Futbol’un, herkesin anlayabileceği basit bir dili vardır.  Ancak fanları, öğrenciler, amatör ve de profesyonel oyuncuları ile yardımcı...

Futbol’un, herkesin anlayabileceği basit bir dili vardır.  Ancak fanları, öğrenciler, amatör ve de profesyonel oyuncuları ile yardımcı aktörleri için farklı bir rol oynadığı muhakkak. "Futbol için, “Sadece bir Oyun ?” cümlesi, bir soru işareti ile bittiğinde ise, modern futbolun sosyal ve kültürel boyutları üzerinde düşünülmesi gerektiği ve dayanışma, başarı, katılım, kutlama, ırkçılık ve entegrasyon gibi yönleriyle ilgili alıcılara soru yöneltme ve duyguları tetikleme gibi bir misyonu barındırdığını kanımca rahatlıkla söyleyebiliriz.
Bu bağlamda önümüzdeki yıl İstanbul’da çok önemli bir sergi açılacak. Futbol’un sadece bir endüstri olmadığı, onun her türlü kültürel üretim ve tüketim malzemelerini de içinde barından bir olgu olduğu gerçeğini üç boyutlu bir sergileme biçimine dönüştüren UEFA Futbol Sergisi  “Only a game?” (Sadece bir oyun ?) Ocak 2010’da İstanbul’da açılacak. Sergi, UEFA tarafından 2007’de Brüksel’de, geçtiğimiz yılda Liverpool’da açılmıştı.
2010 yılında İstanbul’da kültür başkentliği sürecine katkı da sağlaması beklenen sergi için:  Bütün bir aile için gezilebilecek “interaktif bir sergi” diyebiliriz. Futbol endüstrisinin tüm ürünlerini kapsayan kupa ve hatırlanmaya değer tüm malzemelerini de kapsayacak şekilde tasarlanan sergi seçimi için UEFA heyeti  geçtiğimiz günlerde İstanbul’a geldi. Aralarında; UEFA Başkan Danışmanı William Gaillard, UEFA Avrupa Birliği İlişkileri Direktörü Jonathan Hill’in ve Türkiye Futbol Federasyonu adına  EURO 2016 Adaylık Projesi Proje Sorumlusu Orhan Gorbon’un bulunduğu heyet düzenlediği toplantıda; futbolun farklı kültürleri ve toplumları birbirine yaklaştırdığı,  sadece bir spor dalı değil, aynı zamanda geniş kitlelere seslenen ortak bir dil olduğunu vurgulayarak, serginin Ocak 2010’da, Taksim’de Maksem sergi salonunda açılacağını açıkladı. Avrupa futbol tarihi temalı sergide, UEFA turnuvalarında mücadele etmiş tüm Türk kulüplerinin ve Türk Milli Takımı’nın objelerinin de yer alacağı belirtildi.
Avrupa Kültür Başkenti sürecinde açılacak sergi geçen yıl Liverpool’da açılmış ve sergide, kulübün formaları, madalya ve kupaları ve Avrupalı futbolcular Franz Beckenbauer, Bobby Moore ve Petr Cech ile birlikte ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştu.  Ayrıca, İstanbul’daki sergiyi UEFA Başkanı Michael Platini’nin açacak olması da heyecanı artırıyor. İstanbul halkı için ne anlama geldiğini tahmin edebildiğimiz futbolu, başka bir gözle seyretmek adına serginin zamanlaması ve Taksim Meydanı çok yerinde olmuş. Sergi günlerinde futbolcuların, kulüp başkanlarının, taraftarların akın edeceği etkinlik için sivil toplum örgütlerinin de Ocak 2010’da açılacak bu sergiye çeşitli panel ve toplantıları da eklemleyerek konunun çok boyutlu tartışılmasına ve masaya yatırılmasına zemin oluşturması gerekir düşüncesindeyim.