Yurtlara rekor zam iddiası

Yetersiz kapasite ve fiziki imkânsızlıklar ile tartışılan KYK yurtlarının aylık ücretine yüzde 80’e varan zam yapıldığı öne sürüldü. Zamlara tepki gösteren öğrenciler, "Bu zammı yaparken utanmadınız mı" dedi.

Mustafa BİLDİRCİN

Kapasiteleri itibarıyla öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayamayan ve fiziksel yetersizlikleri ile tartışılan KYK yurtlarına rekor zam yapıldı. Zamma yönelik Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan henüz bir açıklama gelmezken yüz binlerce öğrenci zamdan, yurt depozito ücretiyle ilgili telefonlarına gelen mesaj ile haberdar oldu. Zamma isyan eden öğrenciler, "Size oy moy yok" diyerek tepkilerini dile getirdi.


Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yükseköğtetim yurtlarının barınma ücretlerine getirilen fahiş artış, CHP Milletvekili Alpay Antmen'in sosyal medya paylaşımı ile gündeme geldi. Yurt ücretlerinin yüzde 80 oranında arttığını ve bazı yurtların aylık ücretinin zammın ardından 800 TL'ye yükseldiğini belirten Antmen, "Asgari ücrete sözde bir zam yaptılar. Daha zammı vermeden üç katını geri almaya başladılar" dedi.

EN YÜKSEK ÜCRET 800 TL

Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun 2022 yurt ücretlerine yüzde 80 zam yaptığı öne sürüldü. Toplam 700 bin kapasitesi bulunan yurtlara gelen zammın ardından 2021 yılında en yüksek 600 TL olan yurt ücretinin 800 TL'ye çıktığı iddia edildi. Böylelikle, ücreti tavandan uygulayan yurtta kalan bir öğrencinin KYK'den aldığı kredinin neredeyse tamamını yurt ücreti olarak ödeyeceği bildirildi.

Öğrenciler, tepkilerini sosyal medyadan paylaştı. Çok sayıda öğrencinin destek verdiği, "Tweet eylemine" yazılanlardan bazıları şunlar oldu:

Asgari ücretli bir babanın kızıyım. Ben bu parayı ailemden isterken utanırım, siz zam yaparken utanmadınız mı?
Sokakta mı kalalım yoksa cemaat yurtlarına mı gidelim?
İktidarınız en büyük zararı gençliğe verdi. Bu yapılanlar unutulmaz.
Ulaşım, gıda, kitaplar... Şimdi bunlara yüksek yurt aylığı eklendi. Hangi birine yetişeceğiz?

İKTİDAR GENÇLERİ GÖRMÜYOR

Yurt ücretlerindeki artışa yönelik BirGün'e değerlendirmelerde bulunan CHP Eğitim Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, şunları söyledi:

"AKP iktidarı boyunca gençlerin ve öğrencilerin sorunlarını görmezden geldi. Yurtlara yapılan yüksek zamlardan sonra yüksek enflasyonun altında ezilen ailelerin ve gençlerin yükü daha da arttı. Zaten öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak KYK yurtları, yüksek ücretler ile daha da ulaşılamaz hale geldi. İktidar Meclis’e bir ek bütçe getirdi. 2022 için kabul edilen bütçenin yüzde 80’i kadar bir ek bütçe onaylandı. Bu bütçe faiz bütçesidir. Ek bütçe, öğrencilerin ve gençlerin sorunlarına hiçbir çözüm getirmiyor. Belediyelerimiz öğrencilerin yurt sorunlarını çözmek için var gücüyle çalışıyor. İktidarın yok saydığı gençlere sahip çıkacağız. KYK’ye bu zamları geri çekme çağrısında bulunuyoruz."

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
ODTÜ öğrencileri Devrim'den vazgeçmiyor YDS sonuçları açıklandı Resmi Gazete'de yayımlandı: 3 üniversiteye 62 akademisyen alınacak Türkiye’de Köy Enstitüleri, Küba’da Lenin Lisesi “Yaşasın” 23 Nisan