatı da sahnesi gibi umut dolu yaşayan isimlerden biri Suzan Kardeş. Balkan ezgileriyle gönüllerde taht kuran Suzan Kardeş, şimdilerde bir Sezen Aksu bestesi olan ‘Bi Git’ ile dinleyici karşısında. Üstelik ilk kez Suzan Kardeş’ten dinliyoruz. Hem müzisyen kimliğiyle hem de oyunculuğuyla bilinen usta isim, “Benim bir hayalim de hiç okunmamış bir Sezen Aksu şarkısı seslendirmekti. O da gerçekleşti” diyor. Suzan Kardeş ile sanat serüvenini konuştuk.

Suzan Hanım nasılsınız bugünlerde?

Konserlerim yoğun geçiyor. Durmak bana göre değil. Sürekli bir şeylerle ilgilenirim, uğraşırım. Öğrenmeyi çok seviyorum. Yorulmak nedir bilmiyorum. Sevdiğim, ilgi duyduğum işleri yapıyorum. Daha ne olsun! Hayatım boyunca hep bir şeyler üretmek istedim. Böyle bir tarafınız varsa hiçbir şeyi kolay kolay bırakamıyorsunuz. Kendimi bu açıdan şanslı görüyorum. İnsanın kendi hayatında adayacağı şeyler olsun yeter ki… Allah ona güç ve beceri veriyor. Niyet etmek en önemlisi, o zaman hiçbir şey sizi temponuzdan alıkoyamıyor. Sevdiğim şeyleri yaptığım için mutluyum. Tatlı yoğunluklarım var.

Sahnede enerjiniz hep çok iyi. Umut saçıyorsunuz. Gerçek hayatı da sahneniz gibi mi yaşıyorsunuz?

Çok teşekkür ederim güzel sözleriniz için. Şans, umut ve bereket her zaman istediğim şeylerdir. İlk başta insanlık için dilerim bunu. Sahnemiz de bu umudu büyütmek için bir aracıdır. Orada insanlar kendilerinden bir şey bulsun isteriz. Bütün herkese aynı şekilde hitap etmeye çalışırım. Bu yüzden rengarenk bir konsept ile seyircinin karşısına çıkarız. Nasıl bir enerjideysem onu yansıtmaya çalışıyorum. Bu yüzden hayat karşısında da bu şekildeydim. İnsanlarla ortak bir nokta bulabildiysem ne mutlu. Bu zamana kadar birçok şeyden beslendiğimi düşünüyorum. Elbette güncel birçok şeyi de takip ediyorum. Her şeyden önce ben var olmayı seven biriyim, yok olmayı seven biri asla olmadım. Var olmayı seven biri olduğum için de elimden geldiğince her şeye dokunmaya çalışıyorum.

Yeni bir single çalışması ile dinleyiciyle buluştunuz. 'Bi Git'. En büyük özelliklerinden biri de sözü ve müziğinin Sezen Aksu’ya ait olması sanırım. Üstelik ilk kez sizden dinliyoruz parçayı. Bu iş birliği ile ilgili neler söylersiniz?

Sezen Aksu benim için çok değerli. Büyük bir dönüm noktası diyebilirim. Aramızda çok özel bir bağ var. İsmi gibi kendisi de her şeyi sezer. İlk albümümü kendisi bana yaptı. O zaman bana “Sen bir hikâyesin ve bu hikâyeyi herkes öğrenmeli” dedi ve ilk albümüm böylelikle çıktı. Çok heyecan duyduğum zamanlardı. Kendisinin hayatımdaki yeri çok başkadır. Benim bir hayalim de hiç okunmamış bir Sezen Aksu şarkısı seslendirmekti. O da gerçekleşti. Sezen Aksu bana doğum günümde bir şarkı hediye etti. 6 Mayıs günü Hıdırellez Bayramı’nda şarkımızı dinleyicilerle buluşturduk. Hıdırellez'in bereketi bana olduğu kadar dinleyenlere de şans verdi. Çok güzel geri dönüşler aldım. Bunun için “Çok şükür” diyorum. Şarkımın düzenlemesini Okay Barış, mix'ini Murat Bulut ve mastering'ini de Çağlar Türkmen yaptı. Ben bu projede ilk defa pop şarkı seslendirdim. İlk başlarda çok korkuyordum. Sezen Aksu’nun karşısında “Ya Sezen ben bunu okuyamam” dedim. O da bana “Öyle bir okuyacaksın ki bunu benim bile müdahale etmeme gerek kalmayacak” dedi. Ardından dediği gibi oldu ve şarkımızı tek solukta bitirip müzikseverlere armağan ettik.

Şarkının tanıtımında gençlere hitap edecek bir şarkı olmasını dilediğinizi söylemişsiniz. Gençleri yakalayamama gibi bir endişeniz var mı?

Aksine bu zamana kadar gençlerle her zaman çok sıkı ilişkilerim oldu. Onların dünyayı anlama ve algılama biçimini seviyorum. Onların özellikle yeni yeni ufuklara yelken açtığını görmek gerçekten umut verici. Bu zamana kadar daha etkin müzikler yaptım. ‘Bi Git’ tarzı itibariyle çok daha farklı bir yerde. Bu projede yola çıkarken özellikle gençlerin disko ve gece kulüplerinde dinleyeceği bir şarkı olsun istedim. Şarkımızın düzenlemelerini de bu doğrultuda yaptık. Benden onlara hediye olmasını istediğim bir şarkı. Bolca dinlesinler!

Ülkede müzisyenlere yönelik yasaklar ve baskılar sizi ve müziğinizi nasıl etkiliyor?

Konserler benim için önemli hikâyeler barındırır. Müziğin olduğu yerde hayat vardır. Çünkü her sahne ayrı bir hikâyedir benim için. Sahnede olmak, insanlara birkaç saat bile olsa güzel vakit geçirmelerine vesile olmak çok güzel bir duygu. Birçok müzisyenin geçim kaynağı müzik ve sahneler. Pandemi sebebiyle müzik yasakları hayatlarımızın her alanını etkiledi. Bu çok üzücü bir durum. Bir an önce bu zamanları geride bırakalım istiyorum.

HAYALİM ÖZGÜR GÜNLERE KAVUŞMAK

Bu anlamda hayalinizde nasıl bir ülke var?

Şu anı düşünürsem bence pandemi etkilerinin tamamen geçtiğini söylemek zor. Hepimiz bu durumdan çok fazla etkileniyoruz. Bir yandan ekonominin zorlayıcı etkilerini de yaşıyoruz. Bir an önce bu zamanları geride bırakalım istiyorum. Salgın dönemi yaptığımız her şeyi kısıtlı bir hale getirdi. Tüm insanlığın bu etkilerden en kısa sürede kurtulmasını diliyorum. Umarım bir an önce yaşadığımız bu süreç geçer ve özlediğimiz özgür günlere kavuşuruz. En büyük hayalim daha samimi, birlik içinde yaşayacağımız, sıcak ve özgür günlere kavuşmak.

Bir yandan oyunculuk kariyerinizi de sürdürüyorsunuz. Müziğe ve oyunculuğa dair önümüzdeki günlerde sanatseverleri neler bekliyor?

Son zamanlarda özellikle Kulüp dizisindeki ekip ile çalışmak benim için çok değerliydi. Yönetmenimiz Zeynep Tan ile Öyle Bir Geçer Zaman Ki dizisinde tanışmıştık. Dizinin makyözlüğünü yapmıştım. Onun beni arayıp da “Kulüp’ten sonra Aziz’de de seni görmek istiyoruz” demesi beni daha çok mutlu etti. Yönetmen oyuncusu olmak özel bir şey. Aziz’de de Azime karakteri hayatıma çok büyük bir renk katmıştır. Sahne dışında özellikle son dönemlerimde bu projelerle uğraştım. Şimdi yine bomba bir iş ile karşınıza çıkacağım. Projede Demet Akbağ var. Kendisiyle çalışmak muhteşem bir duygu. Ben de sabırsızlıkla bekliyorum. Müziğe gelecek olursak konserlerimiz artık Türkiye’nin her bölgesinde. Pandemi etkisinin kırılması ile birlikte konser yapabildiğimize çok seviniyorum. Takipte kalmayı sürdürün sizinle buluşmak için heyecanlanıyorum.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Emekli olduğunu açıklayan Yıldız Tilbe, düşük aylıkları eleştirdi Yönetmen Nuri Bilge Ceylan'dan 'film çekmeyi bırakma' sinyali Titanik'in tartışmalı meşhur kapısı rekor fiyata satıldı Uzaylıların gelişi Prof. Dr. Gülçin Aksoy yaşamını yitirdi