‘Yaptım oldu’ anlayışına karşı direniş: Toprağımızı koruyacağız

Aydın’ın Köşk ilçesinde kamulaştırma yapılan alanda jeotermal kaynak arama sondajı yapılmasına karşı köylüler nöbette. Köylüler “‘Yaptım oldu’ anlayışına karşıyız, toprağımızı koruyacağız” diyor.

Aycan KARADAĞ

Aydın’da jeotermal enerji projelerine her geçen gün yenisi ekleniyor. Şimdi de Köşk ilçesinin Mezeköy ve Uzundere köylerinde nisan ayında acele kamulaştırma yapılması sonrası Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketi, jeotermal kaynak arama sondajı çalışması için harekete geçti. Yaşanan gelişmelerin ardından ise geçen günlerde Mezeköy’ün evlerine 200 metre uzaklıkta açılmak istenen JES kuyusu için şirket kurban keserek faaliyete başlayacağını duyurdu. Bunun üzerine köylüler, şirketin iş makinelerini alana sokmayarak nöbete başladı.

BirGün olarak nöbet tutan köylülerle konuştuk. İlk olarak konuştuğumuz yurttaş, “Bölgemiz zeytin bölgesi ve bölgede yaşam var. Burada bu faaliyeti istemiyoruz. ‘Yaptım oldu’ oldu mantığına karşıyız” dedi.

JES KUYUSU AÇILMASIN

Bir diğer yurttaş ise, “Aydın Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) çalışanları, köylerimize gelerek, ‘biz valilik kanalıyla geliyoruz, siz devlete karşı çıkıyorsunuz’ diye bizlere gözdağı veriyor. Biz dava sonuçlanıncaya kadar topraklarımızda JES kuyusu açılmasına izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

Aydın Çevre ve Kültür Derneği (AYÇEP) Başkanı Mehmet Vergili de, “Aydın’da JES’lerin verdiği tahribatlar Aydınlıları ve üretici köylüleri bezdirdi. Bugün Kızılcaköy’den, Beyköy’den, Kuyucular’dan, Aydın’nın diğer direnişlerinden öğrendiklerimizi Mezeköy ve Uzundere köylerine aktarma zamanıdır. Bugün Mezeköy ve Uzundere köylerinde direniş zamanıdır” dedi.

SOL Parti Aydın İl Örgütü’nün Tarım ve Ekoloji Meclisi ise köylülere ziyarette bulundu. Meclis tarafından yapılan açıklamada, köylülerin haklı ve meşru mücadelelerinin yanında oldukları belirtildi.

ŞARAMPOL OPERASYONU

Ticaret Bakanlığı’na bağlı MERSİS’te yer alan bilgilere göre, Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özcoşkun ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili de Mahmut Özcoşkun. Şirket yöneticisi Mahmut Özcoşkun’un adı bir dönem ‘Şarampol Operasyonu’na karıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, yöneticisi ihaleye fesat karıştırmak suçundan yargılanan Özcoşkunlar Şirketi’ne milyonlarca liralık ihaleler verdiği açığa çıkmıştı. Şirketin yöneticisi Mahmut Özcoşkun, 2008 yılında dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın kişisel internet sitesine gönderilen bir ihbar ile başlatılan ‘Şarampol Operasyonu’ kapsamında gözaltına alınarak yargılanmıştı. İhaleye fesat karıştırıldığı iddiasıyla yürütülen soruşturma eski Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e kadar uzanıyordu.

NE OLMUŞTU?

Resmi Gazete’de 19 Nisan’da yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararına göre, Aydın’ın Köşk ilçesine bağlı Mezeköy ve Uzundere mahallelerinde acele kamulaştırma yapıldı. İşlem, Aydın Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon (YİKOB) Başkanlığı’nca gerçekleştirdi. Kamulaştırma yapılacak alanda Efendi Jeotermal Tarım Oto Kiralama şirketi jeotermal kaynak arama sondajı faaliyeti için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık projeye 4 Nisan’da ‘çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değil’ kararı verdi. Çevre Düzeni Planlarında ‘tarım arazisi’ olarak nitelenen bölgede verilen JES kuyusu açma izni ve acele kamulaştırılması kararlarına karşı bölgede yaşayan yurttaşlar dava açtı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TOKİ inşaatında hatalar olduğu ortaya çıktı AKP’li Menemen Belediyesi’nde işçi kıyımı: "Köprüyü geçer geçmez gözünü işçilere dikti” 13. Alaçatı Ot Festivali başladı Edebiyat-Sinema Buluşması İzmir’de Marmaris Kent Konseyi: Marmaris’i Sinpaş’a yem etmeyeceğiz