Uzmanlardan Atatürk Havalimanı'nın yıkımına itiraz: "Büyük yanlışlık, çok büyük bir ekonomik kayıp"

Atatürk Havalimanı’nın yıkımına itiraz eden Prof. Dr. Gerçek, “Atatürk Havalimanı’nın yıkımı çok büyük bir ekonomik kayıp. Uçuş uzmanları ve hava trafiği uzmanları da Avrupa Yakasında iki havalimanının birlikte kullanılabileceğini söylüyorlar” dedi. Prof. Dr. Evren ise “Aklın inadın önüne geçmesi, yanlıştan dönülmesi gerekiyor. Dünyada böyle hizmet sunan bir havalimanını ortadan kaldıran başka bir ülke yok” diye konuştu.

İsmail ARI

İstanbul’daki Atatürk Havalimanı, beşli çeteye yaptırılan ve işlettirilen İstanbul Havalimanı adı verilen Üçüncü Havalimanı’nın açılmasıyla 2019 yılında kapatıldı. Ardından 2020’yılın başında yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle havalimanın pistleri üzerine tüm tepkilere rağmen bir pandemi hastanesi inşa edildi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'nun 9 Nisan’da yaptığı ve büyükm tepki çeken "Atatürk Havalimanı hikâyesi kapandı, gitti" açıklamasıyla milyarlarca dolar değerinde olduğu ifade edilen havalimanının yıkıma giden süreci hızlandı.

Geçtiğimiz ay havalimanına millet bahçesi yapımı için bir ihale düzenlendi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na bağlı TOKİ tarafından 29 Nisan'da davet usulüyle yapılan ihaleyi 2 milyar 127 milyon 978 bin liraya Yapı ve Yapı Şirketi aldı. Dün ise havalimanına millet bahçesini inşa edecek Yapı ve Yapı Şirketi’ne ait iş makineleri pistleri kırmak için çalışmalara başladı.

'AVRUPA YAKASINDA İKİ HAVALİMANI BİRLİKTE KULLANILABİLİR'

Ulaşım uzmanları da havalimanının kullanılması gerektiğini belirterek yıkım çalışmalarına tepki gösterdi. BirGün’e konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi'nden (İTÜ) emekli Prof. Dr. Haluk Gerçek, “Atatürk Havalimanı, 2017 yılında dünyanın en fazla yolcu taşıyan 17’nci havalimanıydı ve yılda 65 milyon yolcu taşıyordu. Raylı sistemle bağlantısı olan fonksiyonel bir havalimanıydı. Çok büyük yanlışlık yapılıyor. Atatürk Havalimanı’nın yıkımı çok büyük bir ekonomik kayıp. Dünyada 4-5 havalimanının birlikte işletildiği birçok kent var. Uçuş uzmanları ve hava trafiği uzmanları da Avrupa Yakasında iki havalimanının birlikte kullanılabileceğini söylüyorlar” dedi.

'YIKIMI KABUL EDİLEMEZ'

“Millet bahçesi için her zaman yer bulunur ama İstanbul gibi bir kentte havalimanı için yer bulmak hiç kolay değil” sözleriyle Atatürk Havalimanı’ndaki yıkım çalışmalarına tepki gösteren İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) emekli Prof. Dr. Güngör Evren ise şunları söyledi:

"Atatürk Havalimanı’nın yıkılması akla ziyan bir iş. Yılda 65 milyon yolcuya hizmet verebiliyor. Bir düzen getirmek için bazen mevcut olan yıkılabilir ama bunun gerekliliğini de ortaya koyan bilimsel değerlendirmelerin olması gerekir. Fakat burada hiçbir bilimsel değerlendirme yok. Sadece, ‘en büyüğünü yaptık bu kalkacak’ deniyor ama böyle bir şey olamaz. Dünyanın birçok kentinde iki, üç, dört, beş havalimanı var. Atatürk Havalimanı’nın yıkımını kabul etmek mümkün değil.

'AKIL İNADIN ÖNÜNE GEÇMELİ'

Dünyada böyle hizmet sunan bir havalimanını ortadan kaldıran başka bir ülke yok. Belirli hava durumlarında muhtaç olunan havalimanı ortadan kaldırılıyor. Hiçbir şey için geç değil. Aklın inadın önüne geçmesi ve yanlıştan vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyorum. Gelecek yıllarda bu olay çok kötü değerlendirilecektir ve pişmanlığın da faydası olmayacaktır."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
AKP’de Rolex 'kazası': “Biz bu milletin ta kendisiyiz” diye paylaştığı fotoğrafı sildi İYİ Parti'den istifa eden Salim Ensarioğlu'ndan 60 milletvekili iddiası: Benim de gönlüm CHP'de Merkez Bankası anketi: Piyasanın yıl sonu enflasyon ve dolar tahmini değişti İliç'te toprak altında kalan bir işçinin daha cansız bedenine ulaşıldı 5 yıldır bekletiliyordu: İBB Meclisi’nden Ekrem İmamoğlu'na borçlanma onayı