Üniversitedeki asistanlar özlük hakları için eylemde

Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği dışında bırakılan üniversitelerdeki asistan hekimler iki günlük iş bırakma eylemi ve grev yapacak. TTB ve sağlık örgütleri “Asistanların yanındayız” diyerek eyleme destek verdi.

Üniversitelerde çalışan asistan hekimler, Sağlık Bakanlığı’nın ‘Beyaz Reform’ adıyla duyurduğu ‘Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği’nin dışında bırakılmasına tepki amacıyla bugün ve yarın iki günlük iş bırakma eylemi yapacak. Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler arasında ciddi bir gelir farkı oluştuğunu belirten hekimler, geçen günlerde yurt genelinde eylemler yapmış, taleplerinin karşılanmaması durumunda iş bırakacaklarını söylemişti.

ASİSTANLARIN YANINDAYIZ

Asistan hekimler, "eşit işe eşit ücret talebiyle" yaptıkları eylemlerde, sağlık sistemi içerisinde sistemin yükünü önemli bir bölümünü yüklendiklerini belirtmiş, “Özlük haklarımız için verdiğimiz mücadelede yaklaşık 1 yıl önce bizlere sözler verilmiş, müjdeler duyurulmuştur. Bu sözler yerine getirilmemiştir. Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır” demişlerdi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi de yaptığı açıklamada asistanların hak arama eylemlerinin yanında olduklarını belirterek, son dönem ek ödeme yönetmeliklerinin yarattığı eşitsizliklerin birçok alanda olduğu gibi üniversite hastanelerinde çalışan hekimleri de derinden etkilediği kaydedildi. Aıklamada, özetle şu ifadelere yer verildi: “Adaletsizliğin yükünü asistan hekimler başta olmak üzere, üniversite hastanelerinde çalışan meslektaşlarımızın taşımasını kabul etmeyeceğimizi, eşitsizliklerin giderilmemesi halinde bu şekilde sağlık hizmeti üretmeyeceğimizi vurgulamıştık. Bu nedenle, bugüne kadar yapılan her türlü hak arama eylemini desteklediğimiz gibi üniversite hastanelerinde yapılacak ve 15-16 Eylül tarihlerini kapsayan hak arama eylemlerini de desteklediğimizi belirtmek isteriz. Gücümüzü, doğru hedefe yönelik, programlı ve toplumun desteğini alan bir mücadele hattında kullanmayı önemsiyoruz. Tüm meslektaşlarımızın karanlığa karşı önlüğümüzün beyazına, emeğimize ve geleceğimize sahip çıkacağına inanıyoruz.”

***

Kamuda çalışan eczacılar ile halk sağlığı uzmanları, Sağlık Bakanlığı’nın 12 Ağustos’ta yayımladığı Ek Ödeme Yönetmeliği’nde haksızlığa uğradıklarını belirterek, Bakanlığa mektup gönderdi. Sosyal medyadan kampanya başlatan kamu eczacıları, mektuplarında özetle şunları söylediler: "Ek Ödeme Yönetmeliği, hemen hemen tüm branşlara önemli kazanımlar sağlamış olmasına rağmen kamu eczacılarının özellikle hak edişlerinde önemli hak kayıpları ortaya çıkmıştır. Yapılan düzenlemeler ile farklı kurumlarda görev yapan eczacılar bile ayrıştırılmıştır. Stratejik personel olan eczacılar gerek taban ödemede gerekse teşvik ödemesinde adeta yok sayılmıştır. Sizlerden beklentimiz, uğradığımız bu haksızlığın yapılacak düzenlemeler ile giderilmesi, itibarımızın geri verilmesidir.”

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği (HASUDER) ise açıklamasında “Yönetmelikte tıp branşları için kullanılan ‘gelir getiren/getirmeyen’ ayrımının tıp mesleği onurunu zedelediğini, sağlık hizmet sunumunda koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerini ayrıştırdığını ve koruyucu sağlık hizmetlerini değersizleştirdiğini görmekteyiz. Hak kayıplarının ortadan kaldırılması için en kısa sürede gereken değişiklik ve düzeltmelerin yapılması için hukuki girişimleri yapacağız” denildi.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Sorun randevu değil, sistem! İngiliz muhabir, Türk doktorla görüşmesini kaydetti: “Hiçbir uyarıda bulunmadan dokundu” Bakan Koca'dan "randevu" açıklaması: Yeni tedbir geliyor Alzheimer tedavisine bir adım daha: Koruyucu gen unutturmayacak Maden sularının yüksek seviyede bor içermesinin olumsuz sonuçları nelerdir?