Yatağan’da yer altı kömür ocağı faaliyetinin durdurulması için dava

BirGün EGE

Yatağan Yeşil Yaşam Derneği, Muğla Yatağan’daki yer altı kömür ocağının madencilik faaliyetinin durdurulması için dava açıldığını duyurdu.


Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, yaptığı açıklamada, Yatağan Termik Enerji Üretim A.Ş, geçen yıllarda Turgut-Hisarardı Ovası’nda 8130 No’lu ruhsat sahasında kapalı yer altı kömür ocağı işletmeciliği yapmaya teşebbüs etmiş. Ancak hukuki yollarla bunu başaramayınca şimdi aradan geçen 3-4 sene sonra bu kez Bozöyük bölgesinde ‘ÇED Kararı’, ‘İşletme İzni’ ve diğer resmi izinleri olmaksızın hukuki olmayan yollarla yeniden kapalı yeraltı ocak kömür işletmeciliği yapmak için hazırlık faaliyetlerine başlamıştır” diye konuştu.

Erol şunları dile getirdi: “Şirket’in ilçemizde yer altı madencilik faaliyetlerine başlaması demek, zaten 40 senedir açık işletmecilik yüzünden zeytinliklerimizi, bağ bahçelerimizi, arkeolojik kültür varlıklarımızı, sit alanlarımızı, köylerimizi, hanelerimizi, suyumuzu, temiz havamızı, sağlığımızı, iş kazalarında canlarımızı kaybetmenin üzüntüsü, stresi, kaygısı içindeyken; tüm bunlar yetmezmiş gibi bu kez göçükler, grizu patlamaları gibi bambaşka tehlikelerle yüz yüze kalacağız demektir. Yatağan halkının sağlıksız ve tehlikeli bir coğrafyada yaşatılmak istenmesine sessiz kalıp göz yummamız mümkün değildir. Nitekim gereken başvurumuzu yaptık ve yetkililer iddiamız doğrultusunda gelip inceleme yaparak tutanak tuttu. Ayrıca 3213 Sayılı Maden Yasası 7’nci madde hükümleri gereğince sürdürülmekte olan hukuksuz faaliyetlerin durdurulması için dava açmış bulunuyoruz.”

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
TPI Kompozit’te 6 işçi işten çıkartıldı Ahmet Akın’dan tehdit iddialarına sert tepki Buca’da ‘Halk Buluşması’ Aytaç Kurt: Birinci görevim Datça’yı korumak CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Tugay: Eşit ve adil hizmet sözü veriyorum