Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı'na katıldı: Protokol, YSK'ye teslim edildi

Yeniden Refah Partisi, 14 Mayıs seçimlerindeki tutumunda değişikliğe gitti. Daha önce seçimlere kendi ismi ve logosuyla gireceğini açıklayan Parti, Cumhur İttifakı'na katıldı. AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi temsilcileri, Cumhur İttifakı protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na teslim etti.

14 Mayıs seçimlerinde Cumhur İttifakı'nı desteklemeyeceğini açıklayan Yeniden Refah Partisi, tavrını değiştirdi. Parti, Cumhur İttifakı'na katıldı.

AKP, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi temsilcileri, Cumhur İttifakı'na ilişkin ittifak protokolünü Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim etti.

Öte yandan Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen HÜDAPAR ise AKP listelerinden seçime gireceklerini duyurdu.

YSK ÖNÜNDE AÇIKLAMA

İttifak protokolünün YSK'ye teslim edilmesinin ardından parti temsilcileri basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, "14 Mayıs'ta yapılacak seçimlere AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi, Cumhur İttifakı adı altında katılmaya karar vermiştir" dedi.

Yıldız şöyle devam etti: "Cumhur İttifakı, Türkiye'nin maruz kaldığı saldırılara karşı yerli ve milli duruşun sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yenikapı'da ortaya çıkan milli mutabakat yapılan idari reformla perçinlenerek milli şuura dönüşmüştür. Cumhur İttifakı haklının güvencesidir, doğrunun tarafıdır, demokrasinin, insan haklarının ve hukukun üstünlüğünün teminatı olmaya devam edecektir. Öncelikle depremin yaralarını sarmak, ihya sürecini tamamlamak hedefimizdir. İttifakımız gücünü ve kararlılığını aziz milletinden almaktadır. Seçimlerde 61 milyon vatandaşımız oy kullanacaktır. Yurt dışında 3 milyon 300 bin gurbetçimiz oy verecektir. Seçimler demokrasinin görünen yüzüdür, ülkemize ve milletimize mübarek olsun."

Yeniden Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Bayram Sakartepe de, "Vatanımızın ve milletimizin menfaatleri için Yeniden Refah Partisi olarak Cumhur İttifakı'na katıldık, hayırlı uğurlu olsun. Muhterem genel başkanımız saat 18.00'de açıklama yapacaktır" ifadelerini kullandı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Yelis de, "İttifakımızın genişlemesi noktasında Yeniden Refah'la temaslarda bulunduk. İnşallah Cumhur İttifakımızın genişlemesi sandıkta daha geniş anlamda olacak" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz ise şunları söyledi: "AK Parti, MHP, BBP ve Yeniden Refah Partisi bir araya gelmek suretiyle Cumhur İttifakı'nın yeni kurgusunu oluşturdular. Cumhur İttifakı'nı oluşturan siyasi partiler özgün kimliklerini ve hükmi şahsiyetlerini temsil ederek ittifaka katılmaktadır. Ahlaki ve siyasi uzlaşma temelli bir birlikteliktir. Bu ittifak milli duruşun temsilidir. Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında Türkiye'yi her açıdan lider ülke haline getirmek için azim ve gayretteyiz."

30 MADDELİK TALEP GÜNDEME GELMİŞTİ

AKP genel başkanvekillerinin Yeniden Refah Partisi’ne yönelik ziyaretlerinin ardından, Yeniden Refah Partisi’nin Cumhur İttifakı’na katılımı için 30 maddelik teklifi gündeme gelmişti. Maddeler arasında "6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un kaldırılması"nın yer aldığı belirtilmişti.

Gazeteci İsmail Saymaz, 30 maddelik talebi şöyle açıklamıştı:

1- Üretim, istihdam ve ihracat ekonomisinin uygulanması.

2- Denk bütçe ve milli kaynakların harekete geçirilerek faiz yükünün azaltılması.

3- Enerjide yerli kaynakların kullanılması, yenilenebilir enerji santralleri ile üretim yapılması ve üretimde yerli ara malları ve hammadde kullanılmasının teşvik edilerek dış ticaret açığını düşürülmesi.

4- İlave vergi ve zamlardan kaçınılması.

5- Çiftçi, esnaf ve üreten kuruluşların faiz borçlarının silinmesi, ana paranın faizsiz yapılandırılması

6- Çiftçilere arazi değil üretim desteği verilmesi.

7- Yi modeli ile yapılan yatırımların gözden geçirilmesi ve varsa haksız kazancı ortadan kaldırıcı ve önleyici tedbirlerin alınması.

8- Belediyelerin borçlanmasına ilişkin tedbirlerin alınması ve israfların önlenmesi.

9- Tarımsal kotaların kaldırılması.

10- TBMM'nin Hazine'yi fonlandırmasının önündeki engellerin kaldırılması.

11- Çalışanların ve emeklilerin aylık gelirlerinin yoksulluk sınırından aşağıda olmamasının temin edilmesi.

12- İHA-SİHA'lar, yerli otomobil ve diğer stratejik ürünlerin ve savunma silah ve mühimmatlarının üretiminin desteklenmesi.

13- Din, dil, ırk ve gelir düzeyi ayrımı yapılmadan "herkes için adalet" tesisi edilmesi.

14- Atamalarda adalet, liyakat ve aile bütünlüğünün dikkate alınması.

15- İstanbul Sözleşmesinin iptalinin TBMM'de de oylanması ve uzantısı 6284 sayılı yasanın aile bütünlüğünü bozucu hükümlerinin ayıklanması.

16- 6251 sayılı yasanın gözden geçirilmesi ve sapkınlıkların önlenmesi.

17- Toplumsal cinsiyet eşitliğine ilişkin düzenlemelerden vazgeçilmesi.

18- Fullbright Komisyonu'nun faaliyetlerinin sonlandırılması.

19- DSÖ ile yapılan sözleşmelerin milli çıkarlarımıza uygun hale getirilmesi.

20- Doğu ve güneydoğu bölgelerinde İslam kardeşliği esas alınarak ırkçılığın önlenmesi ve devlet-millet kaynaşmasının sağlanması.

21- D8'in canlandırılması ve d60'ın temellerinin atılması.

22- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kazanılmış haklarından taviz verilmeden daha fazlası için gayret edilmesi.

23- Kudüs ile ilgili kırmızı çizgimizin korunması.

24- Suriyelilerin güvenli şekilde ülkelerine dönüşünün temin edilmesi.

25- Süresiz nafaka konusundaki mağduriyetler giderilmelidir.

26- Milli eğitim müfredatının milli ve manevi değerlerimize uygun hale getirilmesi.

27- Zinanın suç sayılması.

28- Mazottan vergi alınmaması.

29- Gübre fiyatlarına en az % 50 sübvansiyon uygulanması.

30- Engellilerin maaşlarının asgari ücret seviyesine çıkarılması.

Yeniden Refah’ın 6284'ün kaldırılması talebinin AKP tarafından kabul edildiği iddia edilmişti. İktidar kanadı ise söz konusu iddiayı yalanlamıştı.

ERBAKAN'IN AÇIKLAMALARI

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, 20 Mart'ta, partisinin 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Seçimi'ne ilişkin kararını açıklamıştı. Yeniden Refah Partisi'nin 28. Dönem Milletvekili Seçimi'nde hiçbir ittifaka dahil olmayacağını bildiren Fatih Erbakan, cumhurbaşkanı adayı olacağını bildirmişti.

Öte yandan Habertürk'te açıklamalarda bulunan Erbakan, 6284 sayılı kanunun kaldırılması talebine Cumhur İttifakı tarafından itiraz edilmediğini belirterek, “Taleplere başta olumlu yaklaşıldı. Aile maddesinin ıslah edilmesi, revize edilmesi, bunların ayıklanması, aile korunsun ama anne ve babaya zarar vermemesi. Aile bütünlüğünü bozulacak hükümlerin düzeltilmesi diye metne döndü. Bizimkisi hemen hemen 30 maddeydi” demişti.

AKP’nin mutabakat metnine imza atmaması nedeniyle ittifakta yer almadıklarını söyleyen Erbakan, "Derlerse ki, bu maddelerde mutabıkız, bunların uygulanması için gayret göstereceğiz, imzalıyoruz derlerse tekrar kurullarımızla değerlendirilip cevap verebiliriz" ifadelerini kullanmıştı.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Kavala ve Demirtaş şartı konmuştu: Bakan Fidan, Hollanda'ya gidiyor Bilal Erdoğan ile Mustafa Varank arasında ıstakoz ‘goyguyu’ HDP’lilere hakaret eden Nedim Şener’e ceza Ne rota ne de ortak değiştirebilir AKP’den CHP’ye geçmişti: Bin 300 nüfuslu Mazgirt'te 45 milyon TL borç bırakıldı