Yaşam zinciriyle kenetlendiler

İlayda Kaya

Kadınlar, Hatay’ın Defne ilçesindeki Uğur Mumcu Bulvarı’nda bir araya geldi. Alana yaşam zinciri dedikleri mor kurdeleyle gelen kadınlar “Sorulacak bir hesap kurulacak bir yaşam var", "hafızam hesap soracak öfkem seni yıkacak” yazılı dövizleri taşıdı. Eyleme onlarca kadının yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm ve Hatay’daki Gezi protestoları sırasında polisin müdahalesi sonucu 23 yaşında hayatını kaybeden Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan da katıldı.


Mor Dayanışma’dan Selver Büyükkeleş eylem de yaptığı konuşmada şöyle dedi: “Yaşasın kadın dayanışmamız çünkü bıraktıkları enkazın altından bizler ancak kadın dayanışmamızla çıkabiliriz. Bedenlerimiz, hayatlarımız hakkında söz sahibi biziz diyebilmek için yürüyoruz. Hesap vermekten her gün kaçıyorlar. Ama şunu unutmasınlar, bizi hapsetmeye çalıştığınız bu katliamlar çemberinden dayanışmayla çıkacağız. Sizler biz kadınlara hesap vereceksiniz. Erkek devletin tüm şiddet biçimlerine isyan ediyoruz."

Hatay Afet Kadınlar Birlikte Güçlü adına konuşan Fatma Ardal da “Kadınların sorulacak hesabı var" diyerek "En altındaki yakınlarımız için her bir dakikası hayati önem taşıyan günlerde hiçbir adım atmayan devlet şimdi ise kurulacak en ufak dayanışma ağının karşısında yer alarak saldırıyor” ifadelerini kullandı.



Dayanışmayı büyüttüklerini söyleyen Ardal şöyle konuştu: “Hayatlarımızı yok sayan erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, tek güvencemiz birlikteliğimizdir. Pandemisinden depremine her büyük krizde bakım emeğinin üzerimize yıkıldığı, bedenlerimizin, kentlerimizin ve doğanın her bir parçasının rant alanına dönüştürüldüğü bu düzene tahammülümüz yok! Her 8 Mart olduğu gibi bugün de sokakları, meydanları dayanışmamız ve itaatsizliğimizle kuşatıyoruz. Afeti katliama dönüştüren rant politikalarına karşı bir yaşam zinciri kurduk. Bu zincirin halkaları Hatay’daki kadın dayanışmasını büyüttükçe, deprem bölgelerindeki kadınların ihtiyaçlarını toplumsal talepler haline getirdikçe artacak. Birimizin daha kirpiği düşmeyene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.”

Eylemde söz alan Ümran Büyükaşık da “Dayanışmayla örülen parklardaki deprem koordinasyonlarına askeri, polisi diktiniz, kurulan çadırları söküp atmakla tehdit ederek tüm alanları insansızlaştırmaya çalışıyorsunuz. AKP-MHP faşist iktidarından soracak hesabımız var” dedi.
Eylemin sonunda kadınlar, katledilen kadınlar için 1 dakikalık saygı duruşunda bulundular.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
‘Önce yaraladılar sonra saldırdılar’ Bolu'da bir erkek, evli olduğu kadını ve kayınpederini bıçaklayarak öldürdü Saldırıya uğrayan trans kadın Açelya: Ölüyoruz, kimsenin umurunda değil Maraş'ta bir erkek evli olduğu Emine'yi silahla vurarak katletti Antalya'da kadın cinayeti: Boşanma dilekçesini geri çekti, bir gün sonra katledildi!