Uzmanlar, Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı: "İndirimin tek bir açıklaması olabilir"

Merkez Bankası hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 13'ten yüzde 12'ye düşürdü. CHP Sözcüsü Faik Öztrak, "Rüzgara doğru tükürmeye devam edin" derken, Uğur Gürses "Çok yazık; kendi parasını gömen bir merkez bankası başka yerde yok" yorumunu yaptı. Prof. Dr. Yalçın Karatepe ise kararın tek bir açıklamasının olabileceğini belirtti: "Bankalara ve dolayısıyla banka hisselerine destek olmak. Başka açıklaması olamaz." Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da "Artık enflasyonla mücadele gibi bir dertleri kalmadı, tam gaz seçime gitmeyi amaçlıyorlar" ifadelerini kullandı.

Ekonomistler, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) faizi yüzde yüzde 13'ten yüzde 12'ye indirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Yalçın Karatepe, kararın tek bir açıklaması olabileceğini belirterek, "Bankalara ve dolayısıyla banka hisselerine destek olmak. Başka açıklaması olamaz" dedi.

Merkez Bankası üst üste ikinci kez faiz indirimine gitti. Para Politikası Kurulu (PPK) 1 hafta vadeli repo ihale faiz oranını 100 baz puan indirerek yüzde 13'ten yüzde 12'ye düşürdü.

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, "Krediye erişimin ciddi şekilde zorlaştırıldığı bu dönemde yapılan faiz indiriminin tek bir açıklaması olabilir" diyerek, "Bankalara ve dolayısıyla banka hisselerine destek olmak. Başka açıklaması olamaz" ifadelerini kullandı.

Uğur Gürses ise, "Çok yazık; kendi parasını gömen bir merkez bankası başka yerde yok…." yorumunu yaptı.

CHP Sözcüsü Faik Öztrak ise "Bu kararla hem Kur Korumalı Mevduatın Hazineye maliyeti, hem döviz kurunu dizginlemek için TCMB'nin arka kapısından satılan döviz miktarı daha da artacak" dedi.

Ekonomistlerin sosyal medya hesaplarından yaptıkları değerlendirmeler şöyle:

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Saray’ın ‘itibardan tasarruf’ ile sınavı Türk-İş Başkanı Atalay'dan asgari ücret açıklaması Dünya ekonomisi nereye gidiyor? Demir, bakır, kağıt: Hurda fiyatları da tavan yaptı! Bu sefer de kafeleri bastılar