Utanılacak karar

Basın meslek örgütleri, Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ve ağabeyinin açtığı davada BirGün’ün aleyhine verilen 200 bin TL’lik tazminat kararını ‘utanç’ olarak nitelendirdi. Kararın geri çekilmesi istendi.

Haber Merkezi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar ile ağabeyi Haluk Bayraktar’ın ‘TÜBİTAK damadın vakfına çalışıyor’ başlıklı haber hakkında açtığı davada BirGün ve muhabirimiz İsmail Arı aleyhine toplam 200 bin TL’lik manevi tazminat kararına tepki büyük. Basın meslek örgütleri ve sendikalar kararı ‘utanç’ olarak değerlendirdi.

BU DOSYAYI TEMYİZE GÖTÜRECEĞİZ

BirGün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, kararın şimdiye kadarki en büyük tazminat olduğuna dikkat çekti ve “Bir dava başına şimdiye kadar aldığımız en büyük cezalardan biri” dedi.

İstanbul 23’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 200 bin TL’lik manevi tazminat kararına tepki gösteren Aydın, şunları dile getirdi: “Haberin doğru olmasına, birçok kanıtı olmasına rağmen hiçbir indirim yapılmadan şikâyetçi tarafından istenen tazminat talebinin kabul edilmiş olması basına yapılmış olan en büyük tehdittir. Sonuçta bu davayı temyize götüreceğiz. Haklı olduğumuzu, haberin doğru olduğunu bir kez daha savunacağız.”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, şöyle konuştu: “İktidar temsilcilerinin ve iktidara yakın şirket temsilcilerinin her türlü eleştiri karşısında yüksek para cezaları talep eden davalar açması, basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü engellemeye yöneliktir. BirGün gazetesine verilen 200 bin liralık ceza da halkın haber alma, gerçekleri öğrenme ve bilgilenme hakkına müdahale olarak görülmektedir. Bu davalarla medya kuruluşları ekonomik olarak zayıflatılmaktadır. Halkın demokratik toplumda tartışma ortamına katkı sağlayan, her konuda doğru, güvenilir bilgiye erişim hakkı vardır. Bu hakkı iktidar ve şirket temsilcileri engellemekten vazgeçmelidir.”

GAZETECİLİĞİ SİZDEN ÖĞRENECEK DEĞİLİZ

DİSK Basın-İş’ten yapılan açıklamada ise kararla birlikte yargının evrensel gazetecilik ilkelerini hiçe saydığı vurgulandı. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Üyemiz İsmail Arı'nın haberi nedeniyle verilen bu ceza yargının evrensel gazetecilik ilkelerini hiçe sayarak iktidar ve etrafında kümelenen bir avuç insanın lehine karar verdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca Bayraktar da heveslenmesin, gazeteciliği kendisinden öğrenecek değiliz!”

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) açıklamasında, mahkemenin tazminat kararı bir ‘utanç’ olarak değerlendirildi. Açıklamada, “Bu rekor tazminatın, bu utanç kararının kaldırılmasını bekliyoruz. Gazetecilik suç değildir” denildi.

NE OLMUŞTU?

Selçuk Bayraktar ile kardeşi Haluk Bayraktar tarafından BirGün ve muhabirimiz İsmail Arı’ya geçen yıl 22 Eylül’de İstanbul 23’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açılmıştı. Haber hakkındaki dava dilekçesinde, BirGün’ü suçlayıcı ifadelere de yer verilmişti. Dilekçede, “Davalıların niyetinin habercilik ya da toplumu bilgilendirmek olmadığı müvekkillerin kişilik haklarına saldırı kastı güttükleri aşikârdır” denildi. İstanbul 23. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde önceki gün görülen karar duruşmasında BirGün ve muhabirimiz İsmail Arı hakkında Selçuk ve Haluk Bayraktar için 100’er bin TL olmak üzere toplam 200 bin TL’lik manevi tazminat kararı verildi. TUBİTAK’ın aynı haberle ilgili açtığı dava ise Ankara 18’nci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından reddedilmişti.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Askeri üniformayla servis yapılan restoranda 3 gözaltı Meteoroloji'den gök gürültülü sağanak ve kuvvetli rüzgar uyarısı Beyoğlu Belediyesi, Karaköy sahilini tekrar kamuya açtı Özel'den Erdoğan'a öğretmen ataması tepkisi Özgür Özel açıkladı: Erdoğan'la yüz yüze bir görüşmemiz olacak