Yaz aylarının vazgeçilmez eşyası olan klima evde, işte, okulda kısacası her yerde kullanılıyor. Peki klimalara talep bu kadar artarken, klimaların yararlı mı yoksa zararlı mı olduğuna hep birlikte bakalım.
Klimanın faydaları yok gibi gözükse de aslında ciddi anlamda çok fazla faydası var. Özelikle doktorlar tarafından yaşlılara, kalp hastalarına veya astım rahatsızlığı olan insanlara sık sık önerilir.
Klimalar, ortamdaki bağıl nem oranını ayarladığı için çok fazla tercih edilir ve önerilir.
Klimaların bize yararlı veya zararlı olarak geri dönüş yapması bizim elimizde olan bir durum. Daha çok konfor amaçlı kullanılan klimalar, genellikle temiz ve kullanımı kolay olduğu için tercih ediliyor.
Klimalar, filtresi sayesinde ortamdaki kirli havayı temizler. Aynı zamanda temiz hava soluyan bir kişinin gün içerisindeki verimini arttırır.
Terlemeyi azalttığı için etrafa kötü koku yayılmasını engeller.
Klimalar aynı zamanda dikkat artışı sağlar, kişinin sıcaktan gevşemesini engeller, bu sayede kişi uykulu gibi hissetmez ve diğer insanlarla iletişim halinde olur.
Klimanın bu kadar yararı varken zararları da vardır. Klimalar genellikle üst solunum yollarında viral enfeksiyonlara yol açmaktadır.
Bronşit, sinüzit, zatüre ve yüz felcine neden olabilir.
Özellikle gözlerde ve burunda kurumaya yol açabilir.
Elektrikle çalıştığı için elektrik faturasına yansıyan klimalar, enerji tüketerek maddi açıdan insanları zorlayabilir.
Ayrıca bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine de yol açan klima, kas tutulmasına da sebep olabilir.
Romatizmal ağrılarda artışa sebep olduğu gibi bel, sırt ve omuz ağrılarına da yol açabilir.
Klima aynı zamanda alerjik reaksiyonlara da yol açar.
Klimanın tüm bu zararlarından kurtulmanız için sık sık klima temizliğini yapmanız gerekiyor. En az ayda bir defa klimalarınızın filtrelerini temizleyerek bağışıklık sisteminizin güçlü kalmasını sağlayabilirsiniz. Yapılmaması halinde, klima içerisindeki bakteri ve virüsler hava yolu ile insanlarla kolayca temasa geçer ve bu da bir çok hastalığa sebep olur.