Yok sayılan bir halkın çocuklarıyız

BİRDEM DEMİR

İki yıl önce Zaza Halk Partisi olarak yola çıkan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının “Bölge, ırk esasına göre parti kurulamaz” uyarısı üzerine önce Yenilikçi Değişim Partisi adını alan oluşum bir kez adını değiştirdi. 1 Eylül’de kongrede YDP ismini değiştirerek Demokrasi Zamanı (DEZA-PAR) oldu. DEZA-PAR adıyla çalışmalarına devam edecek partinin genel başkanlığına seçilen Dilaver Eren konuştuk.

Neden partiyi kurma ihtiyacı duydunuz?

Bizler yok sayılan bir halkın çocuklarıyız. Dilleri, kültürleri, tarihi yok sayılmış bir halkız ama bu bizim kültürümüz. Bu siyasal partinin varlığı diğer siyasal partilerin bizi görmezden gelmesinden kaynaklıydı. Biz kendimiz ile ilgili olarak eğitim dilimizin olmasını istiyoruz. Dilimizin, kültürümüzün kaybolmamasını, anayasal güvence altına alınmasını ve demokratik yollardan vatandaşlık haklarımıza kavuşarak yeni bir vatandaşlık sözleşmesi talep ediyoruz. 20-30 yıl öncesine kadar Türkler Kürtleri yok sayıyordu. Şimdi de Kürtler Zazaları. Örneğin hiçbir Kürt siyasal hareketi Zazaların varlığını kabul etmiyor ve “Zazaca bir lehçedir ve onlar da Kürtlerdir” deniyor. Biz, Kürtler ile birbirimizi dil açısından yüzde 10 düzeyinde bile anlamıyoruz. Biz yalnızca Zazaların değil, haklarına kavuşamayan bütün halkların da tercümanı olmak dışında, onların da bizimle birlikte örgütlenmelerini, bu partinin onların da bir aracı olduğunu bilmelerini istiyoruz.

Böyle bir parti kurmaya tepkiler nasıl oldu?

Özellikle Kürt cephesinden eleştiriler geliyor. Zaten sizi yok saydıkları için partinizi de görmezden geliyorlar. Bizim sistemin ürettiği bir siyasal oluşum olduğumuzu iddia ediyorlar. Biz siyasal çevrelerin en yakından tanıdığı, önemli bir mücadele geçmişi olan arkadaşlarımızın yönetici olduğu bir siyasal partiyiz.

Amacınız nedir?

Amacımız eşit yurttaşlar gibi yaşamak. Kimsenin kimseden ayrıcalığı olmasın. Biz siyasal bir partiyiz ve temel insan haklarımıza kavuşmak istiyoruz. Bölgede doğru ekonomik politikaların uygulanmasını, pozitif bir ayrımcılık yapılmasını istiyoruz.

DEZA-PAR Türkiye’ye ne vadediyor?

Demokrasi vadediyor. İnsanlaşırsak her şeyin üstesinden gelebiliriz. Şu an ne yazık ki insanlık dünyasının bir bileşeni değiliz. Anti demokratiğiz. Kadın, çevre, çocuk anlamında ve birçok konuda hoyratız. Bu kötülüklerin hepsinden sıyrılmanın tek yolu yüzleşerek kabullenmektir. Kabullendiğimiz andan itibaren bu topraklarda kendimizi çok geliştiririz. Bu anlamda da bizim siyasal partimizin yolu bu olacaktır. Diğerlerinden çok farklı bir dilimiz, örgütlenme anlayışımız olacak.

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Özgür Özel: İlk seçimde Atatürk'ün partisini iktidar yapacağız Bahçeli'den yerel seçim tahlili: MHP'yi başarılı buldu "Bu pazar milletvekili seçimi olsa" anketi: CHP birinci sırada Lüks ve şatafat AKP’yi karıştırdı AKP’lilerin kalesi kara delik gibi!