Eskişehir’de yaklaşık 10 ay önce biri yaralı diğeri de zehirlenmiş halde bulunan 2 adet ‘Kara Akbaba’ tedavileri yapılmak üzere Bursa’ya götürüldü. Bursa Celal Acar Yaban Hayvanları Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nde tedavisi yapılan kara akbabalar, Orman ve Su İşleri Eskişehir Şube Müdürlüğü ekiplerince önceki gün teslim alınarak yeniden Eskişehir’e getirildi.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Hayvanat Bahçesi’nde istirahat ettirilen kara akbabalar, Anadolu Üniversitesi biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Elif Yamaç tarafından üzerine GPS takılarak, Odunpazarı ilçesi Kalabak Mahallesi İdris Yaylası mevkisinde görevliler tarafından doğaya bırakıldı.
Doç. Dr. Elif Yamaç gazetecilere yaptığı açıklamada, nesli tehdit altında bulunan kara akbabaların korunması gerektiğini söyledi.
Yetkililer, Kara Akbaba’nın nesli tükenmekte olduğunu ve bu nedenle bu kuş türünün yaşam alanlarını izlemek için üzerine verici yerleştirerek doğaya bıraktıklarını belirtti.
Özellikleri: Kara akbaba, oldukça iri bir türdür, bulunduğu familya içindeki en büyük kuştur. 98-100 cm boyunda, 250-295 cm kanat açıklığındadır. Ağırlığı 7 ila 12.5 kg. arasındadır, bu ağırlıkla dünyada uçabilen en ağır kuşlardan biri olma özelliğindedir.
Yüksek dağlarda, geniş ormanlarda yuvalarını yapar, genellikle uçurum kıyılarını tercih eder.
Tür, güney Avrupa ve Asya'da, İspanya'dan Kore'ye kadar olan bölgelerde bulunur. Avrupa kuşağında nesli tehlike altındadır. Bu bölgelerin yerleşik kuşlarıdır, bu bölgeler dışındakiler kışları kısmen olarak göç ederler.
Türkiye'de Soğuksu Milli Parkı (Kızılcahamam)ve Eskişehir Türkmenbaba Dağı'nda bulunur. Türkiye'deki en büyük popülasyonu Çorum'dadır. Türkiye'de sayılarının 50 civarında kaldığı söylenmektedir.