Suçlu arıyorsanız 20 yıllık iktidarınız

Hayatının belki de en mutlu gününde bu gencecik sanatçı, ailesine, sevdiklerine, ekip arkadaşlarına teşekkür etmek yerine bu dayanışma mesajını verdiyse bunda suçlu Merve Dizdar değil, yirmi senelik iktidarınızdır.

Medeniyet önemli, medeni olmak da. Okumak, okuduğunu anlamak; yaşadıklarından ders çıkarmak bir meziyet. Siyaset de gerekli ama Türkiye'de politika yapan birçok siyasetçi gereksiz. Ne üstlendikleri sorumluluğun farkındalar, ne centilmence tartışmayı biliyorlar ne de üslubunca konuşmayı. Cumhurbaşkanlığı seçimi bitti. Bizim gönlümüzdeki aday seçilmedi. Yapacak bir şey yok. Ben seçmen olarak yıllardır görevimi yaptım. Her seçimde sandığa gittim, oyumu kullandım. Kazandık ya da kaybettik. Sevindik, üzüldük ama bu sonuçlardan hep dersler aldık. Seçim öncesinde birtakım çıkarımlarda bulunduk. Bu gerçekleşmeyince nerede, niçin yanıldığımızı masaya yatırdık ve eğer kaybettiysek önümüzdeki seçimlerde neler olması gerektiğini tartıştık. Bir seçim sonrasında hiçbir zaman bu ülkenin vatandaşı olduğumuzu unutmadık. Eleştirirken de hep yapıcı olmaya çalıştık.

ÖNLENEMEZ KADIN CİNAYETLERİ

Ama AKP'li eski başbakana, milletvekiline, belediye başkanına bakınca öylesine yakışıksız söylemler içerisindeler ki insan bu seviyesizlik karşısında hayretler içerisinde kalıyor. Bakın AKP Kütahya Tavşanlı Belediye Başkanı Mustafa Gürler'in seçim sonrası dediklerine: "Bizi istemeyen Amerika'nın, emperyal güçlerin, içimizdeki hainlerin. Hem gözüne hem de orasına girmiştir inşallah…" Bu açıklama sonrasında da şu ana kadar kendi partisi tarafından en ufak bir uyarı ve karşı çıkma da yok. Mustafa Bey, siz bir belediye başkanısınız. Size oy vermeyen Tavşanlı sakinleri vatan haini mi oldular?

Siz bir belediye başkanı olarak her siyasi görüşten insanı kucaklamak, onlara hizmet götürmek zorunda değil misiniz? Sizin çoluğunuz çocuğunuz, eşiniz yok mu? Eve gidince onların yüzüne nasıl bakıyorsunuz? Utanma duygunuzu mu yitirdiniz? Yerel yönetimleri bırakıp şimdi de AKP MKYK üyesi Mustafa Külünk'ün sözlerine kulak verelim. Bu sefer konumuz seçim zaferi değil. Bir Türk sinema oyuncusunun Cannes'da "En iyi kadın oyuncu" ödülü almasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un eşi Pervin Ersoy'un sosyal medya hesabından Merve Dizdar'ı tebrik etmesi. Niye peki? Merve Dizdar'ın ödül töreni sonrası yaptığı konuşmayı beğenmemiş Mustafa Külünk. O yüzden hem de AKP'li bir bakanın eşi hakkında "Galiba CHP'li bir vekilin eşi gibi. Ülkemizi bütün dünya önünde aşağılayan birine sosyal medyadan destek vermesi kabul edilemez" diye buyurmuş kendileri.

Sayın Külünk, Türkiye dünyaya kapalı bir ülke değil. Buradaki hak ihlallerini, kadına şiddeti, hukuksuzluğu, çocuklara yapılan tacizleri, tek adam rejimini diğer ülkeler bilmiyor mu zannediyorsunuz? Merve Dizdar'ın konuşmasında bizi aşağılayan ne var anlamadım. Sizin iktidarınız döneminde kadın cinayetleri neredeyse 8 kat arttı ve 8 bine yakın kadın öldürüldü. Koruma kararı talebiyle açılan dava sayısı iki milyona yaklaştı.

KAFANIZI KUMDAN ÇIKARTIN

Kamuda üst düzey kadın yönetici erkeklerin onda biri oranında. Bunları görmezden mi gelseydi gencecik bir kadın oyuncu? Siz bu olumsuzlukları düzeltin. Sanki bunlar başka bir ülkede yaşanıyormuşçasına kafanızı kumdan çıkartın. Sizler işinizi doğru dürüst yapmadığınız, kadını sadece annelikle sınırlamaya kalktığınız, sosyal haklarını vermediğiniz için bu sorunları dile getirmek gencecik bir oyuncunun ödül gecesindeki konuşmaya kaldı. Hayatının belki de en mutlu gününde bu gencecik sanatçı, ailesine, sevdiklerine, yönetmenine, ekip arkadaşlarına teşekkür etmek yerine bu dayanışma mesajını verdiyse bunda suçlu Merve Dizdar değil yirmi senelik iktidarınızdır. Bir şey daha, sayın Külünk, ülkeye doldurduğunuz sığınmacılar ve kolayca verdiğiniz vatandaşlık hakkı yüzünden Onur Akın, Volkan Konak gibi sanatçılar vize alamadılar. Vize randevuları aylar sonraya veriliyor ve başvuruların yüzde ellisinin sonucu olumsuz oluyor. Siz bunları düzelteceğinize her zamanki gibi tribünlere oynuyor muhafazakâr görünerek prim yapmaya çalışıyorsunuz. İktidarda olmak başka bir şeydir. Devleti ve ülkeyi yönetmek başka bir şeydir. Hatırlatmak istedim. Kalın sağlıcakla…

Günün Manşetleri için tıklayın
Çok Okunanlar
Zülfü Livaneli’ye ‘Yılın En İyi Hikâye Ödülü’ Müziği bırakan Deniz Tekin İngilizce öğretmeni oldu Márquez'in 'Yüzyıllık Yalnızlık'ı dizi oluyor: Tarih verildi Aşkın Nur Yengi’den emekli aylıklarına gönderme Sanatçı Nur Yoldaş'tan iyi haber