Yıldıztozu’ndan ‘hızlı tüketime’ karşı şarkılar

Erkin Can SEYHAN

Bir alternatif indie rock grubu olarak 2016’da Kadıköy’de kurulan Yıldıztozu’nun ilk albümü ‘Terk-i Dünya Manastırı’ mayıs ayında yayınlandı. İsmini Heybeliada’nın tarihi miraslarından birinden alan albümü grubun kurucusu Ati Yıldıztozu ile konuştuk.

Türkiye’de bağımsız ve alternatif sesler, son yıllarda yükselişini ve çeşitliliğini sürdürmeye devam ediyor. Kökleri on yıllar öncesine dayanan müzik türlerini günümüzde yeni nesil bir form ile sunan gruplardan Yıldıztozu; vokal ve gitarda Ati Yıldıztozu, elektrik gitarda Murat Gökmen, bas gitarda Burak Güngörmüş, düzenleme, tuşlu çalgılar, gitar ve geri vokallerde Berk Sivrikaya, davulda Arıkan Sırakaya ile kendi tarzını ortaya koyuyor.

Yıldıztozu, kurulduğu 2016’dan beri farklı dönemlerde tekli çalışmalar yayınlamıştı ve bu yıl mayıs ayında grubun ilk albümü yayınlandı. Albüme ismini veren Terk-i Dünya Manastırı, İstanbul Adalar’daki Heybeliada’da yer alan tarihi bir manastır. Ati Yıldıztozu, albümün ismini Heybeliada’ya taşındıktan sonra kararlaştırdığını ifade ediyor. “Terk-i Dünya Manastırı’nın yıllar öncesi toplumun dışında kalanlar için bir sürgün yeri olduğunu öğrendim” diyen Yıldıztozu, salgın döneminde uzun bir süre Heybeliada’da kapalı kaldığı dönemde bu ismin albüm için de anlamlı olabileceğine kanaat getirdiğini belirtiyor.

Şarkılarını üretirken 60’lar ve 70’lerin müziğinden beslenen Yıldıztozu’nun solisti, 40-50 yıl önceki müziklerin günümüze yansımasıyla ilgili “Zaman değişiyor ve günümüzde her şey oldukça hızlı tüketim üzerine kurulu. Bundan dolayı şarkıları daha güncel ve kısa tutmak durumundayız” diyor. Bununla mücadele etmenin çok zor olduğunu ifade eden sanatçı, her şeye rağmen grupla birlikte özellikle de canlı performanslarda şarkıları daha uzun çalıp doğaçlamalara yer verdiklerini söylüyor

Daha önce tekli çalışmalar olarak yayınlanan Rüya Şehri ve Göktaşı’nın klipleri ilgi çekmişti. Albüme yönelik şimdilik bir klip çalışması düşünmediklerini ifade eden Yıldıztozu, “Video klip yerine albümün yarısını canlı performans olarak kaydettik ve bunları sırasıyla yayınlamayı düşünüyoruz” diyor. Yakın zamanlarda kesinleşmiş bir konser takvimi olmadığını belirten Ati Yıldıztozu, “Henüz tarihi belli olmasa da yakın zamanda albüm tanıtımı için bir konser vermek istiyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Günün Manşetleri için tıklayın

Çok Okunanlar
Rust filmi setindeki kazaya ilişkin ilk hüküm verildi Yüreğimize dokunan filmler Jon Bon Jovi’nin müzik kariyeri sona erebilir Hazar Ergüçlü'den Nuri Bilge Ceylan yorumu: Üniversite eğitimi gibiydi Oyuncu Sevda Ferdağ hayatını kaybetti